Xi Jinping va conduce China încă un mandat

Xi Jinping a obţinut vineri un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii, comentează AFP.

Rezultatul votului deputaţilor, anunţat cu puţin timp înainte de orele 11.00 (03.00 GMT), este fără apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abţineri.

Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era de orice îndoială.

Liderul de 69 de ani a obţinut deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere.

Unic candidat, a fost reales în funcţie pentru aceeaşi durată ca şef al statului.

Ultimele luni au fost, însă, complicate pentru Xi Jinping, cu mari manifestaţii la sfârşitul lui noiembrie împotriva politicii sale „zero Covid” şi un val major de decese care a urmat abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiecte sensibile evitate cu grijă în timpul actualei sesiuni anuale a parlamentului, eveniment foarte orchestrat în cursul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul prim-ministru înlocuindu-l pe Li Keqiang.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. Chinezii spera sa nu ramana pana pe la 84 ani in functia „castigator unic comunist”. Am calculat numerologic la momentul cand si-a depus candidatura.

  2. democratie, nu in Europa!
    Eh, mai este putina si pe la neica Putin sau Erdogan…

  3. „Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere”…
    Dar în SUA, până la alegerile din noiembrie trecut, Congresul nu era înfeudat Partidului Democrat aflat la putere?

  4. Care este diferența dintre parlamentul european sau cel chinezesc, nimic

  5. Diferența dintre parlamentul european și cel chinez este radicală. China produce mult, mult peste cea ce produc europeni. Acum scriu pe un telefon produs in China, tu citești pe un produs făcut in China, ascult muzica pe căști din China, unii stau pe tik tok China etc etc. Parlamentul UE doar are grija de profituri, de gay și transcenderi, de globalizare și de cele 2 mari tari Franța Germania, restul lakei care formează uniunea democrat autoritară.

  6. China s-a urcat in tren care a plecat din gara lasandu-l pe american cu buza umflata pe peron. Si nu numai c-a plecat trenul dar chinezii au distrus si linia ferata in urma trenului.

  7. @Andrei,aici cam gresesti. PIB-ul Europei este cam egal cu PIB-ul Chinei. China produce bunuri de larg consum, Europa produce inalta tehnologie.
    Toate exemplele ale pe care le-ai dat,telefoane,casti…au in ele tehnologie occidentala. Daca iei ultimul model de telefon o sa vezi ca doar carcasa e chinezeasca, procesorul e dezvoltat de americani,displey-ul sud coreean,sound-ul german sau britanic…. Si masinariile alea care asambleaza telefoanele alea sunt occidentale.
    Singurul avantaj al Chinei este mana de lucru ieftina, ei trebuie sa dea sa manance la 1,5 mld de oameni.

  8. @tetea,
    Potrivit unui studiu occidental, China este în fața occidentului în cazul a peste 80% dintre tehnologiile esențiale; de ex, ~40% din toate brevetele ce privesc tehnologia 5G sunt deținute de companii chineze (fără să le număr și pe cele din Taiwan – care-s tot chineze dar care folosesc know-how occidental), la fel și cu privire la 6G (diferența e că în China aceste tehnologii au ajuns deja în piață pe scară largă pe când în occident nici măcar 5G nu este dezvoltat corespunzător).
    Și să nu uit: PIB-ul nu înseamnă nimic; singurul indicator care contează (producția industrială și agrară) arată că economia Chinei a depășit de mult economiile SUA sau UE.

  9. @ics, vezi cam cat % din productia industriala a Chinei apartine occidentalilor,cate fabrici au occidentalii prin China.
    In China anual se investesc in jur de 200 mld $ bani occidentali.
    E ca si la noi,producem autoturisme dar nu ca am avea un mare merit in asta. Ca au un nr mare de brevete este adevarat dar cred ca nu-mi spui ca tik-tokul presupune ani de cercetare si inovatie.
    A fost o idee si atat.
    Cu 5G-ul lumea occidentala este incorsetata de o multime de reguli care tin cont de multe aspecte. Se masoara de 10 ori si se taie odata. Aici intervine sistemul. Imi aduc aminte de ceea ce spunea Regan „Eu nu am nici 10% din puterea unui presedinte al URSS pentru ca pentru orice decizie esentiala trebuie sa ma adresez Congresului”

