Acuzaţiile de spionaj din campania prezidenţială, în presa străină

Acuzaţiile formulate în timpul campaniei pentru prezidenţiale de către Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta privind statutul acestuia de fost ofiţer al SIE au ajuns și în New York Times.

În articol este citat premierul cu declarația despre fiul său pe care l-a dezamăgit spunându-i că nu este spion, nu este un James Bond român.
Materialul relatează și episodul cu Robert Turcescu, care şi-a „şocat” colegii după anunţul potrivit căruia a fost agent sub acoperire.

New York Times mai scrie că revoluţia din 1989, „sângeroasă şi controversată”, a lăsat „pe poziţii” o amplă reţea de ofiţeri şi colaboratori ai Securităţii, ale căror conexiuni şi al căror acces la informaţii compromiţătoare i-au făcut extrem de puternici în era post-comunistă.
Este citat, de asemenea, premierul cu declarația acestuia potrivit căruia alegerile ar reprezenta finalul unei perioade speciale în istoria României, respectiv sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie.

Nici arestările din ultima perioadă nu au trecut neobservate, fiind enumerate numele politicienilor sau oamenilor de afaceri acuzaţi de corupţie. Este dat ca exemplu cazul lui Viorel Hrebenciuc.

Autorul îi prezintă, de asemenea, şi pe principalul contracandidat al lui Ponta, Klaus Johannis, și pe Elena Udrea, care este sprijinită de Traian Băsescu şi implicată într-un scandal de spionaj prin recent publicatele fotografii de la Paris, și pe Teodor Meleşcanu.

Articolul mai menţionează și faptul că preşedintele a acuzat implicarea serviciilor în campania electorală în cazul acestor fotografii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.