„Zestrea“ imobiliară a SRI și SIE

Guvernul, prin Secretariatul General, a publicat succesiv, prin HG-uri care actualizează valorile de inventar, date privind activele imobile pe care le dețin sau le au în administrare cele mai importante două servicii secrete din România, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe.

Fără ca datele să cuprindă adresele exacte ale terenurilor sau imobilelor, totuși listele publicate de SGG pot crea o imagine asupra zestrei imobiliare a serviciilor. De precizat, în cazul SIE, Guvernul a prezentat o listă cu terenurile și clădirile deținute, la SRI este vorba doar despre „locuințele de intervenție“ și câteva sedii. Nu se poate vorbi despre o deconspirare, dat fiind ca actul normativ care include lista cu imobile și terenuri nu prezintă și adresele la care se găsesc. Este însă o imagine, chiar și aproximativă, a averii imobiliare a serviciilor.

Prima dată, SGG a venit cu lista clădirilor și terenurilor deținute sau administrate de SIE, cu valoarea lor de inventar și anul dobândirii lor. La o parte dintre acestea, valoarea de inventar a fost modificată pentru că s-au investit bani în reparaţii, iar Serviciul doreşte actualizarea anexelor cu valorile de inventar ale imobilelor, se arată în HG din 27 aprilie.

Potrivit documentului, SIE are în administrare 68 de active, din care 38 de clădiri şi 30 de terenuri, atât în Bucureşti, cât şi în judeţele Călăraşi, Constanţa, Ilfov, Braşov, Prahova şi Tulcea. În total, valoarea de inventar a bunurilor imobile este de 392 milioane lei, adică aproape 85 milioane euro. Cea mai mare valoare de inventar a unei clădiri aflate în administrarea SIE este un teren din Sectorul 1 al Bucureştiului, în valoare de aproape 100 milioane lei (aprox. 21,5 milioane euro). Dar Serviciul, așa cum se poate vedea din documentele atașate, deține terenuri și clădiri în toată țara, la mare, la munte și în județe. Unele dintre acestea sunt obținute cu zeci de ani în urmă, la altele s-au investit recent bani pentru reabilitări. O clădire aflată în Sectorul 1 din Bucureşti a fost racordată la rețeaua publică de alimentare cu apă, iar valoarea de inventar s-a majorat de la 458.013 lei la 473.701 lei. În altă parte, SIE a investit în lucrări de reparaţii capitale la două clădiri din comuna Belciugatele, judeţul Călăraşi. Valoarea acestora s-a majorat de la 922.342 lei la 4,9 milioane lei, respectiv de la 922.342 lei la 5,5 milioane lei.

În plus, anul trecut a fost analizată şi situaţia cadastrală a unui teren din administrarea Serviciului, „ocazie cu care măsurătorile tehnice au evidențiat mai multe suprafețe de teren în plus față de suprafața înscrisă inițial în cartea funciară, fapt ce a determinat și majorarea valorii de inventar a terenului de la 3.252.729 lei la 3.831.076 lei“, se mai arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

După efectuarea investiţiilor, imobilele au fost reevaluate, iar acum SIE vrea actualizarea anexei cu lista imobilelor şi valoarea acestora. Mai multe despre patrimoniul imobiliar SIE, http://www.sgg.ro/legislativ/docs/%20//d5623hp8m49yvqzwcs_7.pdf

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este o instituţie de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale.

Zeci de locuințe de intervenție pentru ofițerii SRI

Două săptămâni mai târziu, pe 7 mai, pe site-ul SGG apare o altă HG, care prezintă, de această dată, valoarea actualizată de inventar a unor apartamente deținute de Serviciul Român de Informații. La fel ca și la SIE, nu este vorba despre întreaga avere imobiliară a Serviciului, ci doar de acele active la care s-au efectuat diverse investiții în reabilitare ori modernizare, care au modificat prețul de inventar. Analizând anexa din actul decizional, vedem cum SRI deține „locuințe de intervenție“ pentru agenți în județe, precum Bacău, Mureș, Covasna, Cluj, Brașov, Constanța, Bistrița, Iași, Mureș și București. Cele mai multe sunt achiziționate anul trecut, valorile lor fiind între 30.000 euro (echivalent în lei) – București și 200.000 euro – Constanța. În total, numai aceste locuințe de intervenție, cărora li s-a modificat valoarea de inventor, au un preț contabil, deci nu de piață, de 12,8 milioane lei, aproximativ 3 milioane euro.

Nici pe departe aceasta nu reprezintă valoarea totală a activelor imobiliare deținute de SRI. Nu sunt incluse sediile, nu sunt incluse alte imobile care nu și-au actualizat valoarea de inventar în ultimul an. Spre exemplu, SRI, chiar în nota de fundamentare a actualei HG, expune valoarea unor sedii deținute în București și teritoriu: „Majorarea valorilor unor imobile cuprinse în inventarul public ca urmare a efectuării unor lucrări de investiţii puse în funcţiune (…), care corespund cheltuielilor totale efectuate pentru finalizarea lucrărilor de investiții și care cuprind atât cheltuielile cu lucrările de construcții-montaj, cât și cheltuielile conexe, necesare creării condiţiilor de desfăşurare a activităţii de construcţii-montaj (avize, acorduri, studii, expertize, proiectare și asistență tehnică), fără ca acestea din urmă să fie reflectate prin valorile investițiilor indicate în procesele-verbale de recepție la terminarea lucrărilor, anexate prezentului proiect.

Astfel, pentru imobilele menționate, cheltuielile totale care majorează valorile activelor fixe sunt următoarele:

  1. a) la imobilul cu nr. MFP 105.936 (sediu, municipiul București): 16.279.724 lei;
  2. b) la imobilul cu nr. MFP 105.991 (sediu, municipiul București): 12.156.694 lei;
  3. c) la imobilul cu nr. MFP 144.742 (sediu, municipiul Bucureşti): 2.478.836 lei;
  4. d) la imobilul cu nr. MFP 105.256 (sediu, județul Bacău): 6.893.859 lei;
  5. e) la imobilul cu nr. MFP 105.436 (sediu, județul Constanţa): 895.086 lei;
  6. f) la imobilul cu nr. MFP 114.270 (sediu, județul Constanţa): 754.036 lei“.

Se poate vedea, așadar, că doar sediile cărora li s-a modificat valoarea de inventar în ultimul au un preț contabil de 38 milioane lei, aproximativ 8,5 milioane euro.

Mai multe despre patrimoniul imobiliar SRI: http://www.sgg.ro/legislativ/docs/%20%20//1xtkg384v2b6q5zn9yw_.pdf

SRI este cea mai importantă instituție cu activități de „intelligence“ care are atribuții pe teritoriul României. Potrivit propriilor descrierii, se ocupă cu protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept. Un alt scop este „prevenirea şi combaterea acţiunilor de spionaj, a terorismului şi a criminalităţii organizate transfrontaliere care, prin natură şi amploare, afectează securitatea naţională“.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.