Zi de comemorare a tragediei aviatice din Munții Apuseni

La 20 ianuarie 2014, un tragic accident aviatic s-a produs în Munţii Apuseni. Un avion uşor, de mici dimensiuni, care transporta o echipă medicală, s-a prăbuşit în zona vârfului Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Aeronava aparţinea Agenţiei Naţionale de Transplant şi se îndrepta către Oradea pentru o prelevare de organe.

Aparatul de zbor de tip Britten – Norman Islander (BN-2), care executa o cursă umanitară, a aterizat forţat într-o zonă împădurită la o altitudine de circa 1.600 metri. Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant şi Răzvan Petrescu în calitate de copilot, transporta de la Bucureşti cinci cadre medicale. În accident au murit comandantul Adrian Iovan şi studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul şi cei patru medici au fost răniţi.

Raportul final elaborat de către Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), făcut public la 19 octombrie 2015, a arătat că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfăşurării acestui zbor, precum şi mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.

Analiza activităţii de căutare şi salvare a victimelor accidentului, desfăşurată cu întârziere, a relevat o serie de deficienţe ale sistemului naţional responsabil de gestiunea unor situaţii de urgenţă, printre care reglementări specifice sau proceduri, precum şi comunicarea defectuoasă între instituţiile responsabile. Drept urmare, câteva dintre persoanele cu funcţii de conducere în structurile responsabile pentru căutarea şi salvarea victimelor şi-au dat demisia sau au fost eliberate din funcţie.

În urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au demisionat directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, directorul de operaţiuni al ROMATSA, Bogdan Donciu, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui. Totodată, premierul Victor Ponta l-a demis pe secretarul de stat din Ministerul de Interne, Cătălin Chiper. La 23 ianuarie 2014, Radu Stroe a demisionat din postul de ministru al Internelor.

În 6 august 2018, procurorii militari au dispus clasarea dosarului accidentului aviatic din Apuseni sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic. Potrivit procurorilor, acţiunile sau inacţiunile acestora nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic, respectiv la moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aura Ion.

Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.

La 15 mai 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca ancheta în dosarul accidentului aviatic din Apuseni să nu fie redeschisă, fiind respinsă o plângere depusă de familia Aurei Ion, studenta care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. La comemorări suntem neîntrecuţi! Nu ne dă liber? ….hahaha

 2. vedeți? dacă era fabricat la „FABRICA DE AVION CRAIOVA” ORI LA „AEROSTAR BACĂU” -CE DESPĂGUBIRI,CE SCANDAL,CE MORMAN DE FIARE VECHI??!!! DAR DACĂ A FOST „Britten – Norman Islander (BN-2),” PILOTUL FU DE VINĂ ORI RUȘII CĂ AU FĂCUT -METEO RĂZBOI-CEAȚĂ!!!

 3. Pilotul, asul aviatiei Adrian Iovan, nu are cum sa fie vinovat din cauza ca:
  -la bord se aflau mai multe persoane decat admisibilul, dintre care una se afla complet ilegal, fugita din camin fara bilet de voie
  -nu a respectat traseul impus de autoritatea aeriana din cauza conditiilor nefaforabile
  -a zburat la altitudine mai joasa decat cea de siguranta ptr a nu fi detecvtat de radare, uitand ca muntii sunt ceva mai inalti decat nivelul marii
  -a deconectat transponderul ptr a nu putea fi urmarit ca nu respecta traseul si s-a trezit ca zboara printre copaci
  Avand in vedere cele de mai sus asul aviatiei merita un monument. Bineinteles ca acesta va fi monumentul prostiei……[Rumburak]

 4. Raportul este public aici:
  https://www.aias.gov.ro/index.php/ro/publicatii/rapoarte-de-investigatie-privind-siguranta/97-2014-01-20-accident-britten-norman-bn-2a-27-yr-bnp-6-5-km-nne-horea-alba-romania

