Combinatul Oltchim funcţionează la 25-30% din capacitate

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că în prezent funcţionează 25-30% din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60%.

„În prezent funcţionează o singură electroliză, adică 25-30% din combinat, urmând ca în următoarea săptămână, treptat, să se ajungă la o capacitate de 60%. În prezent sunt discuţii cu băncile creditoare astfel încât să putem asigura finanţarea. Din 2.600 de muncitori, în prezent lucreaza circa 800 de oameni”, a explicat Chiţoiu.

Chiţoiu a adăugat că privatizarea Oltchim a fost preluată „din mers” şi că nu a fost abandonată, urmând să fie reluată anul viitor.

„Metoda de privatizare a fost stabilită în anul 2011, combinatul ar fi trebuit să fie privatizat încă din luna aprilie, dar până la urmă a trebuit să preluăm din mers această privatizare. Dacă venea un investitor serios, putea achita datoriile. Privatizarea nu a fost abandonată, se va relua anul viitor. Acum ne străduim să găsim sursele financiare pentru a asigura capitalul de lucru. Noi, ca Guvern, avem ca obiectiv prioritar introducerea managementului profesionist la companiile de acest gen”, a declarat ministrul.

Combinatul chimic Oltchim a fost repornit cu fonduri plătite în avans de furnizorii şi clienţii companiei, declara recent secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.

„Oltchim a pornit deja, iar banii au venit din avansurile date de partenerii comerciali care cumpără produse de la Oltchim”, afirma Traicu.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată la instalaţia de electroliză cu membrană și urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur, potrivit reprezentanţilor companiei.

Traciu adăuga că planul de restructurare a Oltchim vizează partea tehnologică, iar până în 15 noiembrie ar putea fi date salariile restante ale angajaţilor dacă situaţia economică a combinatului va permite acest lucru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.