A doua oară acuzat de ,,infracțiuni contra umanității”

Exact în aceste zile în care comemorăm morții din Decembrie 1989, procurorii Secției Parchetelor Militare din Parchetul General, au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva principalilor factori de decizie implicați în Mineriada din 13-15 iunie 1990. La fel ca în cazul Dosarului Revoluției, și în cel al Mineriadei, acuzația principală este ,,săvârșirea de infracțiuni contra umanității”.

”Cu voia dumneavoastră”…

Dintre inculpați, primul pe listă, ,,cu voia dumneavoastră” (după cum el însuși a spus cândva când se trecea ultimul), este Ion Iliescu. Alături de el, procurorii militari îi vor ancheta pe Petre Roman- fostul prim-ministru al Guvernului interimar al României din acea perioadă, Gelu Voican Voiculescu, pe atunci prim-ministru al Guvernului interimar al României, NS Dumitru – prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naţionale, Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii precum și pe gen. (r) Mugurel Florescu, pe adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare. Alături de ei vor mai fi anchetați, tot pentru infracţiuni contra umanităţii: Emil Dumitrescu, fost membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului ministru; Miron Cozma, fost preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, la data săvârşirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Plăieş Burlec, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor; gen. (r)Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, precum şi gen. (r) Petre Peter, fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, din cadrul Ministerului de Interne.

Mulțumirile lui Ion Iliescu

Ori de câte ori este întrebat despre chemarea minerilor în Capitală, Ion Iliescu spune unul și același lucru: ,,Nu îmi asum, nu am de ce. A fost pur şi simplu o ieşire spontană. M-am dus tocmai ca să-i conving să părăsească Capitala, prezenţa lor aici era un factor perturbator, am apelat la simpatia de care mă bucuram ca să-i conving să plece. Era o chestie de autoritate personală pe care am folosit-o cât am putut ca să atenuez porniri de acest fel”. Dar, propriile sale discursuri, rostite atunci, îl contrazic:

DISCURSUL DE ÎNTÂMPINARE A MINERILOR: ,,Mă adresez , de această dată, mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care l-aţi dat la chemarea noastră. Mulţumesc, de asemenea, tuturor celorlalte delegaţii din judeţe, care au venit şi s-au adăugat acestor forţe solidare ale muncitorimii române. Îi rugăm pe ceilalţi să rămână aici, în piaţă. Delegaţia de mineri, în frunte cu domnul Cozma, se va deplasa spre Piaţa Universităţii, pe care vrem să o reocupaţi dumneavoastră. Aşa cum aţi văzut, de astă dată avem de-a face cu elemente, cu elemente de-a dreptul fasciste, care ieri s-au dedat la acte de vandalism, după ce, în cursul dimineţii de ieri, 13 iunie, forţe organizate de ordine publică au curăţit Piaţa Universităţii, la propriu adică, după ce au evacuat o serie de elemente care zăceau pe spaţiul verde, au eliminat tot spaţiul, s-au apucat de curăţirea zonei, pentru că a rămas mizerie în urma acestora, s-au apucat să cureţe carosabilul, să spele, să pregătească pentru circulaţie. În după-amiază zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele drogate, înarmate cu diverse elemente contondente, cu bare, cu lanţuri, cu pietre, cu cărămizi, cu ţigle, au atacat cordoanele de poliţişti, înarmate cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la maşini şi apoi, grupuri, s-au îndreptat spre clădirea Poliţiei, pe care au incendiat-o, spre clădirea Ministerului de Interne, spre seară, precum ştiţi, au invadat şi clădirea Televiziunii, care a trebuit să-şi întrerupă emisiunea. În cursul serii, grupuri de muncitori, de poliţişti şi ostaşi au reuşit să reelibereze televiziunea şi spaţiul din jurul acesteia. Peste noapte au fost eliberate clădirile Poliţiei şi ale Ministerului de Interne. Unii dintre ei s-au reîntors în Piaţa Universităţii. Acum, spre dimineaţă, se pare, se pare că din nou au evacuat-o, au părăsit-o. Sunt acolo câteva formaţiuni de paraşutişti şi poliţişti. V-am ruga pe dumneavoastră, minieri, care sunteţi grupaţi, organizaţi, să vă îndreptaţi în coloană pe bulevard, până la Piaţa Universităţii, pe care s-o ocupaţi definitiv, după care, în conlucrare cu forţele de ordine, vă rugăm să asiguraţi paza Pieţei Universităţii, pentru că să se efectueze lucrări de curăţire şi de redare a circulaţiei acestui nod. Dumneavoastră să fiţi paznicii, în conlucrare cu forţele de ordine, a acestui punct central din Capitală. Vă mulţumim foarte mult, vă rugăm să faceţi totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sângeroase şi să asiguraţi paza necesară împotriva tuturor elementelor extremiste care şi-ar mai face apariţia în această zonă! Vă mulţumim foarte mult, tuturor! Drum bun şi cu bine! Succes!

