Anchetă a Ministerului Sănătății în cazul de la Maternitatea Ploiești

Ministerul Sănătății și Departamentul pentru situații de urgență din cadrul MAI au demarat o anchetă în cazul femeii însărcinate căreia i-a murit copilul la naştere în drum spre București.

Femeia a fost consultată la Maternitatea Ploiești, însă nu a fost internată, ci trimisă în Capitală.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a spus că acest caz putea fi monitorizat la Ploiești în condițiile în care aici existau trei linii de gardă, iar secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că femeia putea să nască la Ploiești și să fie ulterior transportată cu ambulanța sau chiar cu elicopterul la București, subliniind că taxiul nu este în niciun caz o soluție.

Ministrul Sănătății a arătat că a recomandat conducerii spitalului suspendarea din activitate, pe perioada anchetei, a medicului care s-a ocupat de această pacientă, însă managerul Călin Boeru a afirmat că atât medicul, cât și asistenții care au primit-o pe femeie, încă lucrează în spital.

Întrebat dacă există o semnătură a femeii care să ateste că i s-a recomandat internarea în condițiile în care aceasta avea membranele rupte, Boeru a spus că nu există o astfel de semnătură pe fișa de observație.

Ajunsă la Maternitatea din Ploieşti, o gravidă din Câmpina s-a prezentat la control din cauza durerilor.

Gravidă în 32 de săptămâni, femeia nu a fost internată și i s-a recomandat să meargă la București, fără a i se asigura însă transportul cu ambulanţa.

Pacienta a luat un taxi, iar în dreptul localităţii Ciolpani a născut. Complicațiile au dus însă la decesul bebelușului.

Gravida le-a declarat jurnaliştilor că la maternitate i s-a spus că, în condiţiile în care membranele i s-au rupt la doar 32 de săptămâni, copilul are mai multe şanse de supravieţuire dacă merge la Bucureşti şi că ar dura mai puţin timp să ajungă la o maternitate din Capitală decât ar dura la Ploieşti să se facă pregătirile pentru ca ea să nască, fiind asigurată că nu va naşte mai devreme de trei ore de la momentul prezentării la Maternitatea din Ploieşti. Ea a adăugat că, în aceste condiţii, o asistentă din maternitate i-a chemat un taxi şi a plecat spre Bucureşti.

Anterior sosirii ministrului Nicolae Bănicioiu la Maternitatea din Ploieşti, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat pentru Mediafax că ministrul Nicolae Bănicioiu a sesizat Corpul de control al instituţiei imediat după producerea incidentului, iar la maternitate au fost făcute verificări.

„Din primele informaţii rezultate în urma controlului, se pare că în acest caz au fost încălcate protocoalele medicale”, a mai spus Grigore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.