Oamenii lui Băsescu din CNA vor să sugrume şi opiniile jurnaliştilor şi analiştilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va monitoriza, în campania pentru alegerile parlamentare, şi emisiunile de opinie, în care jurnaliştii şi analiştii exprimă puncte de vedere pro şi contra unei formaţiuni politice, Consiliul dorind să vadă dacă respectivele programe sunt echilibrate, relatează Mediafax.

Decizia de monitorizare a acestor emisiuni, care nu sunt marcate ca fiind electorale, a fost luată la propunerea Narcisei Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, propusă de Traian Băsescu ca membru al acestui Consiliu.

„Problema este că aceste posturi se află în campanie electorală şi noi ne prefacem că monitorizăm apariţiile reprezentanţilor politici (…) Dezechilibrele sunt produse de radiodifuzor prin angajaţii lor. Este un subterfugiu folosit de radiodifuzori”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus monitorizarea emisiunilor de opinie difuzate de Realitatea TV, Antena 3, B1 TV, dar şi de televiziuni locale.

„Trebuie analizate opiniile exprimate, pentru că, dacă faci propagandă cu jurnalişti ai postului, nu se cheamă că eşti independent. Este vorba despre exprimarea opiniilor pro şi contra unei teme. Sunt oameni care exprimă doar o singură opinie, iar radiodifuzorul trebuie să se echilibreze şi să invite persoane care au altă părere”, a spus Narcisa Iorga. Ea a dat ca exemplu emisiunile de opinie de la Realitatea TV, la care participă Cosmin Guşă, care comentează diverse aspecte, şi de la Antena 3, moderate de Mihai Gâdea.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a obiectat spunând că „regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului”, de la debutul campaniei fiind monitorizate numai apariţiile candidaţilor şi ale reprezentanţilor acestora în emisiunile electorale.

Popescu a mai spus că unii jurnalişti pot avea într-un anumit moment o opinie, pe care ulterior şi-o pot schimba. „Opinia aceluiaşi om se poate schimba de la zi la zi. Nu poţi să-i reproşezi omului opinia, atât timp cât acesta are dreptul la opinie”, a spus Răsvan Popescu.

CNA a decis totuşi să monitorizeze şi emisiunile de opinie, altele decât emisiunile electorale la care participă candidaţi şi reprezentanţi ai acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.