Zegrean: Nu este o tragedie

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că legea privind securitatea națională a României este o lege veche, care nu a fost pusă în concordanță cu Constituția, iar declararea ca neconstituțional a articolului 3 “nu este o tragedie”.

Fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat pentru MEDIAFAX că Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României este o lege veche, adoptată anterior adoptării Constituției și care nu a fost pusă în concordanță cu Constituția din 1991. În plus, declararea ca neconstituțional a articolului 3 litera f) “nu este o tragedie”, SRI putând să ceară mandate și pe alte articole.

“Această lege este o lege anterior adoptării Constituției, este o lege din iulie 1991 și încă de multă vreme trebuia pusă de acord cu constituția pentru că nu mai ține pasul. Trebuia verificată de mult timp și adaptată la noile rele relații sociale și la noua Constituție. Faptul că nu o să mai poată să ceară mandate de interceptare pe acest aliniat, f) din lege, nu înseamnă că ei nu mai pot să-și facă audierile și interceptările. Pot să le facă, pentru că vor cele pe alte aliniate din articol. Sigur, este o restrângere, dar acum legea urmează să fie pusă în acord cu decizia Curții. Guvernul are suficient timp să reanalizeze textul și să-l pună în acord cu decizia Curții”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Augustin Zegrean.

Conform fostului președinte CCR, articolul de lege este încă în vigoare, până la publicarea deciziei Curții în Monitorul Oficial.

“Până când apare decizia în Monitorul Oficial textul este încă în vigoare. După ce va apărea în Monitorul Oficial, Guvernul are 45 de zile la dispoziție să pună de acord cu textul declarat neconstituțional cu decizia Curții, timp în care textul declarat neconstituțional se suspendă. Până atunci au timp suficient să ia toată legea la puricat, să o pună în acord cu Constituția. Nu este nicio tragedie ca acest alineat din a fost declarat neconstituțional”, a mai spus Zegrean.

Întrebat dacă el consideră că au fost făcute abuzuri, Augustin Zegrean a răspuns că nu are cunoștință.

„Nu știu dacă s-au făcut abuzuri pentru că nu la noi veneau să ceară mandate. Dar, puteți avea încredere, Curtea Constituțională a analizat cu mare atenție textul acesta, mai ales în zilele acestea când sunt cu toți ochii pe ea, dar în general Curtea dă decizii înțelepte”, a mai declarat fostul președinte CCR.

Curtea Constituţională a României a admis parțial, miercuri, o excepție de neconstituționalitate care se referă la Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României, potrivit unor surse oficiale, citate de MEDIAFAX.

A fost admisă excepția de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 3 litera f) din actul normativ, potrivit căruia constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României „subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Acest zegrean a „interpretat” legea in guvernarea pdl in functie de cum dicta basescu , acum este un lazar ,kovesi care urmeaza indicatiile lui iohanis si statul paralel ….

  2. Când te gândeşti că ăsta ne-a nenorocit Ţara cu rămânerea lui Băsescu încă un mandat, dar mai ales la faptul că acest ignobil fost preşedinte beneficiază de toate onorurile unui fost preşedinte, parcă nu poţi să-i ierţi nemernicia nuiciunuia dintre ei !

  3. Deci este neconstitutional sabotajul etc.., in scopul inlaturarii institutiilor alese democratic! Parlamentul este ales democratic deci este „constitutional” sa-l dai jos, impreuna cu Guvernul si partidele castigatoare! Stia ea ceva Lulutza!

  4. N-ai vrea, dupa aceea hirtia scoasa ca hotii noaptea care l-a dus pa Base din nou la Cotroceni, sa ne scutesti?

  5. Din epopeea,, Basismul si relicvele sale,,sau cum sa mai hranim stapanii care m-au leganat.

  6. Avand in vedere numarul colosal de mandate cerute si date pe siguranta nationala lit.f/art.3 din lege, este o tragedie .
    Pe acest motiv s-au emis mandate folosite in dosare ce nu aveau legatura cu vreo infractiune la siguranta nationala.
    Au existat judecatori”specializati”la care se mergea de procurori la fel de „specializati”.
    cazul judecatoarei Gabriela Barsan si al sotului ei Corneliu Barsan fost judecator la CEDo este elocvent,cuiva i s e pusese pata pe acestia.
    Dl Zegrean s-a acoperit de rusine cu „erata”,dansul, Minea si alti cativa asa ca nu va putea nicicand sa cuvanteze vreuna devar notabil.S-a umplut de bani din retributia de la CCR +pensia de handicap de vedere,se lafaie poate ca ar trebui sa aiba remuscari, dar ce se paote cere unui fost jurist de la baza de aprovizionare saltat de par de Basescu-Ioan Oltean sa devina ce n-a fost in viata lui -judecator,si inca la CCR.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.