Dosarul Elodia a scos la iveală încă 8 mari minciuni şi dezinformări capitale

Cel puţin în declaraţiile date de trei dintre cei mai importanţi martoriam sesizat astfel de diferenţe, pe care le prezentăm mai jos. Este vorba despre poliţistul Nicolae Ursu, menajera Luminiţa Moldovan şi amantul Elodiei, Ilie Cristian.

La ultimul termen din “Dosarul Elodia”, absolut toţi martorii audiaţi au declarat că îşi menţin declaraţiile din faza de anchetă,după care au fost audiaţi de instanţă şi de avocaţii celor două părţi din proces. Punînd alături primele declaraţii cu cele de acum, am constatat mari deosebiri care pot întoarce soarta procesului!

Poliţistul Nicoale Ursu, cel care a primit sesizarea despre dispariţia Elodiei

1. SÎNGELE GĂSIT ÎN 12 SEPTEMBRIE NU ERA ÎN CASĂ CU O SĂPTĂMÎNĂ ÎNAINTE.Acum s-a aflat că încă de la prima CFL (Cercetare la faţa locului), cea din 5 septembrie 2007, în apartamentul soţilor Cioacă şi Elodia Ghinescu s-au căutat pete de sînge, iar acestea nu au fost găsite.

În declaraţia din 25.01.2007,poliţistul Nicolae Ursu a spus că la faţa locului s-au aflat şi doi ofiţeri criminalişti care au ridicat doar „urme papilare din baia apartamentului”.

În faţa instanţei, în 28.05.2013, acelaşi poliţist a declarat că,în apartamentul Elodiei, cei doi criminalişti au avut asupra lor trusele de specialitate, cu care au căutat şi eventuale pete de sînge.Întrebat direct, Nicolae Ursu a declarat că astfel de pete de sînge nu au fost găsiteîn 5.09.2007 de cei doi criminalişti, lucru confirmat şi de documentele de la dosar, deşi acestea au fost căutate!

Cu alte cuvinte, dacă petele de sînge găsite ulterior pe uşa dormitorului, pe hol şi în baie ar fi rezultat din uciderea Elodiei în noaptea de 29-30 august 2007, ele ar fi trebuit să fie descoperite şi de cei doi criminalişti veniţi cu trusele speciale la CFL-ul din 5.09.2007!

Declaraţia din dosar a poliţistului Nicolae Ursu din data de 25.01.2008

Amănuntul acesta este deosebit de important, întrucît, după veţi vedea mai jos, Cristian Cioacă a spus din primul moment că-i suspectează pe anchetatori că au „plantat” mai multe probe în apartamentul său pentru a-l incrimina!

2. NICOLAE URSU ŞTIA CĂ ELODIA SE SIMŢEA ÎN PERICOL. Acelaşi poliţist Nicolae Ursu a vrut săptămîna trecută să dea impresia că a uitat evenimentele de acum mai bine de cinci ani. În faţa instanţei, el şi-a adus aminte că în noaptea de 6.09.2007 a fost sunat de amantul Elodiei, SPP-istul Ilie Cristian, însănu-şi mai amintea ce i-a spus acesta despre dorinţa avocatei de a se retrage dintr-un dosar penal, întrucît se simţea în pericol!

Iată, însă, declaraţia sa din 28.01.2008, în care scrie ce i-a spus Ilie Cristian: „a aflat de la aceasta (Elodia, n.n.) că avea nişte clienţi în proces privind nişte aur confiscat”.

Declaraţia din dosar a poliţistului Nicolae Ursu din data de 25.01.2008

Mai mult, chiar, Nicolae Ursu primise de la Ilie Cristian şi un e-mail (pe care îl vedeţi ceva mai jos), în care amantul Elodiei era şi mai explicit: „Am auzit-o pe Elodia vorbind în cîteva rînduri despre nişte clienţi de-ai ei, plasaţi, se pare, în lumea interlopă. E vorba, din cîte îmi amintesc, de nişte cetăţeni turci, de o mare cantitate de aur confiscată de poliţie, şi apoi returnată. De asemenea, îmi amintesc foarte binespunîndu-mi că avea de gînd să se retragă din acest caz, din cauza riscurilor posibile”.

De ce vrea acum să dea uitării aceste amănunte decisive din anchetă, rămîne încă un mister al Cazului Elodia, care va trebui să fie cercetat.

3. CIOACĂ A FOST SCOS DIN APARTAMENT LA PERCHEZIŢIE ŞI DUS LA RESATURANT!Tot la audierea de săptămîna trecută, poliţistul Nicolae Ursu a mai avut o amnezie. Şi-a adus aminte că în timpul percheziţiei din 11-12 septembrie 2007 de la domiciliul Elodiei a plecat cu trei colegi la un alt apartament, dar, în mod ciudat nu-şi mai amintea dacă îl luaseră cu ei, conform dispoziţiilor primite, şi pe Cristian Cioacă!

