Adjudecat!

O adorabilă visătoare

Din Antichitate, femeia fascinează Occidentul, aşa cum a ilustrat şi o expoziţie ambiţioasă, orchestrată de Jean Clair la Grand Palais în 2006. Fiecare epocă i-a dat o altă înfăţişare, făcând din ea emblema societăţii. Melancolia apare de obicei în numeroase portrete ale unor personaje plonjate în meditaţie, cu privirea pierdută şi cu capul sprijinit de mâini. Renaşterea a hrănit filosofia aristotelică, atribuindu-i expresia unui geniu creator. Apoi, secolul al XVIII-lea a făcut din ea o visătoare languroasă care anunţa romantismul, ca şi în acest tablou. La ce visa oare tânăra fată? Ea este opera lui Anne Vallayer-Coster, fiica unui orfevru de la Gobelins, primită în 1770 în Academie ca un pictor al Naturilor moarte. Foarte apreciate de Diderot, compoziţiile sale decorative se remarcă prin rafinament şi armonie.

Artista a expus la Salonul din 1779 un portret al unei Tinere Vestale, care era sub protecţia Mariei Antoinette. Devenită şefa Cabinetului de pictură al Reginei, Anne Vallayer o învaţă desenul. În anturajul suveranei, artista îl întâlneşte pe Jean-Pierre Sylvestre Coster, avocat în Parlament, cu care se căsătoreşte în 1781. Ea semnează apoi cu un al doilea nume, primind nenumărate comenzi de la personalităţi.

Pentru a înfrumuseţa o reşedinţă particulară, cavalerul Accoyer a cumpărat efigia acestei Vestale ce făcea parte din colecţia reginei. Titrat Melancolie, tabloul a fost considerat mult timp dispărut. O tânără femeie brunetă, cu privirea ridicată, cu capul sprijinit de mâna dreaptă pe o carte, ea îşi lasă spiritul să vagabondeze. Ţinuta sa, influenţată de stilul “à la grecque”, reflectă într-un mod simplu şi natural moda de la Trianon. Fără a devoala nimic din misterul său, tabloul din colecţia Moreau-Chaslon, ce i-a aparţinut lui Alfred Sussmann, bancher şi mare amator de artă din secolul al XVIII-lea, a fost cumpărat pentru 25.100 de franci de către fratele său Jonas, în 1922, din Galeria Georges Petit.

Cu un asemenea pedigree, pictura a fost estimată între 10.000 şi 15.000 de euro la licitaţia din 28 iunie de la Drouot. Medalionul pe pânză este de foarte mici dimensiuni: 46×38 centimetri.

Primul semestru 2014

Modigliani, Paul Alexandre

De mai mult de trei ani, Sothebys se află în fruntea vânzărilor din Franţa cu un total de 116 milioane de euro. Mai mult de 9% raportându-se la primul semestru din 2013 şi cu o achiziţie record a unui tablou de Modigliani, pictat între 1911 şi 1912, Portretul lui Paul Alexandre, adjudecat în iunie pentru 13.537.500 de euro. Vânzările private reprezintă o secţiune din ce în ce mai importantă. Muzeul Luvru a achiziţionat pentru 5.500.000 de euro, printr-un intermediar, de la Sotheby’s, o pereche de Vase din argint, semnate Nicolas Besnier, orfevru al lui Ludovic al XV-lea, între 1714 şi 1753. Cele două Vase spectaculoase sunt gravate cu blazonul lui Sir Horace Walpole, ambasadorul Angliei în Franţa între 1723 şi 1730, care avea meritul de a achiziţiona lucruri rare.

Nicolas Besnier, Vase din colecția Walpole, din argint cizelat şi gravat

Un spaţiu nou a fost deschis recent pentru achiziţionarea operelor pe internet, eBay, cu 145 de milioane de cumpărători activi în întreaga lume.

Artcurial s-a aflat pe a doua poziţie, cu un salt spectaculos de 14,6%. Volumul său de vânzări a fost stabilit la 105 milioane de euro. S-a înregistrat o adjudecare faraonică de 2.654.400 de euro pentru un desen de Hergé, destinat paginilor din albumul Tintin.

Herge, Planşă pentru albumul Tintin

Pe locul al treilea, Christie’s cu 79 de milioane de euro, cu un record mondial pentru o carte în ebraică imprimată: O Torah editată la Bologna în 1482, adjudecată pentru 2.788.500 de euro. O tapiserie de Beauvais, Apollon et Clytie (1750), din Les amours des Dieux după Francois Boucher, a fost achiziţionată, la aceeaşi Casă, de ”Mobilier National” pentru 1.070.000 de euro.

