ALDE cere demisia ministrului Mircea Dumitru

Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a solicitat, sâmbătă, demisia ministrului Educației, Mircea Dumitru, pe motiv că acesta nu ar cunoaște legislația, în contextul declarațiilor sale cu privire la sistemul de homeschooling (școală acasă).

Potrivit reprezentanților ALDE, reglementările cu privire la acest sistem, dar și alte aspecte esențiale în domeniul educației necesită un amplu proces de consultare, care nu a avut loc până acum.

„Gafa ministrului Educației, care nu cunoaște legislația în vigoare atunci când e la conducerea unei instituții care gestionează sistemul de învățământ, este una impardonabilă. Apreciem că un ministru al Educației Naționale are ca principală obligativitate legală îmbunătățirea și consolidarea sistemului național al învățământului și nu inițierea fără consultări a unui sistem alternativ de educație. Pe cale de consecință, solicităm demisia ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, cu atât mai mult cu cât se constată o tendință susținută de inițiere și impunere a unor reglementări fără niciun fel de consultări”, se arată într-un comunicat al ALDE.

Reprezentanții ALDE precizează că în România nu există niciun fel de reglementare legală referitoare la acest sistem de educație, iar „cele aproximativ 200 de familii care au apelat la această variantă educațională au recurs în cea mai mare parte la înscrierea copiilor în cadrul unor școli din afara României”.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat vineri seara la Digi 24 referindu-se la sistemul homeschooling (școala acasă) că există aspecte pozitive, dar și anumite riscuri pe care și le asumă părinții atunci când aleg pentru copiii lor acest sistem.

„Nu știu foarte bine cum funcționează acest sistem în România în momentul de față (sistemul de școală acasă), știu că a început mai demult. Am avut câteva discuții cu persoane care doreau să folosească sistemul pentru copii și m-au întrebat înainte de a fi ministru. Ar trebui să mă interesez și să văd nu numai teoriile despre homeschooling, ci și funcționarea lor exactă în România și cadrul legislativ în care funcționează. Cu siguranță că există aspecte pozitive, dar există și anumite riscuri pe care ți le asumi ca părinte. Aspectele pozitive sunt evidente, pentru că există o anumită libertate de a alege subiecte, educatorii pe care vrei să îi ai, cu cine faci anumite activități care sunt agreate de către copilul tău”, a afirmat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.