  Avionul apartinea Școlii Superioare de Aviație Civilă si nu Agenţiei Naţionale de Transplant.
  Ce nu se mentioneaza în articolul este manipularea extraordinara facuta de Antena 3, care la câteva ore de la producerea accidentului si în zilele care au urmat, l-au glorificat si transformat în erou national pe Adrian Iovan, pilotul comandant, care citez : „si-a sacrificat viata sa-i salveze pe ceilalti”.
  Ce MANIPILARE, demna de un parteneriat cu CNN.
  Primarul PNL de Otopeni s-a executat si au schimbat numele strazii Iancu Jianu în erou aviator Adrian Iovan.
  Astia sunt românii, asta-i respectul pentru istorie si adevar. Iancu Jianu sters si înlocuit cu Adrian Iovan !
  Si dupa aflarea adevarului, probarea vinovatiei lui Adrian Iovan, manipulatorii si escrocii de la Antena 3 si Primaria Otopeni au mentinut si azi aceasta escrocherie de omagiere a lui Adrian Iovan, un criminal. RUSINE PRIMARIEI OTOPENI ! RUSINE PNL !

 5. Bre, popor ce s o mai mermelim si indoim. Boul de Iovan i a omorat pe bietii tineri. Ce monument sa i ridicati, al cretinismului si orgoliului nemasurat?! Ori, poate asa de vivat Balvenie bacalaureat … by proxy. Rusine si babei ridicole Romanitza cu pomenile ei desantate inschinate unui dobitoc sinistru.

 6. UNDE sunt Vinovatii de Shushaneaua Medicala, pentru Cestii JEGOASE de TBANI GREI la Transplant,
  de s-au repezit cu TOTII orbeste si au UCIS Tanara NAIVA.
  Parca, Parca il vaz pe Medicul care a zapacit-o cu Perspective de Evolutie SARITOARE de Etape …
  Parc, Parca il vaz’ pe la TVs, far’de AdiereDeUrmaDeReMuscari …
  „RUEMENNIGE” la Meckla … 🙂
  RUUUUMEN la Fatza, inFloritoriuu’…
  ASHA ne amuzam, IO si Muierea pe la Neptun, cu Nishte NEMTZI din ReFeGe …
  prin 1980, cu RUMEN si RUEMMENIGE, un Fotbalist Neamtz …
  Cand comandam Friptura la Restaurantuu’ SECURITATII, la Hotel NEPTUN, PATRU Ani mai tarziu, in 1984, cu acces Interzis Romanilor SIMPLI, ca mine, le ziceam Chelnerilor sa fie Friptura fff RUEMMENIGE … 🙂
  Io am nimerit Acolosha din Întâmplare …
  M-a lămurit CE si CUM o Tipa, FOSTA prin ONT, GHID … 🙂 cu Străinii si care LE STIA, vărsata la o Institutie Centrala de Cultura din București, după LOVILUTIE..
  Pai CUM ai ajuns Matale Acolo, m-a întrebat Dansa?
  Înseamnă ca … am fost Colegi, far’sa NE știm?
  Degeaba am negat Io, pe Bune, ca NU am fost, si ACUM este convinsa ca DAaaa, am FOST …:)
  Misterul l-am, dezlegat TOOT Io, puind Cap la Cap Amintiri Vechi de 40 de Ani.
  Am luat Biletele de Hotel NEPTUN de la Agentia de ONT de langa Cinema Luceafarul, de pe Ion CGhica sau Bulevard, cum vreti, ca era pe Coltz.
  In MOD Normal, un Roman SIMPLU, ca mine nu le putea i=obtine …
  Da’ Ala de la BIROU, avea TOTuu’ pregatit sa se “USCHESCA” in Occident si s-a distrat, calcand Legea SFANTA a LOR …

