Ziua Culturii Naționale, celebrată, în ciuda pandemiei

Ziua Culturii Naționale, ajunsă la a 11-a ediție și celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național inițiată de Academia Română în anul 2010. Astfel românii de pretutindeni marchează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naționale. Academia Română a iniţiat şi propus spre legiferare Ziua Culturii Naţionale, în anul 2010, confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010.

Expoziția „Vreme trece, vreme vine“ 

Biblioteca Academiei Române vernisează astăzi expoziția documentară „Vreme trece, vreme vine“, dedicată aniversării a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și celebrării Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul va avea loc în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.

Va fi expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2262 conținând „Legenda Luceafărului“, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.

Expoziția documentară aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI. Expoziția demonstrează că interesul crescut asupra analizei operei nu s-a regăsit doar în exegezele criticii literare, ci și în conceptele plastice ale proiectelor de grafică de la începutul secolului trecut, care au ilustrat vizual diferitele ediții din creația poetului. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să recitească fragmente binecunoscute din opera eminesciană observând redarea lor artistică în desene și ilustrații.

Vernisajul expoziției va fi urmat de lansarea de către Romfilatelia a emisiunii poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni“, desfășurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea poștală se dorește a fi un omagiu adus implicării în mișcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56

Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naţionale în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, iar evenimentul va fi înregistrat şi difuzat de posturile TVR 3, Trinitas şi Radio România Muzical.

Despre importanţa sărbătorii culturale vor vorbi acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, iniţiator al Zilei Culturii Naţionale, şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Alocuţiunile vor fi urmate de un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven – Uvertura Egmont; George Enescu – Patru piese inedite pentru vioară şi orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru); Doru Popovici – Codex Caioni; Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók – Dansuri româneşti; Dan Dediu – Codex Brasoviensis.

Având în vedere condiţiile impuse de criza sanitară şi imposibilitatea de a invita publicul în sala Ateneului, evenimentul va fi înregistrat şi difuzat pe 15 ianuarie 2021 pe postul TVR 3, începând cu ora 19:00, şi la Trinitas TV, începând cu ora 20:00. Radio România Muzical va difuza concertul la aceeaşi dată, de la 15:30.

Împreună pentru muzică

Romanian Chamber Orchestra – un ansamblu unic ce reunește 21 de muzicieni români, care fac performanță atât în unele dintre cele mai importante orchestre din Europa, cât și în țară – serbează Ziua Culturii Naționale prin lansarea filmului documentar „Romanian Chamber Orchestra – Împreună pentru muzică”, o producție ce prezintă cel de-al doilea proiect al ansamblului, care a avut loc în luna august a anului 2020.

Lansare film documentar – 15 ianuarie, ora 19:30

Muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre.” Cristian Măcelaru, dirijorul Romanian Chamber Orchestra. Filmul documentar „Împreună pentru muzică” este o producție susținută de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, care încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru în perioada pandemiei, sentimentele care i-au încercat și experiențele avute în noul context global. De asemenea sunt prezentate fragmente din cele două componente educaționale ale proiectului, masterclass-ul de dirijat susținut de Maestrul Cristian Măcelaru și cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor violoniști, violiști și violonceliști români, susținute de: Alexandru Tomescu, Irina Simon-Renes, Alina Lepper, Alexandru-Mihai Bota, Ladislau Cristian Andriș, Olga Mănescu și Octavian Lup.

Pandemia a afectat și afectează în continuare puternic atât cultura, cât și numeroase alte sectoare din societate. Poveștile pe care le puteți urmări pe parcursul filmului sunt despre viața multora dintre noi și experiențele trăite în ultimele luni. Realizat pe parcursul celui de-al doilea proiect al ansamblului Romanian Chamber Orchestra de producătoarea de filme Diana Iabrașu, documentarul vine să întărească viziunea dirijorului Cristian Măcelaru că „muzica nu este doar un moft, ci este vitală pentru societate”.

