Ziua Google: Motorul de căutare împlineşte 15 ani

Motorul Google sărbătoteşte vineri împlinirea a 15 ani de existenţă.

Google sărbătoreşte 15 ani de existenţă printr-un doodle interactiv, mai precis un joc prin care utilizatorii pot obţine cât mai multe dulciuri virtuale lovind într-o ”piñata” mexicană în formă de stea.

În toți acești ani, Google a reușit să scoată pe piață și alte produse de succes precum: GOOGLE PLUS, GOOGLE EARTH, OCHELARII GOOGLE ANDROID ȘI GMAIL.

În data de 27 semptembrie 1998, Larry Page și Serghey Brin au pust bazele motorului de căutare. Cei doi sunt doctoranzi ai Universității Standford.

În 1998 avea să se lanseze oficial una dintre cele mai mari companii pe care le-a dat vreodată America: Google. 

Deşi compania a fost înfiinţată mult mai devreme, data oficială a lansării este 27 septembrie 1998. În 12 ani, Google a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, iar fondatorii săi, Larry Page and Sergey Brin, au fost incluşi în topul celor mai puternici oameni din lume.

Cei doi s-au întâlnit prima dată la Universitatea Standford, în 1995, iar un an mai târziu au început colaborarea în vederea dezvoltării unui motor de căutare, denumit BackRub. În 1997, Larry şi Sergey decid că motorul lor de căutare are nevoie de un nou nume şi se hotărăsc să îl boteze Google. Din 2001, compania este condusă de Eric Schimdt. Povestea Google va fi ecranizată.

De asemenea, Page şi Brin au fost declaraţi cei mai mari miliardari din internet, iar Google se află printre primele poziţii în topul celor mai valoroase branduri din lume, cu o valoare de 43 de miliarde de dolari. Este demn de remarcat faptul că valoarea brandului Google a cunoscut o creştere de 36%.
CURIOZITĂŢI despre cel mai popular motor de căutare

1. Motorul de căutare ar fi trebuit să se numească Googol, un termen matematic care reprezintă un un număr extrem de mare, 10 la puterea 100. A ieşit Google dintr-o eroare de ortografie, necorectată tocmai pentru că suna mai bine Google faţă de Googol

2. Google Moon este a aplicaţie asemănătoare Google Earth, numai că cea aflată sub lupă este suprafaţa Lunii

3. Serviciul de e-mail gratuit, Gmail, a fost testat şi folosit de angajaţii Google timp de 2 ani înainte de lansarea publică

4. Există un muzeu online cu toate doodle-urile prin care Google a sărbătorit diverse personalităţi sau evenimente care au marcat istoria omenirii

5. În 2005, Oxford English Dictionary a adăugat verbul „to google”

6. Google a devenit cel mai popular motor de căutare din lume încă din 2000, la numai doi ani de la înfiinţare

7. La începutul lui 2012, în laboratoarele Google X Labs a fost creat primul creier artificial capabil de învăţare

8. Primul Doodle datează din 1998, când fondatorii Sergey Brin şi Larry Page şi-au luat liber într-un week-end pentru a merge la un festival din Nevada. Pe prima pagină a Google a apărut, în acel weekend, un omuleţ care le spunea userilor că Google nu va putea rezolva eventualele probleme tehnice ivite

9. Google a cumpărat peste 100 de companii

10. Google a închiriat capre pentru a paşte iarba care creşte pe domeniul sediului central al companiei

11. Primul mesaj postat pe Twitter de Google a fost: „I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010” În sistem binar, mesajul echivalează cu celebrul „I’m feeling lucky” (Mă simt norocos)

12. La sediul Google se află şi un dinozaur. Scheletul de T-Rex a fost poreclit Stan, după rămăşiţele altui dinozaur descoperit in zonă

13. În 2011, veniturile Google au crescut cu 24% faţă de nivelul din 2010

Motorul de căutare online GOOGLE şi-a modificat uşor logoul recent, păstrând culorile albastru, roşu, galben şi verde, însă în nuanţe mai pale şi renunţând la efectul de relief.

Schimbarea nu este una revoluţionară şi are loc după ce rivalul său grupul de internet Yahoo! a făcut acelaşi lucru, la începutul lunii septembrie. Tot la începutul lunii septembrie, mici modificări au fost operate la nivel de interfaţă asupra motorului de căutare Bing al Microsoft, relatează bbc.co.uk.

