Vrei credit cu „dobândă zero”? Dăncilă are o condiție

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri că persoanele care vor să beneficieze de credite preferențiale, cu dobândă zero, garantate de stat, trebuie să urmeze cursuri.

”Acești bani sunt de la bănci. Statul plătește dobânda de 6%. 80% garantează statul, 20% persoana dacă este angajată, tânărul între 16 și 26 de ani pentru creditul de 40.000 de lei sau între 26 și 55 de ani pentru creditul de 35.000 de lei. Deci 20% de către debitor sau un codebitor, dacă persoana nu este angajată. Dobânda este plătită de stat. Ceea ce condiționează acest credit e legat de faptul ca respectivul trebuie să urmeze cursurile unei facultăți sau să urmeze cursuri pentru reconversie, cursuri de perfecționare… Deci, trebuie neapărat să fie legat de urmarea unor cursuri. Eu sper ca de acest program să beneficieze cât mai mulți tineri, pentru că acești bani pot fi folosiți în educație, pentru plata cursurilor la facultate, pentru materiale didactice, pentru calculatoare, pot fi folosiți în sănătate pentru medicamente, pentru operații, pot fi folosiți în cultură, în sport, deci o paletă largă de domenii în care pot fi folosiți acești bani”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a mai spus că tema va fi dezbătută într-o ședință de guvern.

Întrebată dacă rambursarea banilor de către persoanele care nu sunt angajate va fi făcută după angajare, premierul a răspuns: ”Dacă persoana respectivă nu e angajată, pentru cei 20% are nevoie de un codebitor”.

Premierul a mai spus că valoarea totală programului este de aproximativ un miliard de lei.

Reprezentanții studenților și elevilor susțin că Guvernul dorește să adopte programul de credite garantate de stat cu dobândă zero pentru investiții în dezvoltare personală, fără o consultare prealabilă, solicitând o întâlnire de urgență pe această temă cu Executivul.

„Reprezentanții legitimi ai elevilor, studenților și tinerilor din România, solicită de urgență o întrevedere cu Guvernul României referitoare la introducerea Programului „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat. Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului”, reiese dintr-un comunicat comun transmis de Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tinerilor din România (CTR).

Elevii și studenții sunt de părere că implementarea unui astfel de program ar putea duce la scăderea investițiilor în educație și creșterea taxelor de școlarizare, așa cum s-a întâmplat și în alte stat unde a funcționat o astfel de măsură.

„În perioada 1989-2009, contribuția statului olandez în finanțarea învățământului superior a scăzut cu 38%, în timp ce nivelul de creditare al studenților a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studenților din Anglia, unde există un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde £, în timp ce în Scoția (3,5 miliarde £), Țara Galilor (2,9 miliarde £) sau Irlanda de Nord (2,4 miliarde £), unde statul recunoaște valoare socială a învățământului gratuit acestea erau semnificativ mai mici”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Finanțelor a declarat, în martie, că „70% din populaţie nu a avut experienţa datoriilor” respectiv „aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani”.

„Un proiect cu atât de multe ramificații și implicații, în special de natură financiară, ar trebui să fie amplu dezbătut în spațiul public și să aibă o puternică componentă de consultare a actorilor relevanți. Într-o țară în care educația financiară nu se predă unitar, în care nu există o formare prealabilă a tinerilor în ceea ce privește gestionarea banilor și în care sistemul de învățământ are lipsuri majore, trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva reorientarea către alte mijloace de sprijin este mai oportună”, a explicat președintele CNE, Ioana Băltărețu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

6 Comentarii

  1. cel mai bine e sa se organizeze inmormantare la primaria bucurestiului …

  2. M-am speriat initial. Am crezut ca se dau credite pentru a infiinta fabrici, ca sa se creeze locuri de munca si sa nu mai plece tinerii. Dar pe urma mi-a venit inima la loc. Am vazut ca banii sunt pentru cursuri de calificare, si alte vrajeli conexe, respectiv cand pleci in Germania sa pleci gata calificat. Bravo PSD, emigrantii romani va multumesc din suflet.

    • Fac si ei ce li se cere din varza de Brusselle, Germania are nevoie de milioane de tineri sanatosi si instruiti, poate si altii asteapta, cat despre investitii, nu putem concura piata care ne-a invadat, avem cota la lapte, carne, otel spre exemplu mai mica decat a fost inaite de ’89 in asa fel incat sa nu fie rentabila industria sidelurgica si uite asa ”privatul” de la Galati isi vinde combinatul. In Istorie s-a spus ca: „Transilvania a schimbat jugul de lemn otoman cu unul de fier austriac.”, mai bun ca doar fierul are densitatea mai mare decat apa pe care pluteste lemnul. Jugul tot jug este chiar daca-i frumos impodobit.

  3. discriminare: si batrânii vor cursuri. neconstituţională. cu plata în 45 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.