Gabriela Adameşteanu, o scriitoare modestă, hiperbolizată de ICR

După Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu a fost autorul cel mai promovat pe plan extern de către ICR-ul condus de H-R Patapievici, cu 12 traduceri în străinătate pentru romane care nu au întrunit niciodată sufragiul criticii literare din ţară! Adameşteanu era însă redactor- şef al revistei „22” şi şefă a GDS, deci personaj interesant în politică!

Ea a devenit cunoscută, mai degrabă, prin înlăturarea lui Stelian Tănase din fruntea revistei „22”, tocmai atunci cînd publicaţia se impusese ca tribună a societăţii civile! Foarte curînd, Adameşteanu a pus, practic, cunoscuta publicaţie în braţele politicienilor, motiv pentru care trebuia, desigur, să primească o compensare!

Ca scriitor, Gabriela Adameşteanu are, la 71 de ani, patru romane: două scrise înainte de Revoluţie („Drumul egal al fiecărei zile”, apărut în 1975, şi „Dimineață pierdută”, apărut în 1983) şi două publicate în ultimii ani („Întîlnirea”, apărut în 2003 şi „Provizorat”, apărut în 2010).

Activitatea scriitoricească a Gabrielei Adameşteanu din ultimii 25 de ani a fost rezumată astfel de criticul literar Nicolae Manolescu: „În deceniile de după ’89, cînd a fost acaparată de jurnalism, Gabriela Adameşteanu nu pare a mai fi scris proză, dacă exceptăm reluarea, de trei ori, a „Întîlnirii”, cu un efort meritoriu, dar neîncununat de succes” („Istoria critică a literaturii române”, p. 1201).

În ciuda acestei opinii tranşante, venită din partea unui critic de talia lui Nicolae Manolescu, ICR-ul lui Patapievici i-a scos de la naftalină producţiile literare, finanţîndu-i scrierile ca şi cînd ne-am fi aflat în faţa unor capodopere!

Pentru obiectivitate, pentru a nu se crede că avem ceva personal cu Gabriela Adameşteanu, cităm din aceeaşi lucrare a lui Manolescu opinia criticului despre unul dintre romanele scriitoarei care a fost tradus prin străinătate:

Toate aceste cărţi au fost traduse pe banii ICR, care a trebuit să achite dreptul de autor pentru Gabriela Adameşteanu, dreptul de traducător, plata tiparului în străinătate, precum şi cheltuielile de promovare în diversele capitale ale lumii!

În urmă cu cîţiva ani, la solicitarea celor de la ziaristionline.ro, CNSAS a comunicat că Gabriela Adameşteanu a fost „sursă” pentru DIE (Direcţia de Informaţii Externe), însă la dosarul său nu s-au găsit documente care s-o catalogheze drept „colaboratoare a Securităţii”. Aşa cum s-a spus şi despre Andrei Marga! Numai că profesorul Marga a fost pus la zid de către „Evenimentul zilei”, fiind considerat „turnător”. Gabriela Adameşteanu a avut un cu totul alt tratament, deşi era tot „sursă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.