Iohannis primește o Ciucă în cap. Armata, fără șef!

Un magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti a decis joi suspendarea executării decretului semnat de Klaus Iohannis de prelungire a mandatului pentru generalul Nicolae Ciucă, până la pronunțarea instanței de fond. Decizia nu este definitivă.

”Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Administraţia Prezidenţială ca nefondate. Ia act de renunţarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunţarea instanţei de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, este decizia instanței.

Pe 28 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat decretul prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la şefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ având acelaşi obiect – „anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018”.

Primul dosar s-a judecat marţi, însă pronunţarea a fost stabilită pentru joi, iar al doilea dosar a fost amânat pentru 12 februarie.

La termenul anterior, în sala de judecată, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a ridicat trei excepţii, printre care şi una ce priveşte inadmisibilitatea acţiunii în instanţă, deoarece MApN a deschis două procese cu acelaşi obiect de judecată, relata Agerpres.

De asemenea, reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale a declarat că MApN nu a făcut dovada faptului că a fost prejudiciat prin emiterea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp.

„Dacă nu se prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă exista riscul de a se periclita misiunile din străinătate ale Armatei Române şi se perturba grav continuitatea conducerii structurilor de forţă ale Armatei. MApN nu dovedeşte prin ce a fost vătămat. Şeful Statului Major exercită conducerea de forţă a Armatei Române şi are gradul cel mai înalt, fiind numit de preşedintele României. Actele care ţin de securitatea naţională nu pot fi suspendate de instanţele de contencios. Demersul MApN este unul politic. MApN a introdus o acţiune în instanţă înainte de a primi un răspuns la plângerea prealabilă depusă la Administraţia Prezidenţială. MApN nu era îndreptăţit să introducă acţiunea în instanţă, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei”, a spus marţi reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale.

De cealaltă parte, consilierul MApN a invocat motive de nelegalitate privind prelungirea mandatului generalului Ciucă, subliniind că se creează falsa imagine că Armata rămâne fără conducător, de vreme ce sunt şi alţi ofiţeri care pot îndeplini funcţia de şef al SMAp.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioana Radu 8535 Articole
Author

34 de Comentarii

 1. si vreti ca glorioasa noastra armada sa ramanaa fara cap si n coada..?? acu astept un cancan in BOR ..cini l contesta lpa daniel cel mititel…haios ..o intrat vrajba n voi ca n branza..haloimis..aaferim ..nasol..

 2. Pentru disputa creata in jurul numirii sale prelungite si daca e om de onoare, gen. Ciuca ar trebui sa demisioneze,mai ales ca sigur va fi scos la pensie până la sfârșitul anului. PS: Am remarcat parteneriatul cu tunsoarea GI style !

 3. Un om de onoare ar fi demisionat. Dar de unde onoare la o ciuca?

 4. De ce nu l-a consiliat pe ministru referitor la situația creată?
  Avea această obligație?

 5. Auzi la astia de la administratia Puturosului.Cica Puturosul poate sa incalce legile cum doreste ca nu a „prejudiciat”.Asta este precum ar zice un hotz ca nu merita pedepsit deoarece a furat, dar nu a „prejudiciat”.Dar cum ar fi ca Ministrul Apararii,sau orcine ar avea chef, sa dea decrete in locul tovarasului Presedinte? Asa,dupa aceeasi masura iohanista,ar insemmna ca nici atunci nu ar fi „prejudiciul”.

 6. Voi, acolo la ziar, nu aveti pe nimeni, care sa va invete cum te exprimi fata de o persoana oficiala, egal ca este Vanghelie, Dragnea sau Johannis? Cum va permiteti voi, niste nimeni, un asemnea vocabular? Nistorescu al vostru ce zice?

 7. Armata Romana a primit printr-o coada de topor o lovitura spre bucuria dusmanilor de la rasarit, nu Iohannis. Coada de topor de la Curtea de Apel Bucuresti incalca grav Constitutia care spune clar ca „Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Iohannis fiind comandantul suprem, cuvantul cheie fiind „suprem” al Armatei are dreptul sa numeasca pe cine are chef ca sef al statului major, daca acesta indeplineste criteriile profesionale prevazute de lege! Redactia Cotiadianul fiti mai atenti la titluri, nu sunteti tabloid si indiferent de antipatia domnului Nistorescu fata de Iohannis, Armata este cea mai respectata institutie de poporul roman, popor pe care ar trebui sa il informati corect. Armata Romaniei, tara inconjurata de conflicte mocnite in Ucraina, Serbia si Kosovo, Crimea si Transnistria a ramas fara sef operativ. Macar mimati o intelegere a gravitatii acestui fapt!

  • Probabil aveti in vedere un „supremo”, nu suprem. In speta aceasta, putea sa scrie si Oberkommandant, nu suprem, tot nu opereaza „cheful”.