Pînă şi judecătorul s-a enervat şi a trebuit să-l supună unui tir prelungit de întrebări, pînă cînd Nicolae Ursu şi-a amintit că „parcă” a fost cu ei şi Cristian Cioacă! În final, cînd şi-a adus aminte, judecătorul a înlemnit, auzind că poliţiştii îl duseseră pe Cioacă la un restaurant, unde doi dintre anchetatori au mîncat… şaorma!Iată, însă, care a fost declaraţia lui Nicolae Ursu în timpul anchetei:

Declaraţia din dosar a poliţistului Nicolae Ursu din data de 25.01.2008

Această declaraţie are, la rîndul său, o importanţă capitală, întrucît „petele de sînge” din apartamentul Elodiei au fost descoperite EXACT în ora în care Cristian Cioacă era purtat de alţi anchetatori prin restaurante!

De altfel, la întoarcerea în apartamentul Elodiei, cînd cei rămaşi acolo i-au arătat picăturile de sînge de pe uşa dormitorului şi din baie, Cristian Cioacă s-a răstit la un oarecare Marcu, şeful Serviciului Criminalistic, spunîndu-i, conform declaraţiei poliţistului Nicolae Ursu: „eu v-am primit, v-am pus casa la dispoziţie şi am făcut ce mi-aţi cerut şi că foarte bine puteam să nu vă primesc”.

În timpul audierii de săptămîna trecută, în faţa judecătorului, Nicolae Ursu şi-a amintit cu greu de acest episod, punînd uitarea pe seama trecerii timpului.

În acest timp, martorul Mateescu, aşa cum a declarat în faţa judecătorului, sta în sufragerie la televizor, iar al doilea martor, şeful de scară, era acasă, de unde a revenit numai la final, cînd s-a semnat Procesul-verbal de percheziţie!

Declaraţia din dosar a poliţistului Nicolae Ursu din data de 25.01.2008

Declaraţia lui Ursu din ianuarie 2008 a fost confirmată şi de martorul Mateescu, prezent la percheziţie, care, rămînînd în apartament, a fost sunat de Cristian Cioacă. La telefon, Cioacă a întrebat ce fac anchetatorii, întrucît la auzit pe unul dintre însoţitorii săi spunînd celorlalţi că „trebuie să-l mai plimbe o oră prin oraş”! Coincidenţă sau nu, tocmai atunci celor trei poliţişti care erau cu Cioacă li s-a făcut poftă de şaorma şi, în acest fel, cînd au fost descoperite picăturile de sînge din casa sa, Cristian Cioacă nu era prezent!

Menajera Luminiţa Moldovan confirmă că în casa Elodiei era un singur preş de baie

4. MENAJERA A RECUNOSCUT ÎN RÎPĂ PREŞUL CARE FUSESE DEJA RIDICAT DE ANCHETATORI. Declaraţia Luminiţei Georgeta Moldovan, menajera pe care Elodia şi Cristian Cioacă au chemat-o pentru curăţenie de două ori înainte de dispariţia avocatei, a oferit prin declaraţia sa cel mai important moment al audierilor.

Preşul găsit în rîpă, care fusese ridicat de procurori cu trei săptămîni înainte!

Luminiţa Moldovan a declarat că în casa Elodiei era un singur preş de baie, asemănător cu cel găsit în rîpa din Poiana Braşov la data de 8 octombrie 2007, iar acesta era în baia mică înainte de dispariţia Elodiei, însă nu mai era acolo cînd a făcut curăţenie după percheziţia din 11-12 septembrie 2007!

Declaraţia Luminiţei Moldovan în care recunoaşte PREŞUL între obiectele din rîpă

Informaţia este crucială, întrucît în Rechizitoriul cauzei se susţine acelaşi lucru, adică existenţa unui singur preş de baie. Aşa cum am demonstrat într-un articol din cotidianul.ro, dacă în casă era un singur preş de baie, înseamnă că acesta a fost aruncat în rîpă de către anchetatori în 8 octombrie 2007, întrucît el fusese ridicat cu Proces-verbal încă din ziua de 12 septembrie! Cititorii noştri îşi amintesc, însă, că însuşi procurorul Marius Iacob a recunoscut că la dosar ar exista DOUĂ preşuri identice şi că Rechizitoriul ar fi fost întocmit greşit!

În lumina declaraţiei de acum a menajerei, precizarea lui Marius Iacob nu lămureşte episodul preşului din baie, ci, din contră, îl complică, deoareceexistenţa unui al doilea preş identic naşte întrebarea: de unde a apărut acesta?

