Vot istoric pentru impozitarea multinaționalelor

Liderii celor 27 de ţări membre ale UE au anunţat joi că au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor, după ridicarea blocajelor maghiar şi polonez, scrie AFP.

Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este prevăzută pentru 31 decembrie 2023. Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru a valida proiectul de directivă întocmit de Comisie care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de ţări sub egida OCDE.

Varşovia şi Budapesta au blocat acest dosar rând pe rând încă de la începutul anului pentru a obţine validarea de către UE a planurilor lor de redresare dotate cu miliarde de euro subvenţii.

După ce şi-au asigurat undă verde asupra planurilor de redresare, cele două capitale şi-au ridicat în final rezervele în cadrul unui compromis privind mai multe dosare care includ şi deblocarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023.

„A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, într-un comunicat.

Impozitul minim global este doar o parte (cunoscută ca pilonul 2) a acordului OCDE.

Primul pilon, care prevede impozitarea companiilor acolo unde obţin profituri pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală, vizează în special giganţii domeniului digital. El necesită un acord internaţional care nu este încă finalizat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron aflat în prim-planul acestui dosar de mai mulţi ani, a salutat „un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi”.

„Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global”, a salutat şi cancelarul german Olaf Scholz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

22 de Comentarii

  1. Vechea valoare impartasita (?!) a UE: discriminarea. Adoratorii Ursulei nu inteleg o regula simpla: cu cat este venitul mai mare, cu atat profitul tinde la zero ! Deci, oricat din NIMIC este egal cu NIMIC sau orice supranationala nu poate functiona mai bine decat pe pierdere, vesnic, amin.

  2. Multinationalele vor saracii, iar birocratii se vor imbogatii cu lefuri babane! Din toata treaba prostimea plateste pretul cerut!

  3. Oalele tot în capul celui sărac se sparg. E doar circ, teatru politic de haut couture.

  4. Tot de pomana, Amerlocia nu va mai exista, Imperiul satanic cu picioare de lut se va prabusi ca un castel de nisip. LA si NY vor ramane doar fiarele distorsionate. Scapa cine poate.

  5. Nici Ungaria, nici Polonia nu sunt Romania. Daca ar fi fost, nu ar fi pus interesele lor nationale mai presus de interesele multinationalelor, ci s-ar fi facut pres la picioarele lor, asa cum face Romania.

  6. Aoleu! Cum să deranjezi pe investitorii „strategici” cu impozite? Ce, vreți să o pățească, ca dictatorul Dracnia?
    Și pe urmă toți doctorii absolvenți de ASE sunt de acord că impozitarea multinaționalelor va crește inflația. Doamne ferește de așa ceva!

  7. Colonia Romania care plange de mila multinationalelor, va amana cat va putea introducerea acestei dispozitii.

  8. „toți doctorii absolvenți de ASE sunt de acord că impozitarea multinaționalelor va crește inflația.”

    puuuh, la asta nu m-am gandit !

  9. @singur spune:
    16 decembrie 2022 la 8:01

    „Nici Ungaria, nici Polonia nu sunt Romania. Daca ar fi fost, nu ar fi pus interesele lor nationale mai presus de interesele multinationalelor, ci s-ar fi facut pres la picioarele lor, asa cum face Romania.”

    Cu Romania nu stiu cum este, dar am aflat din presa ca o alta tara, Mioristan, cu mandrie reafirma prin gura intai statatorului ca este mandru de statutul de colonie condusa de zdrente slugarnice loiale stapanilor de afara care i-au si decorate ptr serviciile aduse acestora. Va dati seama ce nasol ptr mioarele si berbecii din Mirositan cu asemena conducatori?

  10. „Profitul va fi impozitat in țara in care se realizează”…

    Și cine zice ca multinaționalele înregistrează profit in Romania? Or sa facă tot cum au făcut până acum, adică îi plătește „consultanță” firmei-mama si exportă profitul in tara de origine.

    Era o chestie dacă multinaționalele erau obligate la plata impozitului pe CIFRA DE AFACERI realizată intr-o anumită țară.

    Însă, impozitul pe profit… este ca până acum. Deci, bugetul României nu primește nimic de la multinaționale. La fel ca până acum.

  11. Cel care a incercat sa oblige supranationalele la plata de taxe si impozite a fost bagat 3,5 ani la brutarie. Au suivant ! (cantec de J. Brel)

  12. Ideea coerenta e uzurparea atributiilor statelor nationale , „colectivizarea ” deciziilor la nivel suprastatal , interferarea in sistemul juridic si fiscal al statelor . Cumparam in comun armament pt Ukr , medicamente , acu si impozitam in comun: toate restrang actiunile statelor .

  13. Ce nenorociți ungurii si polonezii ăștia, să nu ia ei exemplu de la sclavul nostru, cum să stai capră in fața stăpînilor?

  14. Drumul spre iad e pavat cu intenții bune. Undeva e o șmecherie.

  15. Din titlu se intelege ca totul a fost, este si va fi … istorie !

  16. @inflatia insumi.
    Păi gândește-te, frate, ca să nu ți-o ia secolul X, X, I înainte.
    Că dacă îl ai profesor pe domnul universitar Stamule, care managerște singur trei baruri, toate închise, n-ai cum să nu ieși doctor.

  17. Din păcate in UE nu mai funcționează rațiunea și bunul simț de parteneriat, ci funcționează șantajul,.Ceea ce vrea și a vrut Ungaria in decursul vremii era și este bun nu doar ungariei ci europei,..Dar,..se află impotriva curentului”democrat” american, cu vădită intenție de distrugere a europei,.Vezi imigrația și vezi războiul ukran..Sunt prea mulți lași și cumpărați de șoroș in europa, ”aleși” drept social liberali verzi..să guverneze..

  18. Pentru clasa 0: Au suivant (cantec de J. Brel) inseamna „urmatorul !”, la bordel.

  19. “A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta”. Înduioșător ne amintește de:
    “Lumină-i steagul UE-n zare
    De vremuri grele povestind,
    De luptele parlamentare
    Ce-n cânt de slavă se aprind.
    Iar de-ar voi cu arme crunte
    Naționaliștii a ne lovi
    Cu-al nostru steag UE în frunte,
    Noi vom porni și-i vom zdrobi.”

  20. Pai o vor creste ei, inflatia, din pix „doctorii de la ASE”-cu ramolitul lor,ramolitii lor de la BNR ,MF,
    ramoliti de cita de bogati s-au facut pe spesele sclavilor !
    De osinza nu le mai functioneaza masinaria ;
    am lucrat cu economisti,cei mai imabecili si de rea credinta specialisti,
    fug de lege ca dracul de tamaie ,cind aud de ea se ingalbenesc ;
    M Finantelor,priviti-i cit de incapabili sunt sa apere interesele Romaniei,
    scufundati pina la git in intocmirea rapoartelor si hirtiilor igienice ale uE,
    in timp ce bugetul se duce de ripa,
    si nu recupereaza nimic din tunuri si fraude,
    Le este frica de instante ,stau ca laleaua olandeza si ghiocelul primaverii,cocosati

    ue pt ei e o mana cereasca,cu toate potlogariile ce li se cer, isi arata maiestria,
    invatind si permitind multinationalelor cu m sa fure,impreuna cu
    casele de avocatura mafiote .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.