Zeci de furnizori de gaze riscă falimentul

Zeci de furnizori de gaze naturale riscă falimentul în condițiile în care clienții lor nu vor să mai plătească hidrocarburile consumate și denunță unilateral contractele, pe fondul decretării stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, în
contextul pandemiei COVID-19. În același timp, criza economică le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor și al tăierilor de salarii ce se prefigurează, chiar dacă prețul gazelor este posibil să scadă în vara lui 2020. Acestea sunt principele concluzii ale unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, pe baza datelor centralizate din piață în perioada 16-18 martie 2020.

”Decretarea Stării de Urgență de către președintele Klaus Iohannis a adus și primele atitudini pe piața de gaze. Din câte știm la ora actuală, zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricărei plăți pentru gazele consumate și stoparea livrării de hidrocarburi pentru perioada următoare”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. ”Potrivit datelor din piață, mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor dispărea în situația în care fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile”, a completat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Asociația le cere participanților la piață să analizeze cât se poate de calm situația creată și să intre în negociere pentru determinarea unui Preț Corect la Gaze, care să fie win-win atât pentru consumator, cât și pentru furnizor. ”Le recomandăm tuturor consumatorilor industriali să deschidă canale de dialog cu furnizorii lor pentru a discuta clauzele contractului de furnizare gaze astfel încât acesta să fie win-win și să asigure continuitatea subzistenței ambilor parteneri. Furnizorii trebuie să continue să
furnizeze și să încaseze contravaloarea gazelor, consumatorii – să beneficieze de un Preț Corect la Gaze și să aibă o perioadă de timp suficient de lungă de plată astfel încât să-și închidă cash-flow-ul de funcționare”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Din analiza realizată de asociație reiese că dacă micii furnizori vor intra în faliment, lipsa lor din piață va fi suplinită de marii furnizori, producători și de importatori, care vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenței din piață și, implicit, cu o posibilă creștere a prețurilor pe termen lung. Potrivit analizei citate, vor fi afectați și producătorii și
operatorii din piața de gaze naturale, care, din cauza reducerii activității unor întreprinderi – tendință ce se conturează în prezent – vor întârzia în realizarea unor lucrări de mentenanță sau investiții, fapt ce poate influența capacitățile de producție, transport și distribuție pe termen mediu. ”Afectarea cererii de produse la nivelul consumatorilor (cu excepția produselor alimentare, a
medicamentelor și a materialelor medicale), spectrul insolvențelor și falimentelor vor determina concedieri și reduceri ale salariilor. Mai departe, creșterea șomajului, scăderea puterii de cumpărare, a cererii, devalorizarea monedei naționale, repatrierea unui număr mare de români plecați în străinătate sunt aspecte ce vor afecta în primul rând zona consumatorilor casnici (cei
care se găsesc la sfârșitul lanțului valoric) și astfel România se va confrunta cu o creștere a numărului clienților vulnerabili din piața de gaze naturale,” a mai explicat președintele Asociației Energia Inteligentă. Potrivit asociației, în acest context, autoritățile ar trebui să gândească măsuri suplimentare de protecție socială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Știu eu pe cineva care a plafonat prețul pentru consumatorii casnici la 68 de lei. Mergeți la vorbitor la Rahova și intrebati-l cum se face. Poate e bait bun și va spune .

  2. Cred că este „groasă rău” dacă şi „gaziştii se plâng” .

    „Din câte știm la ora actuală, zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricărei plăți pentru gazele consumate și stoparea livrării de hidrocarburi pentru perioada următoare”….,” :
    – „din câte ştim”…… o expresie foarte interesantă …… poate că nu ştiu bine ….. poate că greşesc …… ;
    – poate că notificările sunt şi din cauză că până la data de 01 Iulie 2020 cetățenii Patriei Mamă trebuie să-şi aleagă furnizorul de gaze ….. şi poate că taman acum au decis să-şi notifice actualii furnizori că renunță la ei ;
    – păi ….. pentru ce am consumat ( eu ca cetățean sau o firmă ) bănuiesc că este prevăzut în contractul de livrare a mărfii ce se’ntâmplă în asemenea situație .

    ”mai mult de 20% din furnizorii de gaze vor dispărea în situația în care fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile” :
    – dacă ne raportăm la câte zile au trecut din cele 90 …… sau dânşii sunt prevăzători şi deja ştiu „ce şi cum” va fi .

    În rest … s’auzim numai de bine şi să avem grijă la ce oră încheiem o afacere pentru că ….. „Nu încheia niciodată afaceri înainte de ora 10 A.M. şi după ora 4 P.M.; înainte de ora 10 vei părea prea grăbit, iar după ora 4 prea disperat.” (Legea lui Eddie )

  3. O sa ne puna astia sa platim certificate verzi pentru BIOGAZ si noi, prostii, o sa platim ani intrgei, iar cand porneste productia, pe ala il trimit la export jucatorii de enerigie din piata si noua de da de ala scump ca sa nu cumva sa subminam industria clasica. Ba romani sunt prosti. Fiecare roman trebuia sa primeasca in schimbul certificatelor verzi sa fie actionar, sa primeasca energie ieftina si curata. Nu doar sa platim ca prostii si culmea inca platim luna de luna, an de an si nimeni nu se sesizeaza cum se baga mana in buzunarul fiecarui cetatean, cu legea in mana, iar smecherii, jucatorii din piata vin si acceseaza cetrificate verzi si isi zic investitori. Wăăă noaptea minții!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.