Zarafii de modă nouă

Zarafii constituie o breaslă ale cărei origini se pierd în negura timpurilor, chezaș fiind chiar evanghelistul Matei, autorul consemnării revoltei lui Isus care, intrând în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani” ce în opinia sa schimbaseră „casa de rugăciune” intr-o „peșteră de tâlhari”! Când au apărut primii zarafi la noi nu știm, dar putem afirma că activitatea de schimbare a banilor a căpătat amploare deosebită în vremea dominației otomane, când nomenclatorului profesiilor i s-a adăugat termenul respectiv, derivat din turcescul sarraf.

Astăzi, arhaicul termen zaraf este uitat, dar nu și activitatea de schimbare a banilor care, rebotezată schimb valutar este practicată, în condițiile coexistenței monedelor naționale, pe o scară mai largă ca niciodată, atât de largă încât a devenit o piață, piața valutară. Direct sau indirect, toți cetățenii, entitățile economice și instituțiile statului sunt părți implicate în tranzacțiile specifice prin dependența de numitorul comun al vieții și tranzacțiilor de zi cu zi, moneda națională. Din acest motiv, reglementarea funcționării pieței valutare s-a impus ca necesitate obiectiv necesară. În ciuda reglementării, funcționarea pieței valutare este doar acceptabilă, nu și perfectă, permițând exploatarea interesat nocivă a portițelor” ignorate cu o detașare amintind de amuzantul “secret al lui Polichinelle”!

Imperfecțiunile funcționării pieței valutare și consecințele acesteia, vizibile chiar și pentru nespecialiști, nu constituie cauza și nu oferă explicația deprecierii monedei noastre naționale, a cărui glorie trecută mai persistă, distonant, doar în nume. Vlăguiala monedei naționale este doar semnul, nu motivul, slăbiciunii economiei românești și, nu în ultimul rând, al națiunii române.

Raportul cerere – ofertă explică în bună măsură evoluția monedei naționale: în ultima lună a anului trecut, vânzările zilnice de valută către clienți – 1.38 miliarde de euro – au excedat cu circa 40% cumpărările aceleiași valute. Nu este de mirare ca în 2020 leul s-a depreciat cu 1.88% în raport cu moneda euro, după ce în 2019 se depreciase față de aceeași monedă cu 2.5%. Astăzi, pragul celor cinci lei nu este depășit din punct de vedere oficial (cursul de schimb RON/EUR publicat de BNR) dar în practică băncile l-au trecut deja: Banca Transilvania – 5,00 lei/eur, Banca Românească – 5,0205, BCR – 5,0190, BRD – 5,0260, Credit Europe – 5,0, First Bank – 5,0, ș.a.m.d.

Dinamica superioară a cererii de valută comparativ cu vânzarea acesteia este consecința logică a capacității mult prea limitate a economiei românești de satisfacere a cererii interne, a volumului și structurii nesatisfăcătoare a exportului.

Există însă și aspecte care constituie o presiune suplimentară în sensul deprecierii leului, stimulând artificial cererea de euro, fără justificare economică, activând într-un neverosimil no man’s land juridic: denominarea prețurilor interne în euro! În timp ce consolidarea prețurilor în contracte comerciale prin raportare la o terță monedă este o practică curentă și internațională, în cazul comerțului de tip retail, în raport cu parteneri cu statut necomercial, respectiv cetățenii, este o practică abuzivă!

Exemplele abundă, sugerând, asemenea puzderiei de farmacii, boutique-uri de ochelari sau cabinetelor dentare, o profitabilitate operațională ieșită din comun.

Transformarea prețurilor din euro în lei nu se face niciodată nici la cursul oficial publicat de BNR, nici la un curs inferior acestuia, ci întotdeauna în defavoarea clientului, majorându-se cu procente între 0.4% și 1,5%. Astfel, un autoturism care are prețul afișat de 48 000 eur se vinde în realitate cu 48 192 sau 48 720 de euro sau… mai mult!

Dincolo de aparențe, în realitate, firmele respective, nefăcând obiectul supravegherii Bancii Naționale a României, practică o activitate pentru care ar trebui autorizați, conform Ordinului nr. 664 /14.05.2012 emis de viceprim-ministru, ministrul finanțelor privind autorizarea entităților care desfașoară activități de schimb valutar.