  • @Marga- Daca va așteptați ca armata de postaci subnormali, comunisto-pesedisti platiti din fonduri publice, care n-au citit în viata lor altceva decât statutul PSD, sa înțeleagă ce scrieți dumneavoastră, adică cat de grav este ceea ce s-a întâmplat azi, așteptați degeaba. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

  • @tauru, @eu: cu cat mai plateste Putin bucuros nevoie mare ca armata Romaniei este slabita de pesedisti care anuleaza bugetul si licitatiile pentru inzestrarea tehnica si o lasa fara sef trolii tiraspoleni ca voi?!

 8. Infractorii preiau controlul peste toate instituțiile de baza ale statului. Încet, încet ajungem la dizolvarea României ca stat. Haosul și liberul arbitru sa domneasca! Înțeleaptă decizie! Tovarășul Viagra asta vrea: ștergerea urmelor licitației cu corvete. Acuma are posibilitatea s-o facă. Tot înainte, tovarăși, pana la distrugerea totala a tarii! Hoții sa dăinuie!

 9. „Statul paralel” al infractorului Dragnea cucereste incet-incet Romania…
  Printre ultimele redute era Armata, au cucerit-o…
  Deja nici Dragnea nu mai acuza celalat „stat paralel”, el deja si-a creat „propriul lui stat paralel”!
  Jilava mai intarzie, nu va scapa, stie bine!

 10. Adm.presedintiala are cinismul sa pretinda ca decizia ilegala a fost emisa de dl.Iohannis tocmai pentru „a nu vatama MApN”.Frumoasa „argumentare”, dl Iohannis „a facut un bine „!Orice incalcare a legii produce o vatamare.Suspendarea executarii „pipaie”oarecum fondul.
  Cat de legala sau nu a fost decizia contestata, se va elucida pe fond pe 12.feb.ac.

 11. @Curtea Militară de Apel are competențe legale pentru astfel de acte ale autorității CSAT și ale președintelui, alte instanțe comițând abuzuri de aplicare a legii prin pronunța în afara competențelor stabilite de lege, în spețe de organizare și funcționare a armatei, ?

 12. Un limbaj de mahala la postacii care susțin molima psd. Prosti,prosti dar multi.Molima psd prăbușește zi de zi Romania!

  • @oana: E greu cu democratia Oana, e greu pentru unii sa inteleaga ca, prin alegeri libere, poporul stabileste cine conduce tara si in urma votului popular majoritatea parlamentara formata conduce destinele poporului pe un mandat limitat. Nemultumiri sunt peste tot din America, Franta sau Italia.

  • @Gogu: molusco, noi traim in Romania, nu in Franta si in America. Conform Constitutiei Romaniei, parlamentul sau majoritatea parlamentara nu este de capul lui cum te-au manipulat pe tine pesedistii, parlamentul nu conduce tara, parlamentul este doar o parte a unei puteri independente din trei, puterea legislativa pe care trebuie sa o imparta cu presedintele tarii. Sigur ca in Romania jupanizata de dracnea si infractorii eliberati de Tudorel, Constitutia Romaniei este terfelita in toate felurile. Dar nu-i nimic, cum ai spus si tu vine vremea cand terfelitorii vor fi trasi la raspundere!

  • @misu: mai citeste misule, presedintele nu elaboreaza si nu aproba legi. Presedintele face parte, alaturi de guvern, din puterea executiva.

 13. Daca esti presedinte, de ce te terfelesti in mocirla? Ajungi de rasul curcilor, care e scopul, nu te intereseaza al doilea mandat sau esti Gica contra, ca asa vor muschii tai. Poate ai o placere masochista in a in contestat in justitie pentru deciziile luate.

  • Singurii care se terfelesc in mocirla si isi arunca sticle cu apa in cap la propriu sunt reprezentantii ciumei rosii-dracniste!

 14. cu boborul pesedist, mintenas aduce un otocar cu huligani de la Ploiesti si o basculamta de pietroaie!
  Si pe urma striga din toti bosogii, auliuu, lovitura de stat! Ne omoara savanta veoricaaa!

 15. ” MApN nu era îndreptăţit să introducă acţiunea în instanţă, deoarece interesul decretului este de a asigura continuitatea la conducerea Armatei”
  Prostii! Daca asta ar fi problema, atunci ce-o sa se intample in decembrie viitor cand mandatul lui Ciuca nu mai poate fi prelungit? Atunci cum o sa se asigure „continuitatea la conducerea Armatei”? Numai un nepriceput – ca sa nu-i spun altfel – poate sa aduca un asemenea argument. Realitatea este ca plavanul din deal incearca pe orice cale sa impiedice functionarea guvernului, fiindca daca alianta isi pune in aplicare intreg planul, opozitia nu va mai vedea ‘puterea’ pentru foarte mult timp. Asadar, ‘palton voda’, ‘geaca rosie’, ‘seful statului’, „HA-HA-HA”, atunci cand nu se afla in vreo ‘vizita de stat’, sau vacanta prin Tenerife, sau Miami, sau Baleare, sau la schiat in Masivul Sureanu, este simplu ‘Gica contra’ si „pas cu pas” se opune la tot ce inseamna functionarea normala a guvernului Romaniei.