DISCURSUL DE MULȚUMIRE, rostit pe 15 iunie 1990, la Romexpo. „Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică aţi simţit momentul dificil şi cu o dăruire exemplară v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastra a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti. Vreau să vă mulţumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile. Cu ajutorul dumneavoastră au fost descoperite în subsolul clădirii PNŢ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau în Piaţa Universităţii şi armament. La clădirea Asociaţiei 16-21 Decembrie, depozite de bâte şi de alte asemenea arme albe, lanţuri şi aşa mai departe. În subsolul cladirii Universităţii s-au descoperit arme: 22 de puşti Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condiţiuni, şi saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă. Cum se poate motiva că în sediul unui partid politic, în sediul unor asociaţii declarate apolitice, prezenţa unor asemenea depozite de sticle incendiare, de muniţii, de droguri şi arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva aşa ceva? Noi considerăm că răspunderea morală o au şi unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă. Eu vreau încă o dată să-mi exprim întreaga recunoştinţă, din partea populaţiei Capitalei pentru prezenţa dumneavoastră, utilă şi eficientă. Vreau să mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, în care aţi acţionat, să mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Deci vă mulţumesc tuturor pentru tot ce aţi făcut în aceste zile. Ştim că avem în dumeavoastră un sprijin de nadejde, când va fi nevoie vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră.”

Ei bine, după un an și jumătate, a fost din nou ,,nevoie” de mineri: spre sfârșitul lunii septembrie 1991, ,,ortacii” au fost iarăși chemați la București. Iar atunci, în urma intervenției lor a ,,căzut” Guvernul Petre Roman.

Marii absenți: Băsescu, Dobre, Theodorescu și col. (r) Șoricică

Lista persoanelor care au fost implicate, într-un fel sau altul, în ,,Mineriada din 13-15 iunie 1990” este, totuși, incompletă. De pe această listă lipsește Traian Băsescu, cel despre care Miron Cozma a declarat: ,,Băsescu este la fel de vinovat ca și Iliescu, pentru Mineriade. Odată, Băsescu mi-a dat trenuri pentru a ne deplasa cu minerii la București”. Poate că Miron Cozma era subiectiv și încerca să-și salveze pielea în fața unor acuzații extrem de grave. Dar, derularea faptelor din acea perioadă tind să-i dea dreptate. În iunie 1990, venirea minerilor a fost întârziată după ce inginerul Ioan Mănucu a decuplat alimentarea cu energie electrică a căii ferate din zona Sadu. În scurt timp, Gheorghe Dobre, fost director al Regionalei CFR Craiova a intervenit personal, astfel că trenurile cu mineri și-au putut continua călătoria spre București. Apoi, tot Dobre a fost cel care l-a destituit pe Mănucu. În acea perioadă, Traian Băsescu era secretar de stat în Ministerul Transporturilor și este extrem de greu de crezut că, în acea calitate, n-a avut habar de trenurile cu mineri care au venit atunci în București. Asta cu atât mai mult cu cât Gheorghe Dobre, era unul dintre apropiații lui, motiv pentru care l-a luat cu el și i-a acordat funcții de încredere în toate etapele ascensiunii sale politice. Motiv întemeiat pentru care atât Traian Băsescu cât și Gheorghe Dobre ar fi trebuit să se afle pe lista celor chemați să dea cu subsemnatul în fața procurorilor militari care anchetează dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Venirea minerilor, a fost precipitată de un fapt care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Televiziunii Române. Cu o seară înainte, emisia TVR a fost oprită brusc, în timpul transmiterii unui meci, sub motiv că sediul instituției ar fi fost luată cu asalt de către ,,hoarde de legionari” care ar fi intrat acolo și ar fi vandalizat totul în calea lor. Cel care a luat decizia de a opri emisia a fost Răzvan Theodorescu, cel care, ulterior, a și oferit informații în acest sens. Blocarea emisiei unicului post de televiziune care exista pe atunci, a indus în mintea tuturor ideea că însăși soarta României ar fi în pericol, motiv pentru care orice fel de intervenție este binevenit. Iar pentru această decizie, Răzvan Theodorescu ar trebui să fie audiat și el, măcar ca martor dacă nu chiar ca inculpat, pentru comiterea aceleiași infracțiuni ,,în participație impropie” după cum se spune în legislația în vigoare.

Un alt personaj important, pe care procurorii militari par să îl fi uitat este col. (r) Ion Șoricică, pe atunci fost șef al circulației din Poliția Capitalei. El a fost cel care s-a ocupat de dirijarea mulțimilor de mineri care au devastate atunci Capitala. Cu siguranță că și acesta ar avea multe de spus despre acele evenimente. Dar cu o singură condiție: să fie și el audiat, indiferent în ce calitate, de către procurorii militari care au redeschis dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.