Les Amours des Dieux de Francois Boucher

Tajan a realizat 23,7 milioane de euro, cu o creştere de 3%, înregistrând un record mondial pentru o mască Gouro ce i-a aparţinut lui André Breton, cumpărată pentru 1.375.000 de euro, în 11 iunie.

Ea este urmată de Millon care a totalizat 20,5 milioane de euro între Paris şi Bruxelles. Vine apoi Aguttes, cu un scor de 16,72 milioane de euro, cu o progresie de 12,5% pentru primul trimestru, la Drouot din Lyon.

Masca Gouro ce i-a aparţinut lui Andre Breton

Tot la Drouot a fost vândută o pictură pe pânză a Zao Wou-Ki, datată 24.12.1970 şi adjudecată pentru 2.691.800 de euro.

Cu mai mult de 17 milioane de euro pentru primul trimestru, Casa de licitaţii Piasa, care în 2012 şi-a reunit toate echipele din Faubourg Saint-Honoré într-un triunghi de aur, a devenit în trei luni un lider în Europa şi una dintre cele mai importante case de vânzare din lume specializată în design de după război. Cel de al doilea trimestru promite a fi la fel de dinamic.

Un cadou al regelui

Cabaret de Sevres

Începând cu secolul al XIX-lea, termenul de ”cabaret” desemnează un serviciu pentru micul dejun rezervat băuturilor calde – cafea, ceai, ciocolată – compus dintr-un platou şi recipientele necesare pentru prepararea lor. O asemenea piesă făcută în manufactura de la Sèvres, compusă dinr-o cafetieră, un vas pentru lapte, o zaharniţă şi cinci ceşti acompaniate de farfurii, a fost pusă la vânzare, estimată între 80.000 şi 90.000 de euro.

Sobrietatea formelor, cu medalioane din viaţa lui Napoleon, ilustrând Campania din Egipt, entuziasmează. Împăratul a ales ca decorul să fie înscris în descendenţa artistică a Vechiului Regim. Acest Cabaret a fost destinat lui Frederic I de Wurtemberg, al cărui tată a combătut în Revoluţia Franceză. Ceea ce l-a apropiat pe Frederic I de Napoleon, ca şi căsătoria fiicei sale cu Jerome Bonaparte.

Ordinele ţarului

Ordinele ţarului

Aventura a debutat în Marea Britanie. După vizita sa, Petru I al Rusiei a primit Ordinul Jartierei, conferit de Wilhelm al III-lea. Imperiul Rus nu poseda Ordine, dar ţarul a descoperit Ordinul Chardon, creat în 1503, care nu mai era folosit. El i-a redat apoi viaţă Ordinului Sfântului Andrei. Existenţa acestui Ordin era atestată în Jurnalul lui Johann Georg Korb, secretarul Ambasadei Austriei în Rusia, care scria în 20 martie 1699: ”Majestatea Sa a remis lui Fiodor Alexeevici Golovin prima insignă a Ordinului Sfântul Andrei”. El cuprindea un colier, o bijuterie şi medalie rezervată celor mai importante personalităţi ale Imperiului, în special civili şi mai puţin militari.

Medalia Cavalerului, vândută pentru 80.000 de euro

Colierul singur a fost atribuit în timpul domniei Împărătesei Elisabeta I, fiica fondatorului Ordinului. Arhivele amintesc de 83 de asemenea Ordine conferite în timpul domniei sale. Colierul era compus din 9 vulturi imperiali bicefali încoronaţi, din email negru, cu aripile desfăşurate, purtând în centru pe Sf. Gheorghe ucigând dragonul, pe un fond de email roşu, iar în dreapta şi în stânga, sceptrul. Şapte medalioane în formă de stele cu raze, emailate în roşu, purtau Crucea Sf. Andrei, având în centru inscripţia Sanctus Andreas Patronus Russiae. Şapte scuturi de email albastru aveau în centru monograma coroanei lui Petru I, cu emailuri combinate albastru turcoaz, roşu şi albastru.

Ordinele ţarului au fost estimate între 600.000 şi 800.000 de euro, la licitaţia de la Drouot. Ordinul Sfântul Andrei este atât de venerat în Rusia încât el a fost acordat în 1998 lui Boris Elţîn cu 9 insigne.

