Băsescu şi-l decorează pe Gitentstein

Băsescu T.- jupân peste medaliile plătite din bani publici – l-a decorat miercuri, după cum au declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro surse din Administraţia Prezidenţială, pe tovarăşul său de nădejde, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark A. Gitenstein.

Pentru tot sprijinul pe care i l-a acordat – în lupta sa împotriva voinţei majorităţii poporului român de a-l demite din postura de preşedinte al României -, acest Băsescu i-a conferit lui Gitenstein, prin decret prezidenţial, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce.

Sigur, e hazos ca lui Gitenstein să i se confere Marea Cruce, dar protocolul Cotrocenilor e precum Băsescu!

Deşi în textul decretului se spune că decoraţia i-a fost conferită „în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor” bilaterale, realitatea este, evident, alta. Gitenstein a primit decoraţia pentru că a impus voinţa Washingtonului, exact precum un comisar sovietic, în politica internă a României.

Adică, în pofida votului majoritar exprimat de poporul român pentru demiterea lui Băsescu din demnitatea pe care batjocorit-o timp de şapte ani, ambasadorul a stăruit pentru păstrarea celui care voia ceva în exclusivitate de la „ Marele Licurici”.

Gitentstein şi-a permis să ceară şi păstrarea împotriva prevederilor legale din România a slugilor băsiste Morar şi Kovesi.

Mai mult, insul a dat lecţii de luptă împotriva corupţiei. El, reprezentantul statului din care s-a propagat actuala criză economică mondială şi care a avut drept cauză tocmai corupţia.

După cum remarca analistul politic Radu Tudor, “Gitenstein s-a făcut remarcat prin poziţii politice partizane, în favoarea unui preşedinte nepopular şi care a ingnorat sau încălcat de multe ori regulile constituţionale şi ale statului de drept. Ingerinţele sale fără precedent în deciziile administraţiei de la Bucureşti l-au făcut pe Mark Gitenstein la Bucureşti un personaj la fel de nepopular ca şi Traian Băsescu în ochii majorităţii populaţiei româneşti.”

Redăm numai o mostră, dintr-o multitudine, de ingerinţă clară a lui Gitenstein în politica internă a României, în care se poate vedea cât îi ţine partea lui Băsescu. Şi mai ales de ce !

„Din fericire, guvernarea din 2009 a fost suficient de înţeleaptă pentru a cere sprijin de la FMI, Banca Mondială şi UE. Însă împrumutul de douăzeci de miliarde de euro a adus cu sine condiţii şi monitorizare de către FMI; acestea au inclus reducerea aparatului administrativ şi privatizarea companiilor de stat care irosesc capitalul energetic al ţării. Totodată, inovatorul program de monitorizare al UE, Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau MCV, care fusese una dintre condiţiile pentru aderarea la UE, cerea României să adopte reforme ale sistemului juridic, să lupte împotriva corupţiei şi să îmbunătăţească actul de justiţie. Acest plan general de reformă (condiţiile FMI şi MCV) a început să genereze rezultate pozitive, grăbind tranziţia de la comunism”, Mark Gitenstein, EVZ.ro, discursul de la închierea proiectului „Statul de drept, rolul juriştilor şi viitorul României”.

Notă: Textul decretului urmează să fie publicat în această seară în Monitorul Oficial al României Partea I.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.