Concret, un cetățean obișnuit dorește să achite o taxa de parcare (1.13 eur/oră), să plătească factura la Orange sau Vodafone, sau să achiziționeze un autoturism. Toate facturile sunt emise fie în baza unor contracte care au stipulate prețurile în euro (comunicații) fie prețuri afișate în euro (autoturisme, apartamente, etc.). Teoretic, plata ar putea fi efectuată în două moduri: direct în euro sau în echivalentul la cursul oficial publicat de BNR. Prima soluție nu este aplicabilă deoarece Pe teritoriul României, încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi alte tranzacţii financiare şi de capitaluri între persoanele juridice rezidente şi între acestea şi persoane fizice rezidente se realizează numai în moneda naţională (leu).” (Regulament BNR privind efectuarea operațiunilor valutare nr.7/18.08.1994). Deoarece, suplimentar, debitorii ar putea invoca, pe bună dreptate, nedeținerea monedei europene, a fost “elaborate” și pusă în practică o a treia soluție: comerciantul care nu poate încasa în mod direct euro dar nici nu vrea să renunțe se face că vinde cumpărătorului moneda europeană pe care acesta din urmă nu o deține, la un curs arbitrar stabilit – întotdeauna superior cursului oficial! Clientul acceptă schimbul cumpărând euro imaginari și achitând lei reali în cadrul unei tranzacții a cărei consemnare documentată este evitată cu mare grijă! De ce? Simplu: firmele respective efectuează în mod real operațiuni de schimb valutar, eludând și sfidând cadrul legal ce impune o autorizare specială în acest sens.

Tendința de acumulare a capitalului poate justifica teoretic, nu și moral, motivația vînzării în lei la prețuri exprimate in valută la cursuri arbitrar stabilite. Este de neînțeles acceptarea de catre Guvern a încălcării propriului ordin (664 /14.05.2012) și a creșterii artificiale a cererii de valută contribuind substanțial, prin volum, la devalorizarea monedei naționale, defavorizând pe cetățeni atât in ansamblu cât și individual.

Dintr-un alt punct de vedere, practica ar putea constitui obiectul unei analize juridice vizând aplicabilitatea Art.1345 Cod Civil (îmbogățirea fără justă cauză): “Mărirea unui patrimoniu (vânzătorul, furnizorul, etc.) diminuarea altuia (clientul debitor sau cumpărător)” în condițiile unei evidente “legături de cauzalitate” între acestea!

Cât despre practicarea operațiunilor de schimb valutar fără autorizație, ORDINUL nr. 664 din 14 mai 2012 privind autorizarea și/sau înregistrarea entităților care desfășoară activități de schimb valutar pe teritoriul României, altele decât cele care fac obiectul supravegherii Băncii Naționale a României, emis de MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE nu prevede… sancțiuni, consacrând parcă un nou TEMPLU, mult mai democratic comparativ cu cel biblic!!!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

7 Comentarii

  1. Nimic nou sub soare de pe timpul lui Iisus ..
    Totul a depins de istețimea de moment a romanului…și a unor informații utile adecvate momentului…
    In fond avem economie de piață…
    Cerere și ofertă.

  2. Pai aici e tara sclavilor condusa de niste slugi infecte, bine platite cu bani din buget.

  3. Toate aceste tranzactii ar avea sens daca vanzatorul de produse sau servicii ar face cheltuielie in euro. Exprimarea pretului in euro si acceptarea platii in lei, la un curs care le-ar permite sa cumpere euro de pe piata, ar permite acoperirea obligatiilor vanzatorului in euro. O simpla operatiune de hedging ar putea rezolva eventuala expunere a vanzatorului din start si, totodata, imoralitatea „imbogatirii fara just temei”.

  4. Dragnea a fost singurul care a abordat problema dar pe romani nu i a interesat. Multa ue!

  5. În trecut zarafii , schimbau argintul pe aur, arama pe argint , stabilind paritatea dintre aceste metale. Valorea de schimb a monedelor depinzând de titlul și greutatea metalului din care erau confecționate, raportul obișnuit dintre aur și argint pe timpul evanghelistului Matei, era de 1 g. Au pe 13,33g.Ag, iar cel dintre Ag și aramă era de 1g.Ag pentru 60grame de aramă, dar se practica și schimbul în natură (trocul) direct între producători. Zarafii comisionau și furau la cântar și la titul mentalului, pe când astăzi ,noii zarafi pot crea monede digitale din nimic, făcându-se proprietari peste țări și continente, dictand mersul umanității după bunul lor plac.

  6. In cateva cuvinte, asa-zisa piata valutara de la noi este o hotie, la fel cum faceau zarafii din antichitate sau Evul Mediu. Am vrut capitalism, am vrut piata libera, acum avem si hoti care te jecmanesc cu legea in mana. Asa de tare a progresat Romania.
    Traiasca statul de drept in care ai dreptul sa fii furat legal!

  7. O observație: contrar ironiei din articol, leul e cât se poate de glorios. Din 2004 până azi euro n-a crescut decât cu vreo 20% ! În 17 ani.

    Comparativ cu alte monede est-europene leul a fost remarcabil de solid, mai ales dacă ne gândim că în același interval rezerva valutară a BNR a progresat considerabil prin achiziție masivă de euro.

    Să nu ne văicărim degeaba și să sperăm că în anii următori evoluția va fi la fel de lentă, în ciuda datoriei externe uriașe și a balanței comerciale dezastruoase.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.