Documentarul va fi lansat în mediu online, pe pagina de Facebook a orchestrei, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19:30. Durata filmului documentar este de 60 de minute, beneficiind de subtitrare în limba engleză. Acest opus 2 vine ca o continuare firească a primului film documentar „Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine”, care s-a bucurat de un real succes și care poate fi accesat în continuare pe pagina de Facebook a orchestrei.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și contribuția adusă patrimoniului național, un punct de reper pentru cultura românească. Orchestra a fost creată la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai acestui ansamblu. Romanian Chamber Orchestra este dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, câștigător în 2020 al Premiului Grammy pentru „Cel mai bun album instrumental solo”, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând toamna anului 2020, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să descopere natura participând la ateliere online interactive dedicate viețuitoarelor din Delta Dunării! Copiii vor identifica, prin intermediul unei prezentări interactive, tipuri de medii de viață și grupe de animale ce pot fi întâlnite în deltă, se vor familiariza cu noțiuni despre deltă, în general, și cu câteva caracteristici ale Deltei Dunării în mod particular. Întâlnirile online, la care pot participa copii cu vârste între 6 și 10 ani, se vor desfășura pe platforma ZOOM începând cu orele 10:00 și 12:00. Proiectul „Descoperă natura!”, din care fac parte atelierele online „Delta Dunării”, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor și surprinde aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului.

Înscrierea copiilor se face pe https://antipa.ro/rezervari/ iar participarea este gratuită în limita locurilor disponibile (maximum 20/atelier).

Proiect online, derulat între 15 și 31 ianuarie

Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Teatrul Dramaturgilor Români (TDR) vor marca Ziua Culturii Naționale printr-un proiect online, derulat între 15 și 31 ianuarie, care va cuprinde recitaluri de muziză și poezie. Proiectul „Opere pe rafturile bibliotecii: muze și muzicalitate” este finanțat de Ministerul Culturii și propune o serie de evenimente înregistrate, de muzică şi poezie românească, realizate cu sprijinul actorilor şi muzicienilor români, consacraţi sau în curs de afirmare.

Astfel, iubitorii de poezie și muzică sunt așteptați vineri, 15 ianuarie 2021, pe pagina principală de Facebook a BMB, unde vor putea urmări, de la ora 17.00, un spectacol muzical în al cărui repertoriu vor fi cântece inspirate din lirica românească, interpretate de cunoscuţi solişti de operă. Totodată, în perioada 15 – 31 ianuarie, vor fi postate recitaluri de versuri din creaţia eminesciană.

Eminesciana 2.0

Ministerul Culturii anunță că va difuza între 15 și 24 ianuarie o serie de șase videoclipuri cu violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, sub genericul Eminesciana 2.0.

Începând cu Ziua Culturii Naționale și încheind cu Ziua Unirii Principatelor, între 15 și 24 ianuarie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi protagoniștii unei noi serii de evenimente dedicate creației muzicale și literare românești și prezentate online sub o denumire ilustrativă pentru împletirea dintre tradiție și modernitate pe care o propune: Eminesciana 2.0”, a anunțat miercuri Ministerul Culturii.

Seria de șase videoclipuri va fi difuzată începând de vineri, la ora 20.00, cu o frecvență de câte o premieră la două zile și pe pagina de facebook a Ministerului Culturii.

Potrivit reprezentanților Ministerului, proiectul va prezenta într-o perspectivă cinematografică modernă texte din lirica eminesciană îmbinate cu muzică aparținând marilor compozitori români.

Versurile vor fi recitate în patru limbi de Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Simona Vintilă, dar și de omul de televiziune britanic Charlie Ottley. Traducerile textelor aparțin unor iluștri poeți și traducători români precum Lucian Blaga, Elisabeta Isanos, Adrian George Sahlean și Adina Rosenkranz Herșcovici.

