Cinci morţi la Slaviansk. „Ceva groaznic se va întâmpla” cu Ucraina

Un baraj al separatiștilor a fost incendiat și focuri de armă au fost trase la intrarea în Slaviansk, bastion al insurgenților din estul Ucrainei unde militanții proruși vorbeau de un asalt ucrainean, conform unui jurnalist AFP prezent la fața locului, transmite AGERPRES.

Militanții proruși au spus că ei au incendiat barajul, bătând în retragere, în timp ce un elicopter survola zona. Un membru al forțelor proruse a afirmat că a văzut mai multe vehicule blindate ușoare ucrainene de cealaltă parte a barajului.

Potrivit AFP și Reuters, cinci blindate ușoare ale armatei ucrainene au forțat barajul separatiștilor în nordul orașului Slaviansk.

Anterior, personalul civil din primărie „a primit ordinul de a evacua clădirea”, a declarat Stela Koroșeva, purtătoarea de cuvânt a liderului separatist local Viaceslav Ponomarev. Ea a adăugat că „bărbații înarmați care asigură apărarea primăriei rămân pe poziții”.

Potrivit Ministerului de Interne ucrainean, citat de Russia Today, cel puţin cinci militanţi pro-ruşi din Slaviansk au fost ucişi în schimburile de focuri. Un poliţist a fost rănit. Baricadele ridicate de separatişti au fost distruse.

Russia Today citează locuitori din Slaviansk care au scris pe Twitter că forţele separatiste au dat foc la anvelope şi încearcă să oprească înaintarea infanteriei ucrainene. Poliţia anunţă la megafoane că urmează să înceapă o operaţiune armată. Locuitorii sunt rugaţi să rămâna în case, grădiniţele şi şcolile sunt închise. Singurele magazine deschise sunt cele care vând apă şi alimente de bază.

Unul dintre liderii separatiştilor din oraş a declarat pentru Interfax că o persoană a murit în urma schimburilor de focuri, iar o alta este rănită, informaţii ce intră în contradicţie cu ce a raportat Ministerul de Interne de la Kiev. Tot acesta spune că nu mai poate lua legătura pe mobil cu oamenii săi de pe baricade, pentru că, probabil, releele GSM au fost sabotate de forţele Kievului.

Slaviansk este un oraş cu circa 150.000 de locuitori, devenit un fief al separatiştilor pro-ruşi din regiunea Doneţk. Trupele ucrainene au început să sape tranşee la periferia oraşului, lângă şoseaua care face legătura cu Doneţk.

Guvernul de la Kiev a anunţat, înainte de începerea operaţiunilor de la Slaviansk, că trupele ucrainene au respins un atac al separatiştilor asupra unei baze din Artemvisk, la sud de Slaviansk, pe acelaşi drum spre Doneţk. Un soldat a fost rănit în timpul asaltului a circa 70 de separatişti pro-ruşi asupra bazei, a anunţat ministrul de Interne, Arsen Avakov. El nu a oferit date despre victimele din rândul atacatorilor.

Corespondentul BBC în Ucraina notează că, în paralel cu operaţiunile din Slaviansk, la Horlivka au loc funeraliile politicianului Vladimir Rîbak, răpit şi ucis de pro-ruşi în aceeaşi regiune Doneţk. BBC scrie că atmosfera este una foarte pesimistă printre liderii pro-ucraineni din regiune. Unul dintre oficialii locali i-a spus corespondentului britanic că se teme că “ceva groaznic se va întâmpla” cu Ucraina în următoarele trei săptămâni.

Separatiştii deţin controlul în peste zece oraşe din estul Ucrainei. Într-unul dintre acestea, Mariupol, port la Marea Azov, forţele ucrainene au reuşit să elibereze clădirile administrative ocupate de pro-ruşi, informează BBC, cu menţiunea că informaţia nu a fost confirmată din surse independente.

În primă fază, operaţiunile “antiteroriste” ale Kievului în Slaviansk şi Mariupol au eşuat. La Slaviansk, militarii şi-au abandonat blindatele în mâinile protestatarilor, pe 16 aprilie, după confruntari soldate cu morţi. La Mariupol, trei protestatari pro-ruşi au fost ucişi pe 17 aprilie.

Acum se desfăşoară a doua fază a operaţiunilor armatei ucrainene, etapă care a fost iniţiată imediat după vizita la Kiev a vicepreşedintelui SUA, care a asigurat guvernul ucrainean de sprijinul american.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.