  • Increderea populatiei in armata se bazeaza in special pe neimplicarea acesteia in lupta politica si onoarea cadrelor militare. Generalul Ciuca trebuia sa faca singura miscare onorabila in momentul in care ar fi vazut ca este folosit in lupta politic: s-si dea demisia de onoare. Demisia se impunea ca un gest de onoare a generalului Ciuca si implicit a armatei in fata romanilor.

 16. Tot ce atinge „mafia politica”, ori distruge, ori murdareste iremediabil. Ce inseamna „politicul in viata unui popòr” … paranoia, distrugere, tradare, vanzarea unei tari, fara nici umn fel de remuiscari din partea unei mafii politice, indiferent de culoare. Insasi pàrintii deocratiei (gercesti) au criticat democratia, acuxzandu-i pe cei care se folosesc de ea fara nici un fel de remuscari sau interes pentru masele pe care le manipuleaza si apoi exploateaza in propriul interes.

 17. @ misu & oana.Ce bine cunoasteti,prevederile CONSTITUTIEI si ale LEGILOR!!!Ma surprinde ca si acest NEONAZIST,KLAUS WERNER IOHANNIS,cunoaste legile si CONSTITUTIA la fel.Prelungirea mandatului acestui general CIUCA,se face cel mult cu un an la PROPUNEREA MINISTRULUI APARARII,nu cum face acest tradator de tara.Va rog sa-mi spuneti un singur lucru pe care l-a facut acest impostor spre binele acestei tari.Ce a facut a readus in actualitate DOCTRINA NAZISTA prin FDGR-ul condus la nivel national de el,prin solicitarea in instanta ca sa fie recunoscut ca succesorul GRUPULUI ETNIC GERMAN-cea mai mare organizatie nazista din ROMANIA,scoasa in afara legii prin tratate internationale si de procesul de la NUREMBERG???In GERMANIA nu se aminteste de organizatiile naziste pentru ca esti tras la raspundere.Dar acest „presedinte”nu respecta legislatia din ROMANIA.Iar acest general CIUCA,pe care l-am cunoscut personal,inclusiv pe tatal lui,daca avea coloana vertebrala si nu era vandut,nu accepta functia sau demisiona dupa aparitia DECRETULUI de prelungire pe functie.

 18. Am inteles ca mandatul legal al d-lui general Ciuca, in functia de sef al Marelui Stat Major al armatei s-a incheiat. Prelungirea mandatului se poate face in anumite conditii speciale. Respingerea de catre Presedinte a propunerii ministrului apararii, pentru noul sef al MSM al Armatei, nu stiu cat este de justificata, de corecta. Am impresia ca respingerea este in filosofia lui „gica contra”, ca multe alte decizii ale Presedintelui.

 19. Opinați că „Prințesa Lia Savonea” de la conducerea CSM, instalată cu participarea președintelui Iohannis, nu ar ști nici ce competențe de judecată au instanțele civile și cele militare ?
  Remarcați și faptul că își face simțită prezența, cu prilejul epidemiei de gripă și a judecării cauzei Hexi Pharma și Străinu Cercel care afirmă că apa și săpunul sunt mai eficiente decât dezinfectanții ?
  Opinați că ar putea fi și vreo insinuare cu trimitere la produsele cosmetice marca Savon ?

 20. Deci, cum considerați intervenția mdicului Străinu-Cercel, referitoare la spălarea mâinilor, cu ocazia epidemiei de gripă anunțată de ministrul Sănătății ?

 21. Opinați că Iohannis mizează pe efectul „Prințesa Lia de la CSM”, pentru scăderea PSD în preferințele alegătorilor prin discreditarea activității instanțelor judeccătorești sau este un efect ce nu îl poate combate datorită folosirii în politică anterior, în mod insistent a numelor Prințului Paul și cel al Prințesei Lia, care de ceva vreme nici nu mai sunt amintiți în presa mondenă ?
  Remarcați totuși și că instituția de la Cotroceni nu a ridicat în instanță și problema judecării cauzelor referitoare la decretele președintelui, îndeosebi cele cu scop de organizare și funcționare a instituțiilor din sistemul de apărare , la Curtea Militară de Apel ?

 22. Furtuna intr-un pahar cu apa. Armata romana, cu sau fara sef, cu numericul si tehnica sa din 1900 toamna e doar o gluma cazona. Noroc ca nu ne ataca nimeni ca ar fi vai de fundul nostru. Poate doar cu bulgarii sa facem vreun razboi cu aruncatoarele de gogosari si castraveti peste batranul Danubiu!

 23. Mohicanul ala cu patrafirul in bat cine e ? Iar Pontache ce motiv are sa fie acolo ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.