Ajunge! Situaţia din Republica Moldova merge din rău spre mai rău

Situaţia din Republica Moldova este din rău spre mai rău, iar politicienilor li se va cere să accelereze implementarea reformelor pentru a nu admite risipirea banilor proveniţi din buzunarele contribuabililor europeni. Declaraţiile au fost făcute de Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

Nu cred că Republica Moldova şi politicienii moldoveni ar trebui să mimeze reformele. Am fost obişnuiţi să vedem asemenea mimări, Moldova la acest capitol nu este un caz singular, sunt şi alte ţări în situaţii similare, dar, credeţi-mă, noi ne dăm seama când reformele sunt mimate şi când reformele sunt implementate.

Anul 2015 nu a fost un an al reformelor, dar noi credem în Republica Moldova. Nu a fost o perioadă deloc uşoară, da, posibil, dar noi credem că a sosit timpul pentru a demonstra că Moldova este un partener serios şi de nădejde. Tocmai de aceea, urmărind situaţia în ansamblu, care este din rău spre mai rău şi fără posibilitatea de a întrevedea o finalitate, ba chiar cu riscul să devină şi mai proastă, cred că este necesar să facem nişte concluzii şi să spunem „Ajunge!”. Reformele trebuie să fie duse până la capăt. Aceste reforme nu sunt pentru Europa. Aceste reforme sunt pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru această ţară.

Corupţia este o boală majoră în Republica Moldova. Din păcate, această boală a devenit sistemică şi s-a răspândit la toate nivelurile puterii, de la administraţia guvernamentală centrală până la cea locală, de la companiile de stat, la cele private, în unele cazuri. Noi vedem corupţia ca pe o boală care macină ţara din interior. Corupţia este o boală care în multe cazuri are o foarte bună acoperire politică. Când le vorbeşti politicienilor despre corupţie, mulţi dintre ei invocă poveşti deja învechite, de genul: „noi nu am fost atunci la putere”, „am fost în opoziţie”, „nu suntem noi responsabili” şi altele. Dar, aceste explicaţii nu sunt o scuză sau argument. Toţi politicienii trebuie să fie responsabili în mod egal, pentru că vorbim despre un ţel comun aici – beneficiul Republicii Moldova.

Suntem într-o situaţie acum, de a răspunde în faţa cetăţenilor Uniunii Europene şi a ţărilor membre UE, care ne cer rezultate şi nu sunt deloc încântaţi că folosim banii Uniunii Europene, banii cetăţenilor europeni, pentru a sprijini o guvernare care nu este capabilă să lupte cu corupţia. Iată de ce, noi probabil ar trebui să uităm ce a fost în trecut şi să vedem ce facem pe viitor. Acum, când Moldova este un partener asociat, i se va cere să înregistreze de două ori mai multe performanţe ca până acum. Bine, admitem că am făcut unele greşeli, că am fost prea toleranţi, dar risipirea banilor, furtul din banii statului în buzunare private, cred că noi trebuie să punem punctele pe „i” şi să vedem ce facem în continuare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.