Astfel, sărbătoarea Culturii Naționale va fi un prilej de descoperire a universalității creației românești, capodopere precum <La steaua>, <O, rămâi> sau <Trecut-au anii…> fiind așezate dincolo de hotarul limbii care a renăscut odată cu ele, aducându-le în modernitate printr-o complexă combinație de muzică și imagine în care vor fi utilizate efecte speciale precum proiecții de mari dimensiuni, filmări aeriene, perdele de fum și jocuri de lumini. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu iar producția video de Mihai Toma”, a mai transmis Ministerul Culturii.

Momente speciale, oferite și de Teatrul de Păpuși „Puck”

 Teatrul de Păpuși „Puck” le oferă iubitorilor de teatru două momente speciale difuzate atât pe pagina web a instituției, cât și pe cea de Facebook, în regim de live streaming.

Pentru a aduce un omagiu poetului național al României, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 171 de ani, pe site-ul teatrulpuck.ro va fi difuzată înregistrarea audio a poveștii „Făt Frumos din lacrimă”, scrisă de marele gânditor. Materialul face parte din proiectul #AudioPuck, realizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, pentru punerea la dispoziţia tuturor instituțiilor publice de învățământ a aproximativ 50 de înregistrări cu povești din programa școlară, cu titlu gratuit. Basmul este prezentat în lectura actriței Ramona Atănăsoaie. Ilustrația muzicală este semnată de Attila Nagy.

În aceeași zi, de la 18, poate fi urmărit pe facebook.com/teatruldepapusi.puck spectacolul „Aleodor Împărat”, după Petre Ispirescu, în scenariul și regia lui Decebal Marin. Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

  1. La zi aniversara ,ridic un pahar de Cotnari ,ptr.badita Mihai,poetul nepereche ,la Cina cea de Taina a neamului cu adevarat romanesc.
    Luceafarul poeziei romanesti a avut o viziune inalta asupra lumii si a prelucrat cele mai grele idei filozofice intr-o frumoasa limba romaneasca accesibila tuturor.Expresivitatea cuvantului il fac unul dintre cei mai mari poeti ai lumii,o struna din lira poeziei universale ,care vibreaza necontenit cu sunete ce vor ramane etern.
    Sa traisti o eternitate in sufletele adevaratilor patrioti romani,badita Mihai !!!

  2. In Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie in Rugaciunea unui dac si poate asa destinul omului de geniu din Scrisoare I se va schimba, chiar daca viziunea despre transformarea Soarelui intr-o pitica alba nu poate fi oprita si astfel intr-o zi lumea din sistemul solar va rataci prin Univers ca o amintire peste miliarde de ani.

  3. Scolile, adica dascalii si elevii ar trebui sa-l celebreze mereu pe Eminescu. Si nu formal in aceasta zi desi cred ca prea putini o fac in tara chiar daca virtual. Academia si alte institutii se implica din datorie dar fara efecte la nivel de mase.

  4. – „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

    -„caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”… ” -„astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile…”
    -„Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup….”

    -„Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

    -„Am admis legiuiri străine?
    Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

    -„…Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului, ea care domneşte puternică dincolo de graniţele noastre şi e azilul de mântuire naţională în ţări unde românul nu are stat, ce va deveni ea în mâna tagmei patriotice? Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine…”

    “am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

      „Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de încetăţenire, ci era de-a dreptul declararea României în teritoriu neutru, colonizabil cu toate seminţiile”

  5. MARELE POET NATIONAL MIHAI EMINESCU LUCEAFARUL POEZIEI ROMANESTI , UNUL DINTRE CEI MAI MARI POETI AI LUMII , CU O VIZIUNE SUPERIOARA ASUPRA LUMII SI VIETII SOCIALE , ABORDAND CELE MAI INTERESANTE IDEI FILOZOFICE EXPRIMATE INTR-O FRUMOASA LIMBA ROMANEASCA !

  6. Luceafarul de Mihai Eminescu , Actual si pentru NASA .

  7. A fost „Ziua culturii coro” prin care s-au anihilat aproape totul!

  8. Astazi s-au implinit 171 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu, nu 162,vesnica pomenire, numai de moarte buna nu a murit saracul. L-au rezolvat austriecii impreuna cu tradatorii romani, istria se tot repeta…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.