Sub semnul Fecioarei

Fecioara cu Pruncul şi Sfântul Ioan Botezătorul copil a aparţinut unor diferiţi colecţionari italieni, ea fiind publicată în diferite rânduri în cataloage de expoziţie. S-a spus la un moment dat că ar fi fost o replică autografă după o pânză conservată la Palazzo Rosso din Genova. Tabloul are o mare libertate de execuţie, fiind creat în atelierul lui Bernardo Strozzi, remarcându-se prin tuşa picturală, prin utilizarea în special a albului care domină, prin blândeţea figurilor şi spontaneitatea celor doi copii.

Elev al lui Pietro Sorri, Strozzi intră de tânăr în Ordinul Franciscanilor din Genova, oraşul său natal. Dar fiind subjugat unor lipsuri familiale după decesul tatălui său, el începe să lucreze ca inginer în portul Genova şi, în acelaşi timp, să-ţi exerseze arta. Pictorul a fost chemat să se întoarcă în mânăstire, dar a refuzat. Condamnat la trei ani de închisoare, pleacă apoi la Veneţia ca preot în afara mânăstirii.

Marcat în tinereţea sa de către Rubens, Bernardo Strozzi descoperă lumina, soarele şi culoarea. Câţiva istorici de artă au văzut în opera lui influenţa manierismului, alţii pe cea a lui Rubens şi Rembrandt, alţii au considerat că ar fi un precursor al lui Tiepolo, aproape de Caravaggio.
Lucrarea a fost pusă în vânzare în 18 iunie la Drouot, fiind estimată între 40.000 şi 60.000 de euro şi a fost adjudecată pentru 50.140 de euro.

Marie Therese care doarme îi face să viseze pe milionari

Picasso, Visul

Visul, pictat de Picasso în 1932, a fost achiziţionat de un colecţionar american pentru o cifră record.

Steven Cohen, magnat în finanţe, şi-a adjudecat la o casă de licitaţie lucrarea lui Picasso pentru preţul de 155 de milioane de dolari, cel mai mare pentru o pictură în Statele Unite.

Opera, care face parte din seria de femei dormind, este inspirată de una dintre tinerele amante ale pictorului, Marie Therese. Lucrarea a trecut din mână în mână de la proprietarul unui casino, Steve Wynn, la Cohen, a cărui colecţie cuprinde lucrări de Van Gogh, Manet, de Kooning, Warhol, Cezanne şi Picasso.

De ani de zile Cohen aştepta să achiziţioneze această lucrare. În 2006 era aproape să o cumpere, când, din cauza unui incident, Wynn, care avea probleme grave cu vederea, a lovit fără să vrea această pânză. Pentru a o restaura a fost necesar să cheltuie mai mult de 90.000 de dolari. Pentru Wynn, aşteptarea a fost ”plătită”, deoarece tabloul a fost vândut cu 16 milioane de dolari mai mult decât preţul stabilit la prima încercare de vânzare.

Pedigree Ganay

Câini cu zgărzi cu clopoţei

O pereche de Câini din porţelan pe un suport stil Ludovic al XIV-lea a fost vândută la Drouot Richelieu pentru 65.000 de euro.

În 1956, în expoziţia ”Le Cabinet de l’amateurs, organizată la ”Orangerie” de către curatorul Georges de Lastic, această piesă era considerată ca o capodoperă a Companiei Indiilor. Făcea parte din colecţia contelui Hubert de Ganay, un mare colecţionar, membru în Consiliul Muzeelor Naţionale şi vicepreşedinte al Societăţii ”Prietenii Luvrului”, fiul marchizului Jean de Ganay. El a moştenit de la bunicul său Castelul Courances. Ajutat de prietenul său, peisagistul Achille Duchene, a postat în parcul castelui numeroase sculpturi, printre care şi aceşti câini. Bunica sa, marchiza Etienne de Ganay, era, de asemenea, o cunoscută colecţionară şi mecena. Mai multe obiecte ce îi aparţineau au fost puse la vânzare.

Cei doi câini din porţelan emailat în brun, coral şi auriu au înălţimea de 53 şi respectiv 35 de centimetri. Ei se odihnesc pe două taburete din lemn sculptat şi aurit, în stilul Ludovic al XIV-lea, acoperite cu o draperie bordo cu franjuri aurii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.