Modificarea logoului Google a fost anunţată discret pe blogul oficial al motorului de căutare american, alături de mici schimbări în bara de navigare neagră din partea superioară a ecranului: „Paleta de culori a devenit mai subtilă, la fel şi literele logoului Google”.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că modificări similare vor fi operate „treptat” şi la celelalte produse ale companiei.

Google nu şi-a mai modificat logoul principal din 2010. În schimb, Google sărbătoreşte diverse personalităţi marcante din lume şi momente care au schimbat istoria prin logouri speciale – animate, interactive etc. – numite „doodle”.

Nu toţi utilizatorii pot vedea noul design al logoului, noua interfaţă urmând să devină activă pentru toţi userii Google în următoarele săptămâni.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, a lansat în ultimii ani noi servicii pentru atragerea de noi utilizatori şi venituri. Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.
Pentagonul a renunţat la un acord secret cu Google

Pentagonul a decis să nu reînnoiască un acord secret cu Google care permitea companiei să cumpere de la armată combustibil ieftin pentru avioane, după ce a apărut suspiciunea că şefii Google s-au folosit de înţelegere în scop personal şi nu doar pentru a efectua cercetări pentru NASA.

Acordul s-a aflat în vigoare începând din 2007 şi până la sfârşitul lunii august, când NASA a ales să nu-l mai prelungească, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Motivul ar putea fi folosirea combustibilului la preţ redus în alte scopuri decât cele prevăzute în înţelegerea dintre Google şi NASA. Înţelegerea prevedea folosirea discountului doar pentru zboruri aprobate de autorităţi.

„Înregistrările de la Administraţia Aeronautică Federală sugerează că cele mai multe zboruri efectuate de flota de avioane a şefilor Google au fost în alte scopuri decât cele convenite cu NASA”, scrie WSJ.

Decizia de a nu prelungi privilegiul acordat Google vine după discuţii în acest an între Pentagon şi NASA referitor la posibilitatea ca fondatorii Google, Larry Page şi Sergey Brin, să fi încălcat termenii acordului, folosind combustibilul pentru zboruri neaprobate, arată o scrisoare transmisă de Pentagon senatorului Charles Grassley şi publicată de acesta.

Grassley a anunţat că va cere un audit privind derularea acordului, însă un oficial al NASA a afirmat că se fac deja verificări.

Google a obţinut combustibil ieftin pentru a efectua zboruri de cercetare ştiinţifică şi de transport pentru NASA, între care folosirea unui avion de antrenament pentru măsurători legate de gazele cu efect de seră şi stratul de ozon.
Google a transmis CE noi propuneri în încercarea de a stinge investigaţia antitrust

Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru soluţionarea investigaţiei antitrust începută în urmă cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei în sectorul căutărilor pe internet, transmite Bloomberg.

Google este acuzată că promovează propriile servicii specializate de căutare, precum Google News sau Google Finance. Totodată, CE încearcă să determine dacă Google copiază de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante şi dacă are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software îndreptate împotriva concurenţilor din industria publicităţii.

Google a propus anterior Comisiei Europene să eticheteze serviciile proprii şi să ataşeze acestora link-uri către cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsă în luna iulie de Almunia, după ce mai mulţi concurenţi ai Google, printre care şi Microsoft, au cerut CE să obţină concesii mai dure din partea Google.

„Odată ce vom fi finalizat analiza, odată ce vom fi verificat dacă aceste noi propuneri ar putea înlătura motivele noastre de îngrijorare, vom transmite Google ce are de făcut”, a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.

El a adăugat că Executivul european analizează şi o serie de propuneri primite de la producătorul sud-coreean de electronice Samsung pentru a rezolva o altă investigaţie antitrust.

„Propunerea nostră abordează cele patru zone de interes ale CE. Continuăm să colaborăm cu comisia pentru a rezolva acest caz”, a delcarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al Google Al Verney.

În urma investigaţiilor privind suspiciuni de practici anti-concurenţiale, CE poate impune sancţiuni financiare şi poate obliga companiile să schimbe anumite practici de business.

Almunia a precizat că procesul de evaluare a noilor propuneri primite de la Google nu va dura „prea mult”, însă domeniul este unul complex.

„Este un caz foarte dificil. Avem de-a face cu factori noi, cu un sector de activitate care se mişcă foarte, foarte repede”, a afirmat comisarul european.

Companiile găsite vinovate de încălcarea legislaţiei UE în domeniul concurenţei pot fi sancţionate cu o amendă în valoare de până la 10% din venitul anual.

Google a înregistrat anul trecut venituri de 46 miliarde de dolari.

În prezent, cea mai mare amendă antitrust dictată vreodată de UE vizează producătorul american de microprocesoare Intel, sacţionat în 2009 cu 1,06 miliarde euro (1,4 miliarde de dolari).

