Misiunea lui Dîncu – la vremuri noi, „năravuri” vechi

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis, încă de marţi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, în care spune, printre altele, că „programele majore de înzestrare vor continua cu aceeaşi forţă”.

Mesajul ministrului, integral

1 Decembrie – Ziua Naţională a României reprezintă sărbătoarea de suflet a noastră, a românilor, oriunde ne-am afla. La 1 decembrie 1918, după unirea Basarabiei și a Bucovinei, venea rândul Transilvaniei să se alăture României-mamă, împlinindu-se, astfel, în mod atât de strălucit, idealul de libertate şi de unitate a poporului nostru.

Eforturile unor generații întregi de patrioți din toate provinciile istorice, dublate de jertfele de sânge ale ostașilor români pe câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial aveau să dea roade și să facă posibilă reunirea între granițele naturale, istorice a tuturor teritoriilor locuite de români.

Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără participarea României la Marele Război, fără uriașele sacrificii de peste 330.000 de militari morți în luptă şi în prizonierat. Armata a sprijinit cu credinţă cauza Marii Uniri, contribuind la realizarea profundelor transformări economice şi sociale care au urmat. Ostașii români au demonstrat atunci, și continuă să o facă și acum, că au tăria şi determinarea de a răspunde provocărilor complexe şi de a înfrunta cu fruntea sus şi cu demnitate provocările dure ale timpurilor pe care le-au trăit.

La temelia acestor eforturi a stat întotdeauna devotamentul exemplar, curajul şi puterea de muncă a bravului militar român. Aceste calități au fost transmise din generație în generație și sunt demonstrate, în fiecare zi, de militarii noștri care își îndeplinesc misiunile pe teritoriul național și străinătate. Participarea militarilor noştri, după anul 1990, la misiuni în afara graniţelor, în zonele de conflict de pe trei continente, sub egida ONU, NATO sau a UE, precum şi în cadrul coaliţiilor multinaţionale, a sporit considerabil prestigiul internaţional al țării noastre.

Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări, tributul său de sânge şi lacrimi. De Ziua Naţională a României, aducem un pios omagiu şi dăm onorul eroilor căzuţi la datorie departe de ţară, în teatrele de operaţii, precum și celor care și-au pierdut viața în misiuni de instruire pe teritoriul naţional. Ei vor rămâne veşnic în inimile noastre.

Doamnelor și domnilor generali și amirali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri, gradați și soldați, personal civil,

Prin eforturile dumneavoastră și ale multora dintre cei care se află în rezervă și în retragere, armata română este cea mai avansată componentă de modernitate din societatea noastră. În foarte mare măsură, putem spune că faptul că suntem membri ai NATO a ajutat Armata să meargă înaintea societăţii. În acceași mare măsură, putem afirma, fără teama de a exagera, că România datorează integrarea sa euro-atlantică și armatei, care a găsit cadența necesară unei transformări profunde și relevante, asigurând atuuri importante țării noastre în eforturile depuse pe parcursul demersurilor de aderare la NATO și Uniunea Europeană. De aceea, privim, astăzi, de Ziua Națională, cu mare încredere spre viitor. România, ca stat membru NATO și UE, are un potențial extraordinar de a arăta lumii întregi că își face temele și este pregătită pentru decizii curajoase, mai ales într-un mediu absolut volatil de securitate.

Am deschis, cu doar câteva zile în urmă, o nouă pagină a guvernării României. La vârful Ministerului Apărării Naționale, mandatul meu ministerial va fi unul de continuitate și consolidare a importantelor proiecte aflate în derulare, în paralel cu implementarea unei politici de management focalizate pe cea mai redutabilă resursă a armatei noastre: oamenii.

Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță, pentru că ele sunt menite să crească substanțial capacitatea de apărare a țării noastre. Prin măsurile de reorganizare și modernizare instituțională, prin programele de creștere continuă a nivelului profesional al personalului, prin capacitatea de a sprijini celelalte instituții ale sistemului național de apărare, Armata României va continua să se afle în avangarda eforturilor de reclădire a prestigiului național.

Dumneavoastră, cei care vă dăruiți atât de frumos profesiei de a fi în serviciul țării, sunteți principalul motor al acestei proiectate evoluții și consider că a venit vremea ca și demnitatea dumneavoastră, la nivelul statutului pe care îl aveți, al condițiilor de muncă și instruire și al celor de viață, să devină o prioritate pentru noi, cei care ne-am asumat conducerea acestei țări.

În ceea ce privește contextul pandemic cu care ne confruntăm, îi asigur pe români că militarii vor rămâne concentrați pe sprijinirea, cu toate mijloacele posibile, a eforturilor naționale pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Sistemul medical militar, aviația militară, dar și toate celelalte structuri acționale ale armatei noastre vor fi la datorie alături de populație și de autoritățile centrale și locale care acționează pentru depășirea acestei pandemii.

Doamnelor și domnilor,

Mesajul pe care Armata României îl transmite astăzi prin puterea exemplului celor care îi poartă uniforma, este acela desprins din lecţia Marii Uniri: să avem încredere în forţele noastre, să rămânem uniți și să privim cu speranţă către viitor.
Românii cred în Armată, și pentru asta le mulțumim și îi asigurăm că vom fi, întotdeauna, la datorie.

La mulți ani, România!

Vasile Dîncu,
Ministrul apărării naționale

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Romania trebuie sa produca un avion supersonic greu propiu folosit pt atac si bombardament care sa poata ocoli globul . Atunci Romanua va fi resoectata.

