Bruxelles: proiecte pentru reducerea comisioanelor bancare şi a tarifelor de roaming

Cu câteva săptămâni înainte de expirarea mandatului, actualii europarlamentari au votat, joi, un proiect ce ar elimina tarifele de roaming pentru utilizatorii telefoanelor mobile din cele 28 de state membre UE, scrie Deutsche Welle, citatnd DPA si AFP..

Statele membre trebuie însă să aprobe această inţiativă. Dacă planul va trece conform actualului program, operatorii de telefonie mobilă nu vor mai putea să-i taxeze suplimentar pe utilizatorii care circulă prin Europa pentru convorbiri, mesaje scrise şi utilizarea internetului.

Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, Neelie Kroes, a caracterizat actuala practică a tarifelor de roaming drept o vacă de muls pentru operatori. Europarlamentarii au arătat ca operatorii “se tem” că ar putea majora tarifele interne pentru a compensa pierderile pe partea de roaming, dar ca aceste temeri sunt nefondate.

Într-un vot separat, eurodeputaţii au susţinut un proiect pentru reducerea comisioanelor percepute de bănci pentru plăţile prin card de credit la 0,3% din tranzacţie şi maximum şapte eurocenţi. Pentru cardurile de debit, comisionul ar trebui să fie de maximum 0,1%.

Acest proiect va avea nevoie, de asemenea, de aprobarea statelor membre, iar dezbaterile vor începe în această vară.

Eurodeputatul spaniol Pablo Zalba (implicat în scandalul în care a fost “prins” şi Adrian Severin) a fost unul dintre cei responsabili cu implementarea acestui proiect care, în opinia sa, ar duce la economii de milioane de euro pentru consumatori.

“Dacă proiectul de lege intră în vigoare, oamenii vor plăti mai puţin şi plăţile cu cardul se vor înmulţi pe termen mediu şi lung, iar instituţiile financiare vor avea şi ele mai mult de câştigat”, a spus Zalba.

În acest moment, scrie Deutsche Welle, consumatorii din Europa de Est plătesc cele mai mari comisioane la plata cu cardul, din cauză că această facilitate este mai puţin utilizată. Pe de altă parte, consumatorii din Scandinavia se bucură de cele mai mici comisioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.