Presa franceză: ONG-urile din România, asfixiate de lipsa banilor europeni

Sute de asociaţii care se ocupă de integrarea romilor, a handicapaţilor şi a persoanelor vulnerabile din România sunt în pragul falimentului, după întreruperea finanţării, ca urmare a unor nereguli sesizate în activitatea guvernului, scrie AFP.

Asociaţia “Împreună”, care lucrează de 13 ani pentru dezvoltarea comunităţilor rome aşteaptă de un an rambursarea cheltuielilor pentru cinci programe de formare profesională. Intervalul necesar este, de regulă, de 45 de zile.

“Este pentru prima dată când existenţa unei asemenea asociaţii este pusă în pericol. Dacă situaţia nu se schimbă, peste două luni va trebui să punem lacătul la uşă”, spune pentru AFP Gelu Duminică, preşedintele ONG-ului. Asociaţia a fost deja nevoită să renunţe la jumătate dintre angajaţi.

Într-o ţară în care statul este acuzat deseori de pasivitate şi ineficacitate, ONG-urile joacă un rol crucial în dezvoltarea societăţii, subliniază diplomaţii şi experţii, scrie AFP.

“Nu mai putem contiună proiectele finanţate de UE pentru că nu mai avem bani, dar nu mai putem să le oprim, deoarece, pentru a obţine aceşti bani ne-am angajat la Bruxelles să le finalizăm”, spune Andreea Enache, directoarea fundaţiei Estuar, specializată în integrarea persoanelor cu deficienţe intelectuale.

CE a pus la dispoziţia României 20 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, pentru a o ajuta să recupereze întârzierea faţă de statele membre. 3,5 miliarde au fost atribuite programelor pentru dezvoltarea resurselopr umane. Aceste fonduri au fost oferite prin intermediul guvernului României. Un raport de audit al Comisiei a revelat probleme în evaluarea eligibilităţii proiectelor. Bruxelles-ul a întrerupt furnizarea fondurilor în luna mai.

“Guvernul român are responsabilitatea de a se asigura că activitatea acestor proiecte nu este afectată”, spune CE pentru AFP. Bucureştiul trebuie, prin urmare, să asigure rambursarea fondurilor. Însă guvernul invocă lipsa banilor. Dupa presiunea ONG-urilor, 110 milioane de euro au fost deblocate pentru circa 1.500 de cereri de rambursare.

România riscă să piardă 100 de milioane de euro în cazul suspendării acestor rambursări, până la finalul anului şi 1,1 miliarde de euro, dacă situaţia continuă din 2013. Premierul Victor Ponta a recunoscut ca România va suporta consecinţele financiare în urma neregulilor înregistrate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.