Pe scurt: dacă în casă era un singur preş, acesta a fost aruncat în rîpă de către procurori, iar dacă în dosar sînt două preşuri apare întrebarea de unde a fost luat cel de-al doilea pentru a fi aruncat în rîpă!

După cum se vede în facsimilul de mai sus, menajera recunoscuse între obiectele din rîpă şi o plachetă cu inscripţia „Creierul feminin”, de care, la întrebarea lui Cristian Cioacăîn faţa instanţei,a spus că nu are habar!

Ilie Cristian, amantul Elodiei, a minţit în mod repetat în faţa instanţei

Fostul subofiţer SPP Ilie Cristian era cel mai important şi cel mai aşteptat martor din acest dosar. În mod surprinzător, în faţa instanţei, deşi şi-a menţinut declaraţiile date în anchetă, le-a contrazis în mod repetat prin minciuni sau omisiuni incredibile!

5. ILIE CRISTIAN A MINŢIT CĂ NU O CUNOAŞTE PE CLAUDIA MORGOVAN.La întrebarea directă dacă le-a cunoscut pe surorile Morgovanînainte de dispariţia Elodiei, Ilie Cristian a răspuns sec NU, deşi tot el declarase în scris în 2008 contrariul. Iată dovada:

Declaraţia lui Ilie Cristian din 2008, în care spune că a cunoscut-o pe Claudia

Claudia Morgovan nu este un personaj oarecare în Cazul Elodia, căci ea a fost una dintre cele mai bune prietene ale avocatei şi confidenta preferată a acesteia. Ea este cea care le-a însoţit pe mama şi secretara Elodiei atunci cînd au fost la poliţie, în seara de 6 septembrie 2007, pentru a-i cere socoteală lui Nicolae Ursu că a înregistrat dispariţia Elodiei, după care a fost anunţat imediat în Afganistan amantul Ilie Cristian!

Şi sora Claudiei o cunoştea bine pe Elodia, ea fiind cea care a dus-o la aeroport cînd avocata a plecat în vacanţa din Dubai, unde urma să-l întîlnească pe acelaşi Ilie Cristian!

6. DE CE NU MAI RECUNOAŞTE CĂ ELODIA I-A SPUS, CU CÎTEVA ZILE ÎNAINTE DE DISPARIŢIE, CĂ SE AFLA ÎN PERICOL?Prezenţa lui Ilie Cristian în faţa instanţei de la Tribunalul Piteşti a fost aşteptată cu un interes sporit nu atît pentru faptul că el era amantul Elodiei, cît mai ales pentru a se afla amănunte despre e-mail-ul pe care l-a trimis poliţistului Nicolae Ursu în septembrie 2007, prin care-l anunţa că Elodia se simţea în pericol.

Ei, bine, în faţa judecătorului, Ilie Cristian a părut amnezic şi şi-a adus aminte cu greu pînă şi de faptul că a trimis acest e-mail!Chiar atunci cînd avocata lui Cristian Cioacă i-a arătat acel e-mail, care este depus ca probă în dosar, Ilie Cristian a spus: „Nu-mi amintesc să-i fi spus domnului Ursu că Elodia era în pericol şi nu mai ştiu dacă acesta este e-mail-ul trimis de mine”!

Declaraţia lui Ilie Cristian este cu atît mai surprinzătoare, cu cît poliţistul Nicolae Ursu a recunoscut şi e-mail-ul şi ameninţareaunui pericol iminent resimţită de Elodia! Aşa cum am arătat mai sus, în faţa instanţei, nici poliţistul Ursu n-ar fi vrut să-şi aducă aminte de ceea ce declarase în cursul anchetei.

Fiind în posesia întregului dosar al cauzei, vă putem prezenta în facsimil chiar acel pasaj din e-mail-ul lui Ilie Cristian:

E-mail-ul trimis de Ilie Cristian în luna septembrie 2007poliţistului Nicolae Ursu

Se vede clar că Ilie Cristian ştia chiar de la Elodia că avocata se simţea în pericol: „am auzit-o pe Elodia vorbind în cîteva rînduri despre nişte clienţi de-ai ei, plasaţi, se pare, în lumea interlopă. E vorba, din cîte îmi amintesc, de nişte cetăţeni turci, de o mare cantitate de aur confiscată de poliţie, şi apoi returnată. De asemenea, îmi amintesc foarte binespunîndu-mi că avea de gînd să se retragă din acest caz, din cauza riscurilor posibile”.

Ce este şi mai ciudat, este faptul că nici anchetatorii din faza de urmărire penală, deşi aveau în dosar acest e-mail, n-au vrut să afle amănunte, ci, din contră, în declaraţiile luate SPP-istului au evitat acest subiect, ba, chiar, i-au sugerat să nege acele afirmaţii din septembrie 2007!