  2. … ce diaree verbala … tipică nulităților grandomane…

  3. In tara asta sunt 6-7servicii secrete cu un numar de peste 120.000 de angajati ce mananca anual 3, 5 miliarde de euro de la bugetul de stat dar ele serviciile in fapt tin de sase la devalizarea pana la blana a Sfantei Noastre Romanii de catre multinationalele venite la furat in stil mare pe aceste meleaguri. Ele serviciile de hoti si banditi tradatori de informatii fiind vinovate pentru situatia in care a ajuns astazi tara asta. Ele serviciile sunt cangrena care omoara incet dar sigur atat tara dar si pe cetatenii ei. Cate spitale, km autostrada, scoli sau gradinite se pot construi anual cu cele 3, 5 miliarde de euro mancata de tradatorii de neam si tara din serviciile de informatii???

  4. Viața a demonstrat că șansele PSD de a se schimba in bine sunt mult mai mici decât șansele lui Trump sa se vopsească brunet. Cu figura lui de răvășită de drogul patriotismului de grota, mosulica Vasilica Dincu trăiește exclusiv din propaganda și discursuri scoase din cămara cu vechituri. Știți care ar fi binele ce l-ar putea face națiunii sinistrul Acaparării, dacă într-adevăr are bunăvoința pentru progresul ei? Să ne lase în pace cu balivernele sale! In fond, joaca și el un rol insipid. De politician miop. De m(s)inistru care, ca și Vasilica Danciloaie, va încurca borcanele, de asta data borcanele armatei.

  5. Un mesaj lung, de politruc!
    Credeam ca se pricepe macar la comunicare, dar am gresit…In domeniul militar este un zero barat, iar la comunicare este pe la -25. Hai, pa…

  6. Era bine literar generalii să se înainteze în grad la Muzeul Naţional de Istorie, care stă în reparaţii din 2002, nefiind funcţional tocmai de Centenarul Marii Uniri, în 2018, când a picat vremelnic şi Biblioteca Digitală a Bucureştilor, unde mai citea online Diaspora Românilor literatura şi istoria clasică.

  7. România a plătit destul pentru ca alții să poată trăi în liniște și pace. Tributul de sânge, de vieți omenești și toate felurile de tribut, au fost uriașe. Poate incomensurabile prin comparație cu al altor țări și popoare care au privit bine merci de pe margini. Aveți datoria legală și morală să puneți capăt acestui tribut. Încetați cu grandomania, fala, îngâmfarea și lăudăroșenia pe viețile românilor, pe integritatea, dorința și nevoia de supraviețuire a acestui popor.

  8. toti incep sa semene cu ceausescu…. o parte cu stalin, iar altii au inceput de vreo 2 ani sa semene leit cu hitler…

  9. Cică a făcut armata!!..poate la polonic, veselar…nenică, veselar…
    P.s. cine a făcut armata știe ce si cum..

  10. Asta e atit de prost ca, daca-i dai o pusca, sigur se impusca in picior ! Si asta n-ar fi asa de grav (ba chiar minunat !), da’ problema e ca impusca si pe altii ! Cu Dincu la Armata sa ne fereasca Dumnezeu de un conflict cu Marele Ducat de Luxemburg, Andorra sau Malta !

  11. Pai nene, daca avionul matale (ma rog, al astora) „va ocoli globul”, inseamna ca tot la noi in batatura va cadea ! Nu le da idei multe la tembelii astia, ca parca vad ca le pun in practica si ajungem sa ne bombardam singuri !

  12. Vasile Dincu, pe mine m-a impresionat mesajul tau adresat Armatei Romane de Ziua Nationala a Romaniei. Putini pot scrie asa ceva. Sunt convins ca esti si sincer. Asemenea mesaje venite din partea unui ardelean au o mare importanta pentru noi romanii banateni, munteni, bucovineni, moldoveni si dobrogeni. Am iubit si iubesc romanii ardeleni si pamanturile mirifice ale Transilvaniei, Maramuresului, Tarii Oasului si Crisana din toata inima si fiinta mea. Pe toti si toate ne uneste limba noastra romana, care este cea mai scumpa comoara a neamului romanesc. Nu exista loc pe pamantul romanesc unde sa nu am prieteni de suflet, unii chiar de etnie maghiara. Mai apoi am strabatut la „picior” aproape toate aceste pamanturi, incepand cu Muntii Orastiei, Fagarasului, etc. Nu exista tara mai frumoasa ca Romania care este Gradina Maicii Domnului. Multumesc Vasile Dincu !. La Multi Ani dragi compatrioti de Ziua Nationala a Romaniei la implinirea a 103 ani de la Marea Unire proclamata la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 !. La Multi Ani dragi romani !.

  13. Bai politrucule ce vrei sa inzestrezi tu in continuare cu tehnica din 1918.Daca nu stii lingaule armata romana in momentul de fata are unitati militare incadrate cu 30% personal.Daca te duce cat de cat mintea aia perversa aici trebuie sa lucrezi tembelule.In momentul de fata armata are nevoie de personal nu de tinichele platite cu bani grei.

  14. Gargara nulității nu impresionează pe nimeni.Zici Dîncu si tragi apa.La mulți ani pentru care Romanie ? Pentru aia plina de pensii speciale si plina de lefuri astronomice,de la buget binențeles, ori a fripturiștilor din politica? Da ,pentru cei enumerati,Romania sa fie la cît mai multi ani.Pentru restul romanilor,urarea nu mai are semnificatie patriotică,ci se confunda cu parada mercenarilor !

  15. Totuși nu ai zis nimic de pensiile militarilor, pensie subofițer 40 ani vechime, vârstă 52 de ani ieșit înainte de 2011, pensie 1600 lei.Dupa 2011 același subofițer aceiași vechime/ vârstă 2900 lei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.