Zeci de flori de mină, reținute pe aeroport

Zeci de flori de mină care ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional au fost găsite în bagajul de cală al unei femei, la ieşirea din ţară de pe Aeroportul Cluj Napoca, informează, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

„În data de 11.01.2024, în jurul orei 17,35, poliţiştii de frontieră au fost solicitaţi de către ofiţerii de securitate care au sesizat faptul că în bagajul de cală al unei persoane care călătorea cu un zbor cu destinaţie Marea Britanie se află mai multe obiecte interzise. Din verificări, s-a constatat că bagajul aparţine unei femei, cetăţean român în vârstă de 56 de ani, originară din Tulcea. La controlul efectuat împreună cu reprezentanţii autorităţii vamale s-au descoperit 45 bucăţi de flori de mină, de diferite mărimi, tipuri şi culori, suspectibile a fi specimene rare şi colecţii de mineralogie aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, pentru care persoana nu a putut prezenta certificatul de export temporar sau definitiv emis de Ministerul Culturii. Persoana în cauză a declarat că florile de mină sunt bunuri personale şi intenţiona să le transporte în Marea Britanie unde locuieşte„, transmite sursa citată.

Întreaga cantitate de flori de mină a fost reţinută, urmând a fi stabilită valoarea şi provenienţa acestora.

Poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală în vederea continuării cercetărilor şi a stabilirii situaţiei de fapt privind suspiciunea săvârşirii infracţiunii de tentativă în efectuarea de operaţiuni de export ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 182/2000 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

 

sursa foto https://www.politiadefrontiera.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

8 Comentarii

  1. Citez „Zeci de flori de mină care ar putea face parte din patrimoniul cultural naţional …”. Așadar, AR PUTEA FACE PARTE DIN PATRIMONIUL NATIONAL, ceea ce e neinteresant pentru politicienii bugetari de lux din Romania legislativă sa dea legi clare și corecte. Daca nu fac parte din patrimoniul național, că așa vor politicienii romani, de ce au agățat femeia pe aeroport? Cândva, adică, înainte de 1990 erau legi clare nu toate corecte dar 80-85% din legi erau foarte bune, acum același procent daca nu 90% din legi sunt ori prost făcute, ori nu conțin tot ce trebuie pentru aplicare, ori cu dedicație, ultima categorie cu dedicație e impecabil de corecte.

  2. Florile de mina le-a cumparat de la piata dar stii ca nu ai voie sa scoti din tara flori de mina ?

  3. Florile de mina sunt ca niste cristale sub forma de romburi dar nu am stiut ca sunt interzise ! Erau mai demult de vanzare la piatza !

  4. ca nu au vazut sutele de mii de tone de „steril” din halzile uzinelor de preparare…
    Numai gunoaie ereau pe acolo, ne-au facut strainii curatenie!

  5. Asa e si la tablouri. Mna, unele sunt scoase de sub pamant, altele sunt create de niste oameni. Daca ele nu se regasesc in lista bunurilor care constituie patrimoniul national cultural atunci inseamna ca nu fac parte din patrimoniul national cultural, si atunci este un abuz blocarea la aeroport. Ia sa va vad cum o sa fie cand vom intra in Schengen, istetilor!

  6. …eu nu numai ca nu as fi sanctionat-o, as fi premiat-o!…va dati seama, femeia asta a mai gasit mine in cocioc!…popescu virgil se asigurase ca le-a inchis pe toate…

  7. florile de mina se cumpara din piata ,aia rotunda e import China
    mari vamesi,mari romani:))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.