 7. CONTINUARE
  De AIA, cand m-am dus din NOU Acolo, la Agentie sa ii fac Rost de ASHAUN Bilet fff GREU unei Cunostintze, Aia de Acoo se uitau CAM …Patrat la mine si mi-au zis banuitori, si cu Frica sa NU fiu D’Ala sa intreb de Cel USHCHITuu’ ca “Persoana NU mai lucreaza LA NOI” …
  La Insistentele mele, mi-au zis, uitandu-se in Jur, ca .. a cam FUGIT in Occident.
  Vedeti, ASHA iese Adevarul, pana la Urma, NU mult numai dupa SASE Ani, in 1990 … 😊
  NU va spui ca am fost CONTROLAT in Camera, printr-o Sageata Interlopa de A LOR, pe care se faceau ca il bateau in Fatza MEA la Sectie. NOROC de FAPTuu’ ca ma fost Destept si am luat cumine in Constanta TOATA Aparatura FOTO Scumpa pe care o aveam la Mare.
  TOATA Tevatura a fost pen’ca NU stiau de UNDE sa ma ia, ca NU paream IO, de Al LOR …
  SI tocmai ATUNCI bantuia pe acolo SI Nicushor Ceausescu …
  Credeau ca sunt de la Alta CRACA de Gen … 😊

 8. Studenta care nu avea ce sa caute in acel avion a murit ca nu si-a pus centura de siguranta. Deh, si-a asternut bine, acum doarme linistit.

 9. Karma is a bitch
  Satana i-a luat in armata sa …….

 10. @je suis pas Charlie
  -s-a dus la dracu
  dupa cum am dat blestemu,
  Dumnezeu este mare!

 11. Doctorul era cu pitzipoanca de la medicina, amanta, dupa el, iar Iovan a lasat-o in avion ca sa-i dea si lui o partida. Au gasit in avion lui Iovan multe prezervative.
  Sora victimei a primit 1 mil E si a incercat sa mai tufleasca inca unul. Ptr ce i-au dat bani, daca puslamaua fugise din camin si nu trebuia sa se afle in avion?

 12. Ce comemorați?
  Pe EROUL Antena3-CNN, criminalul Adrian Iovan ? Ori pe pasagera „clandestină”, amanta unui medic supraviețuitor, studenta la Medicină militară plecată din UM fără bilet de voie?
  Ori incompetența Ministerului Transporturilor reprezentat prin celebrul Constantin Voicu, zis Cioacă (poreclă dinainte de ’89, care știți bine ce înseamnă – unul care nu-și respectă cuvântul, bișnițar / țepar), evident REVOLUTIONAR si ăsta, scăpat de la pârnaie de camarila PNL (grupul desprins în ALDE), ulterior candidat ALDE Vrancea (auziți?) la Senatul României ? Asta comemorați?
  V-o mai amintiti pe Alinuța actuala ministru al Justiției, cot-la-cot întru-nu avion cu Cioacă la Aeroclubul Strejnic-Ploiesti? Nu? Faceți un update la articol si indicați o adresa e-mail si aveți poza, spre deliciul cititorilor Dvs., fără a intra în detaliile picante ale idilei dintre cei doi pilot-co…pilot la sol (nu fiți răi, avionul era la sol…)

 13. ISU a făcut ce știa mai bine.A ajuns la fața locului, a executat un balet repetat înainte și au început să se văicărească în așteptarea decesului care ar fi survenit după o zi, două.Urma să se mai dea odată, de două ori cu ventilatorul și să recupereze cadavrele înghețate cu mutre de eroi concentrați și obosiți, să se vitejească la tembelizor și să bifeze încă o „reușită”.Dar un țăran local le-a stricat siesta și s-a dus deaq bunătate de coregrafie cu mokangeli cu tot.Eh, ce să-i faci, nu-ți ies toate cum le planifici.

 14. km de atunci a luat avant Arahat, traficul de organe cu smurd, la Fundeni(sotzu’ shefei e din 2019 la Sanador dupa ca a „adormit” vreo 3 la colentina pe bani grei lasand shefa pe alta lepra), Colentina.. Nu prelevau nimic, duceau o inima/fikt la Sluj.. .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.