Afacerile cu gaze naturale înmoaie relațiile încordate din Orientul Mijlociu

Atunci când președintele egiptean Abdel-Fattah El-Sisi a transformat un discurs standard legat de aprovizionarea cu energie electrică într-un apel neașteptat de pentru pace între Israel și palestinieni, un om nu a fost deloc surprins. Acela a fost prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu. Această adresă televizată nu a fost deloc întâmplătoare pentru că a venit după luni de diplomație între israelieni și egipteni, la care și-a adus contribuția și fostul premier britanic Tony Blair, scrie Bloomberg.

Aproape fiecare pas a fost coordonat de negociatorul veteran al lui Netanyahu, Yitzhak Molcho, conform unor surse apropiat discuțiilor secrete. La aproape patru decenii de la acordul de pace care a schimbat fața Orientului Mijlociu, Israel și Egipt se îndreaptă încet-încet de la o relație rece la o alianță. Cooperarea între cele două state s-a întărit fără precedent în domeniul securității și au fost puse bazele legale pentru un contract în domeniul energiei în valoare de miliarde de dolari. Sunt vizate în special explorările de gaze din Marea Mediterană și amenințările militanților islamiști care par să schimbe dinamica politcii în întreaga regiune. „În această perioadă de turbulențe și instabilitate peste tot Orientul Mijlociu, este foarte important pentru țările noastre să coopereze”, a declarat ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, într-un interviu dat în biroul său din Ierusalim.

Cel mai recent semn al relațiilor din ce în ce mai calde îl reprezintă vizita ministrului de externe al Egiptului, Sameh Shoukry, în Israel la finele săptămânii trecute pentru a discuta despre eforturile de a reînnoi pacea israeliano-palestiniană. Este prima vizită publică pe care un ministru de externe egiptean o efectuează în ultimii nouă ani în statul evreu. „Vizita mea în Israel de astăzi (duminică, n.r.) este o continuare responsbilității Egiptului pentru asigurarea păcii cu popoarele din regiune, în special cu cele israeliene și palestiniene”, a declarat Shoukry în cadrul unei conferințe de presă comune cu Netanyahu. La rândul său, premierul israelian a spus că această vizită „ilustrează schimbarea care a avut loc în relațiile israeliano-egiptene, inclusiv apelul important pe care președintele El-Sisi l-a făcut pentru restabilire a păcii cu palestinienii dar și cu statele arabe”. Egiptul revine în postura sa de actor-cheie în regiune, fapt care ar putea îmbunătăți imaginea sa internațională, cu efecte în revigorarea economiei sale dar și în atenuarea riscurilor cu privire la acțiunile militanților islamiști care încă își mai fac de cap în Peninsul Sinai. Afinitatea între El-Sisi, în vârstă de 61 de ani, și Netanyahu, care are 66 de ani, este remarcabilă având în vedere antipatia față de Israel care este încă adânc înrădăcinată în Egipt. Guvernul de la Cairo și mai multe grupuri ale societății civile au căutat să păstreze relații cu israelienii la un nivel minim, iar contactul oficial a fost adesea ținut secret.

Parlamentarul Tawfik Okasha a fost atacat cu un pantof în februarie de către un coleg, apoi a fost expulzat din Parlament, pentru că s-a întâlnit cu ambasadorul Israelului la Cairo. În plus, zecile de atacuri declanșate de militanții islamici afiliați statului islamic asupra personalului de securitate egiptean, l-au adus pe El-Sisi și mai aproape de statul evreu. Israelul, de asemenea vizat de militanții care operează în Peninsula Sinai dar și de Hamas din Fâșia Gaza, a îngăduit operațiuni militare egiptene de-a lungul frontierei comune dincolo de spațiul permis de acordul din 1979. „Există cu siguranță un nivel înalt de cooperare, care ar putea fi fără precedent, în special în domeniul combaterii terorismului. Egiptul se va ocupa de această problemă într-un mod rațional, bazat pe interesul național”, a declarat Mohamed Kamal, un fost parlamentar și profesor de științe politice la Universitatea din Cairo.

El-Sisi a acționat cu mult mai multă forță împotriva grupurilor armate islamiste care se deplasează între Sinai și Gaza față de cum o făceau predecesorii săi, distrugând și inundând sute de tuneluri transfrontaliere. Israelul l-a ajutat financiar pe președintele egiptean în demersul său și a sporit schimbul de informații cu țara africană. „Nivelul de cooperare este ceva ce nu am mai experimentat înainte. Nu este vorba despre dragoste, nu este vorba despre valori comune. N-aș descrie ca pe o relație pe care noi o avem cu Statele Unite, dar cred că este un bun punct de plecare”, a declarat generalul-maior Yair Golan. Un fost înalt official din Israel a declarat că țara sa a efectuat numeroase atacuri cu drone asupra militanților din Sinai, în ultimii ani, cu binecuvântarea Egiptului. Apropierea lui El-Sisi de Israel precede președinția sa. Când a fost ministru al apărării, Israel a făcut lobby în SUA pentru a elibera un ajutor militar pentru Cairo suspendat în timpul represiunii împotriva islamiștilor din Egipt. Israelienii au spus că acest sprijin este necesar pentru a contracara amenințările la adresa securității din Sinai, conform unui fost oficial de la Tel Aviv.

Cooperarea în domeniul energetic ar putea ajunge la un alt nivel între cele două state. Livrările israeliene de gaze naturale ar ușura criza de energie din Egipt până când Cairo își va putea dezvolta propria sa concesiune în Marea Mediterană. După ce Israel și Turcia au pus capăt luna trecută unei rupture ce data de șase ani și au declarat că vor începe discuții pentru o diversificare a surselor de energie, Netanyahu a trimis public un mesaj de reasigurare pentru El-Sisi. Câmpul gazeifer Leviathan exploatat de Israel „poate furniza gaze naturale Egiptului dar și Turciei”, a declarat Netanyahu la o conferință de presă ținută la Roma, luna trecută. Instalația egipteană de lichefiere a gazului egiptean ar putea fi reactivată pentru a putea putea transforma gazul din Israel într-o marfă de export către Europa și către alte piețe intenaționale. Israelul ar putea de asemenea ierta mai mult de jumătate din datoria de 1,7 miliarde de dolari pe care Egiptul o are de plătit ca urmare a unor sentințe date de instanțele arbitrare internaționale pentru plata unor contracte anterioare de furnizare de gaze.

Pentru Egipt există însă o miză mult mai mare decât livrările de energie și anume asumarea unui rol de lider în discuțiile de pace în regiune după ce celebrul fost lider de la Cairo Hosni Mubarak a permis ca influența Egiptului să scadă. “Voi vorbi despre un subiect care ar putea să fie total neașteptat și deloc simplu. Sper ca toată lumea să asculte de acum încolo Egiptu, și statele arabe, și palestinienii și israelienii”, a declarat El-Sisi, referindu-se la un crez al său în politica externă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.