Ziua internaţională a pădurilor

Ziua internaţională a pădurilor este marcată, în fiecare an, la 21 martie, la nivel mondial. În această zi, ţările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naţionale şi internaţionale pentru a organiza activităţi care implică păduri şi copaci.

Inovaţia şi tehnologia au transformat capacitatea ţărilor de a monitoriza pădurile şi de a face raportări precise.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) consideră că sunt necesare noi inovaţii tehnologice pentru a opri defrişarea şi degradarea pădurilor.

Anual sunt pierdute din cauza defrişărilor 10 milioane de hectare de pădure şi aproximativ 70 de milioane de hectare sunt afectate de incendii. Sunt necesare inovaţii tehnologice pentru sistemele de avertizare timpurie pentru incendii de vegetaţie şi pentru a permite producţia durabilă de mărfuri.

Potrivit site-ului http://apepaduri.gov.ro, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) recomandă statelor membre să iniţieze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Forumul Naţiunilor Unite pentru Păduri (UNFF) a fost desemnat de Adunarea Generală a ONU pentru a facilita marcarea Zilei internaţionale a pădurilor, în colaborare cu FAO, cu guvernele, cu organizaţiile internaţionale şi regionale, precum şi cu părţile interesate, inclusiv cu societăţile civile.

Manifestările organizate pentru a celebra Ziua internaţională a pădurilor din acest an includ plantarea de arbori, dar şi alte evenimente, precum expoziţii de artă, fotografie, vizionarea de filme şi diverse reuniuni ce tratează teme legate de gestionarea pădurilor.

Pădurile acoperă o treime din suprafaţa pământului, îndeplinind funcţii vitale în întreaga lume.

Aproximativ 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru existenţa lor, medicamente, combustibil, hrană şi adăpost, notează www.genevaenvironmentnetwork.org.

Pădurile găzduiesc aproximativ 80% din biodiversitatea terestră din lume, arată www.mmediu.ro.

Pădurile sunt formate din peste 60.000 de specii de copaci. Diversitatea genetică ajută pădurile să facă faţă schimbărilor climatice şi altor ameninţări. Biodiversitatea se află sub ameninţare gravă din cauza defrişărilor, a degradării pădurilor şi a schimbărilor climatice.

Gestionarea durabilă a pădurilor şi refacerea acestora la nevoie este esenţială pentru oameni, biodiversitate şi climă.

Lumea pierde zece milioane de hectare de pădure în fiecare an din cauza defrişărilor – aproximativ dimensiunea Islandei – şi insectele afectează în jur de 35 de milioane de hectare de pădure anual. (sursa: FAO 2020)

Omenirea nu şi-a pus problema rolului pădurii în mod ştiinţific decât foarte târziu, începând cu secolul al XIX-lea, ca urmare a modificărilor socio-economice ce au determinat o creştere importantă în utilizarea şi exploatarea lemnului.

Fondul forestier în România ocupa, la sfârşitul anului 2022, o suprafaţă de 6,613 milioane hectare, respectiv circa 28% din suprafaţa ţării, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică în anul 2023.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Un pogon/iugăr cu pădure face mai puțin O2 decît un pogon/iugăr cu iarbă/fîneață.
    Uscarea lemnului și a frunzelor din pădurile lumii face mai mult CO2 într-un an decît arderea hidrocarburilor în lume tot într-un an.
    Avem în România mai multe păduri decît la 1989. Pozele de la sfîrșitul sec XIX arată, aproape întodeauna, mai puține păduri decît acum.
    Sînt studii.
    N-am zis că nu trebuie păduri și, mai ales, nici să exportăm lemn neprelucrat.

  2. Roma nul cel prost si lacom nu poate aprecia padurea , prefera sa grohaie din noroi si gunoaie . Se parfumeaza cu un boss sau dc si lucreaza in parlament .
    Plateste presa independenta sa minta frumos .

  3. Dar ziua parvenitilor cand se sarbatoreste? Ar mai de luat in considerare parvenitii, slugarnicii pentru interese straine, lingailor politici, pentru ca e plina societatea
    ‘democratica’ de ei. Nu de alta, dar ar fi o sarbatoare perpetua pentru limbricii politici din Europa si cei de peste ocean ( de parca, nu s-ar afla in vacanta continua pe banii contribuabililor)

  4. Ziua internațională a pădurilor defrișate, cumva? Cam asta se sărbătorește în România.

  5. Bună!
    Ziua internațională a pădurilor!
    Se organizează ceva și în România?
    Trebuie invitați austriecii in frunte cu prietenul lor captiv Iohannis!
    Nu trebuie uitați nici unii pededisti în frunte cu Ilie Sârbu socrul lui Ponta.
    Sârbu sa ia cuvântul și să explice ei cum și de ce i-au adus în țară pe asasinii pădurilor, austriecii de la Schveihofer Industry care cu complicitatea celor. de. DUS și a celor de mai jos au făcut jaf in pădurile României.
    Și nimeni nu e după gratii pentru că protectia bandiților e făcută de trădătorii de SUS. La fel cum e și cu jaful făcut de OMV.

  6. Bună! Pt Lucan !
    Ziua parveniților,lingăilor,slugilor trădătoare este. in fiecare zi!
    Poporul e mulțumit și se uită la televizor!

  7. Hai mai hammer vienezule sa ne bucuram cu tine de ziua padurii muma voastra buna de neutrali ce sunteti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.