  10. @tetea,
    Când înțelegi cum funcționează companiile în China, înțelegi că fix 0% din producția industrială a Chinei aparține occidentalilor; dacă te referi la faptul că ea ajunge pe piețele de desfacere din occident, ai dreptate; dacă te referi la faptul că producția ar dispărea odată cu retragerea implicării firmelor occidentale, s-ar putea să nu numeri bine populația zonelor de influență.
    t-t – la fel ca alte instrumente similare – presupune o tonă de inovații: echipamente, programatori, specialiști în securitate, în legislație, marketing etc.
    La fel e și în China: deciziile importante se iau în organismele colective; diferența (așa cum mi-a fost explicată și mie de un observator local al vieții politice chineze) este că, odată luată, decizia se implementează foarte repede.
    Departe de mine să laud societatea chineză sau să o admir, însă nici nu pot să o privesc cu superioritate (mai ales din locul în care mă aflu astăzi).

  11. Hodorogii lumii se agață de ciolane, și cauta războaie care sa-i facă sa pară încă vii.
    China a scăpat piciorul pe accelerație, care s-a blocat, și se duce direct spre prăpastie. Da, se produce enorm, și repede, și de calitate slabă, dar totul cu costuri înfiorătoare pentru populația Chinei. Poluarea este imensă, ceea ce duce la o populație slăbită, iar politicile de reducere a natalității duc la îmbătrânirea populației, și asa mult prea numeroasă. China zboară spre colaps, iar economia ei depinde strict de comenzile Occidentului, în special UE și America de Nord. Dacă acestea retrag investițiile, China se duce dracului în mai puțin de un an.
    Ics: TE inseli: PIB este indicatorul creșterii economice, iar țările cu PIB ridicat sint țări stabile. În China e oricind posibilă o revoluție armata, care sa măture gerontocrația anchilozata ce se folosește de resursele țării în scop personal. Iar cind va avea loc, amatorii de conspirații vor spune că e creație a Ocultei sau a CIA.
    Singura chestie pozitiva este că chinezii abea așteaptă să pună mîna pe Siberia. Iar boul de Putin își slăbește armata intr-un război idiot, ceea ce le permite serviciilor secrete chineze să toarne jar în republicile Siberiei și să se revolte. Deja au avut loc referendumuri online. Vor avea loc și revolte reale.
    Isteț, acest Xi!

  12. @Dan Doran,
    „calitate slabă” – China produce toate tipurile de calitate.
    „costuri înfiorătoare pentru populația Chinei” – poți da exemple?
    „Poluarea este imensă” – emisiile de carbon din SUA per persoană sunt duble față de cele din China.
    Populația Chinei a devenit prea mică – au înțeles că există resurse ca să-și hrănească populația și încep să aplice măsuri.
    UE+Am.N: ~1 mld (cât Africa); BRICS+: 4 mld; întrebare: este dispus europeanul să plătească 3 mii de € pe un telefon făcut în UE sau 80 mii pe un Spring cu baterii făcute în Belgia?
    PIB este un indicator pentru ca proștii să creadă în povești; serviciile (componentă în PIB) înseamnă fix 0 pentru puterea unei economii (bursa nu-ți aduce mâncare iar Ucraina nu se poate apăra, folosind analize contabile de la big four).
    În orice țară este posibilă o revoluție, însă probabilitatea ca să se întâmple una – mai ales în China – tinde spre 0.
    Armata Rusiei a devenit astăzi cea mai puternică armată din lume – SUA este în urmă tehnologic cu cel puțin 5 ani (abia testează rachete pe care Rusia le folosește activ; tancurile sunt construite în jurul unui concept de război învechit, durează măcar 4-5 ani ca să pună la punct submarinele) și, împreună cu aliații săi (dronele iraniene, flota chineză, Africa și Orientul) pulverizează occidentul; din fericire, SUA nu e atât de proastă ca să fie rasă de pe fața pământului.
    Poate că nu-ți dai seama ce înseamnă Siberia: mii de km cu temperaturi mult sub 0; nicio armată nu poate ajunge întreagă în orașele de acolo (iar China nu are nevoie de teritoriu).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.