Washingtonul a forţat demisia preşedintelui kosovar

SUA doresc un loc cât mai important în negocierile dintre Kosovo şi Serbia, motiv pentru care au încercat să amâne iniţierea acestora prin forţarea demisiei preşedintelui Fatmir Sejdiu, susţin surse diplomatice de la Bruxelles şi din capitala kosovară Pristina, citate de cotidianul sârb „Blic”. Presedintele a demisionat dupa ce Curtea Constituţională a constatat că acesta păstrase conducerea unei formaţiuni politice, o stare de fapt care dura din 2006. Mai mult, în Kosovo ar urma să se organizeze anticipate, iar negocierile vor începe abia dupa formarea noului guvern, probabil în primăvară.

Negocierile dintre Serbia şi Kosovo au fost rezultatul unui compromis între cele două părţi, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis că declaraţia de independenţă a Kosovo nu contravine dreptului internaţional. „Există multe personaje dezamăgite în urma acestor evenimente, iar SUIA încearcă să ia parte la dialogul care va fi condus de UE. Demisia lui Sejdiu este o tragere de timp tactică, până când se va decide cine va sta între preşedintele sârb Tadici şi premierul kosovar Thaci atunci când aceştia vor ajunge la un acord. Cel care va sta între ei va demonstra tuturor că este cel care va da tonul lucrurilor care vor urma”, spune analistul politic sârb Pedrag Simici.

Competiţia dintre UE şi SUA pentru rolul de mediator a fost discutată la întâlnirea de miercuri dintre secretarul de Stat Hillary Clinton şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. „SUA nu vor sta deoptarte, deşi au un rol secundar din momentul în care în Kosovo s-a instalat misiunea EULEX, condusa de UE”, susţine Martin Sletzinger, expert în problemele Balcanilor la CATO Institute.

El consideră că SUA sunt dispuse chiar la un schimb de teritorii între Kosovo şi Serbia, un scenariu despre care scria şi presa sârbă, în urmă cu câteva luni. Este vorba de cedarea zonei de nord a Kosovo, locuită în majoritate de sârbi, în schimbul unor teritorii sârbeşti din estul Kosovo. „SUA sunt acum împotriva modificării graniţelor, dar dacă UE va reuşi să convinga Priştina, SUA vor sprijini redesenarea hărţii politice”, spune Sletzinger.

Analistul kosovar Leon Malazogu consideră că negocierile vor începe după organizarea unor alegeri anticipate în Kosovo, întrucât negocierile ar fi îngreunate de campania electorala care ar trebui să înceapă în 2011. „Negocierile ar fi mult mai uşoare dacă s-ar întâmpla după alegeri. Nu este în interesul nimănui să se întârzie negocierile, însă există interesul intrării în negocieri fără presiunea alegerilor”. Alegerile anticipate ar urma să se desfăşoare în absenţa unui important lider al opoziţiei radicale din Kosovo, Ramush Haradinaj, rejudecat pentru crime de război, la Haga. În acest fel, radicalii kosovari nu ar avea un cuvânt greu de spus în cadrul dialogului cu Belgradului, care va rămâne o afacere între moderaţii din cele două tabere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.