ANI l-a iertat pe vicele Costel Avram într-o speţă „la indigo” cu cea a preşedintelui Mircea Ioan Moloţ

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a clasat lucrarea care îl viza pe Costel Avram care, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a făcut parte din AGA la SC Drumuri şi Poduri SA. Aflat exact în aceeaşi situaţie, preşedintele CJ, Mircea Ioan Moloţ, a fost declarat incompatibil de către ANI, iar celălalt vice, Ioan Rus, nici măcar nu a fost cercetat

În urmă cu câteva zile, la data de 6 februarie 2014, Costel Avram a fost înştiinţat că ANI i-a şters cu buretele presupusa stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat în perioada în care era vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Hunedoara.

Cu Integritatea pe trei cărări

Drept ar fi ca pentru aceeaşi faptă să existe aceleaşi consecinţe pentru toţi. Nu a fost aşa atunci când Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut legea în cazul celor trei şefi ai Consiliului Judeţean Hunedoara. De această dată, ANI a judecat pe alese.

Astfel, preşedintele Mircea Ioan Moloţ (PNL) a fost declarat incompatibil, vicele Costel Avram (PRM, la acea vreme) a fost iertat de inspectorii Integrităţii, iar celălalt vice, Ioan Rus (PSD), nici măcar nu a făcut obiectul unei cercetări ANI.

Aceeaşi speţă cu trei abordări diferite asupra subiecţilor şi un singur vinovat.

 

ANI: drept la ţintă!

Toţi trei (Moloţ, Avram şi Rus) au fost, în perioada 26 septembrie 2008 – 30 ianuarie 2009, în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) la SC Drumuri şi Poduri SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Potrivit legii, niciunul nu avea ce căuta acolo. Juriştii Consiliului Judeţean Hunedoara au fost de altă părere şi au girat pentru legalitatea celor trei mandate. Ulterior, aceiaşi juriştii au invocat faptul că nu a existat prejudiciu material (reprezentarea în AGA este neremunerată) şi că legea ANI a fost modificată ulterior (în 2010) iar presupusa incompatibilitate s-a judecat după o lege adoptată după comiterea faptei.

Primele cercetări în caz au început puţin înainte de alegerile locale din 2012, atunci când preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, a fost declarat în stare de incompatibilitate de către ANI. La vremea aceea, Moloţ declara că Agenţia de Integritate acţionează la comandă politică pentru că el a fost singurul cercetat deşi erau în aceeaşi situaţie şi cei doi vicepreşedinţi. În toate documentele pe care ANI le-a avut la dispoziţie – atât de la Consiliul Judeţean cât şi de la firma „patronată” de a administraţia judeţeană – figurează toţi trei. Cu toate acestea, ANI nu a extins cercetările. Vicepreşedintele Costel Avram a fost luat „la bani mărunţi” abia în 27 iulie 2013, după ce – coincidenţă ori ba – se „transferase” la PNL, dar ANI a clasat lucrarea pentru că a intervenit prescripţia.

Ioan Rus de la PSD nu a fost nicio secundă în atenţia slujbaşilor întru Integritate.

Această poveste (în care nu există niciun leu prejudiciu şi cercetarea s-a făcut pe alese) poate pune capăt mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean cu doi ani înainte de termen. Mircea Ioan Moloţ a obţinut 100.873 voturi la localele din 2012.

Incompatibilitatea lui Moloţ se judecă pe data de 19 martie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Marcel Bot

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.