GOOGLE: Ce au căutat românii în 2012
Google a publicat marti traditionalul Zeitgeist („spirit al vremurilor”), care arata tendinte bazate pe cautari efectuate in Romania in anul 2012. In acest an, cele mai populare cautari arata interesul in crestere pentru divertisment, personalitati, fotbal, dar si curiozitati legate de “cum se face?” sau “ce este?” Cea mai mare crestere in cautari, comparativ cu anul 2011, a fost inregistrata de Creative Monkeyz, creatorii clipurilor cu Robotzi, urmata de interesul in continuare crescut pentru rezultatele la bacalaureat.

In topul cautarilor cu cel mai mare volum in 2012 s-au aflat jocurile si programul TV. La categoria de divertisment, podiumul este ocupat de Romanii au talent, urmat de Vocea Romaniei, care au fost cele mai cautate emisiuni TV. In ceea ce priveste sportul, duelul fotbalistic care a atras cea mai mare atentie in Romania a fost meciul Steaua-Dinamo, urmat de Romania-Olanda. Pe baza cautarilor, filmul anului este considerat Ice Age 4, iar hitul anului apartine Corinei, cu piesa A ta.

Mancarea preferata a romanilor, asa cum reiese din cautari, este salamul de biscuiti, dar si ciorba de perisoare si pizza.

Iata listele complete, pe categorii de cautari din Romania, in anul 2012 sunt:

GOOGLE: Top 10 cautari populare in 2012

1. creative monkeyz
2. rezultate bacalaureat
3. mercador
4. filme online
5. 9gag
6. kizi
7. twoo
8. euro 2012
9. horoscop
10. pariu cu viata

Top 10 persoane populare in 2012

1. Whitney Houston
2. Adrian Nastase
3. Lucian Bute
4. Cristian Gog
5. Traian Basescu
6. Sandra Izbasa
7. Felix Baumgartner
8. Michel Telo
9. Catalina Ponor
10. Adele

Top 10 melodii populare

1. corina a ta
2. vara nu dorm
3. dalinda
4. gangnam style
5. mandinga zaleilah
6. sore different
7. balada boa
8. broken angel
9. minim doi
10. delia dale

Top 10 cele mai cautate emisiuni TV

1. romanii au talent
2. vocea romaniei
3. happy hour
4. x factor
5. in puii mei
6. in gura presei
7. acces direct
8. csid
9. burlacul
10. urania horoscop

Top 10 cautari ce este…?

1. ce este iubirea
2. ce este ACTA
3. ce este facebook
4. ce este internetul
5. ce este prietenia
6. ce este fericirea
7. ce este rubeola
8. ce este taurina
9. ce este epitetul
10. ce este guta

Top 10 cautari cum se…?

1. cum se saruta
2. cum se face
3. cum se croseteaza
4. cum se voteaza
5. cum se deseneaza
6. cum se scrie
7. cum se tencuieste
8. cum se tricoteaza
9. cum se tunde
10. cum se machiaza

Top 10 filme populare

1. ice age 4
2. john carter
3. anonymous
4. the avengers
5. prometheus
6. alba ca zapada si razboinicul vanator
7. skyfall
8. taken 2
9. the expendables 2
10. Sherlock Holmes 2

Top 10 dueluri fotbalistice populare

1. steaua dinamo
2. romania olanda
3. dinamo barcelona
4. steaua twente
5. steaua cfr
6. steaua rapid
7. steaua molde
8. barcelona real madrid
9. steaua copenhaga
10. romania turcia

Top 10 cei mai cautati termeni

1. jocuri
2. program tv
3. horoscop
4. vremea
5. mersul trenurilor
6. jocuri de gatit
7. stiri
8. filme noi
9. muzica noua
10. rezultate live

Top 10 cele mai cautate feluri de mancare

1. salam de biscuiti
2. ciorba de perisoare
3. pizza
4. clatite
5. tiramisu
6. ciocolata de casa
7. prajitura cu mere
8. ciorba de burta
9. chec
10. papanasi

Despre Zeitgeist

Google dezvaluie „Zeitgeist” (germana pentru „spiritul vremurilor”), explorand miliarde de interogari pe motorul sau de cautare. Rezultatele de mai sus sunt generate in baza cautarilor efectuate din Romania Compania spune ca instrumentul Google Zeitgeist nu poate identifica utilizatorii individuali, deoarece ne bazam pe date anonimizate si agregate, care indica cat de des anumite interogari de cautare apar in timp

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.