Iată ce declara Ilie Cristian în 2.07.2008:

După cum se vede, în declaraţia din iulie 2008, Ilie Cristian, deşi recunoaşte că a trimis e-mail-ul poliţistului Ursu,n-a scos un cuvînt despre „pericolul” resimţit de Elodia şi nici anchetatorul n-a fost curios să afle amănunte, deşi în lucru ar fi trebuit să fie şi varianta dispariţiei avocatei, situaţie în care astfel de pericole trebuiau luate obligatoriu în considerare!

Şi mai ciudată este declaraţia lui Ilie Cristian, dată în faţa procurorului Dan Varga în 14.01.2013, în care SPP-istul nici măcar nu mai aminteşte de e-mail-ul trimis poliţistului Ursu. Din contră, acum neagă şi faptul că ar fi auzit-o pe Elodia vorbind despre vreun pericol! Iată şi acest pasaj din declaraţia lui Ilie Cristian:

Aceste declaraţii contradictorii ale acestui martor cheie despre un eveniment ce ar fi trebuit urmărit de către anchetatoripentru aflarea modului în care a dispărut Elodia, suprapuse peste audierea SPP-istului în faţa instanţei, nasc serioase semne de întrebare asupra felului în care a fost dirijată ancheta în cel mai mediatizat caz de dispariţie din România.

Orice s-ar spune, rămîne întrebarea: cine este interesat de dirijarea cazului spre varianta crimei conjugale, din moment ce probele de la dosar indică şi alte piste care nu numai că nu au fost cercetate, dar, se pare, au fost ocolite cu bună ştiinţă?

7. ILIE CRISTIAN A MINŢIT CĂ NU A VORBIT CU ELODIA DUPĂ ÎNTOARCEREA DIN DUBAI. Una dintre cele mai şocante declaraţii ale lui Ilie Cristian la audierea de săptămîna trecută a fost cea legată de discuţiile telefonice sau de corespondenţa electronică a acestuia cu Elodia.

În faţa judecătorului, Ilie Cristian a afirmat că nu a mai avut nici o astfel de corespondenţă cu Elodia după întoarcerea din Dubai! El a declarat că a încercat s-o sune, dar Elodia nu i-a răspuns şi că a trimis mai multe e-mail-uri, la care, de asemenea, nu a primit răspuns din partea amantei sale!

Iată, însă, pasajele din declaraţiile date de Ilie Cristian în faţa anchetatorilor în faza de urmărire penală:

Singura explicaţie pentru aceste contradicţii flagrante între declaraţii ar fi dacă SPP-istul n-a înţeles întrebarea judecătorului şi s-a referit la convorbirile de după data dispariţiei Elodiei, însă nimeni nu a pus o asemenea întrebare!

Şi acest episod are o importanţă crucială în rezolvarea Cazului Elodia, întrucît dispariţia avocatei din noaptea de 29/30 august 2007 putea fi generată de evenimente pe care cei mai apropiaţi le cunoşteau, cum ar fi acele pericole iminente ce o determinaseră să se retragă din anumite dosare, despre care, cum am văzut, Ilie Cristian avea cunoştinţă.

De altfel, un document care a intrat recent în posesia noastră arată că Ilie Cristian a fost sunat de Elodia chiar în ziua dispariţiei acesteia, mai exact în 29 august 2007, la ora 13.2130”, cu care a vorbit 1.31 min!

8. ILIE CRISTIAN S-A ÎNTORS ÎN ŢARĂ PE 5 SEPTEMBRIE 2007! Ilie Cristian a afirmat în faţa instanţei că s-a întors din misiunea din Afganistan în octombrie 2007.La insistenţa avocatei lui Cristian Cioacă, Ilie Cristian a lăsat să se înţeleagă că s-ar fi putut întoarce la sfîrşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie 2007.

Numai că, un alt document intrat recent în posesia noastră arată că misiunea lui Ilie Cristian în Afganistan s-a încheiat… pe 5 septembrie2007! Este vorba despre o adresă emisă de SPP, existentă la dosar încă din data de 2 octombrie 2007, adresă pe care nici un anchetator nu a luat-o înseamă, deşi datele conţinute nasc multe semne de întrebare.

Prima întrebare care se pune este unde era Ilie Cristian cînd a fost sunat de mama Elodiei, secretara Emilia sau Claudia în seara zilei de 6 septembrie 2007, adică atunci cînd l-a şi sunat pe poliţistul Nicolae Ursu, căruia i-a spus că se află în Afganistan? În Bucureşti sau în Kabul?

Nu înţelegem nici azi de ce anchetatoriin-au acordat importanţă acestei informaţii oficiale care ar fi aruncat o altfel de lumină asupra Cazului Elodia.

Adresa emisă de SPP, în care se arată că misiunea lui Ilie Cristian în Afganistan s-a încheiat în data de 5 septembrie 2007.








Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.