Anchetă incredibilă în Rusia

Procuratura generală a Rusiei a început „verificarea legalității recunoașterii independenței republicilor baltice” de către Consiliul de Stat al URSS în 1991, transmite Interfax.

Verificarea este făcută în urma unei solicitări a unor membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Din punct de vedere juridic, recunoașterea independenței statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituțional”, a declarat o sursă parlamentară rusă, citată sub rezerva anonimatului de agenția menționată.

Aceeași sursă a apreciat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei, amintind că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca „ilegală” decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost atașată la Ucraina.

Anunțul privind examinarea de către Procuratura Generală a Rusiei a deciziei autorităților sovietice de a recunoaște în 1991 independența statelor baltice — foste republici sovietice, în prezent membre ale UE—, a fost calificată în Lituania drept „provocare”. „Independența noastră a fost obținută cu sângele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul să o amenințe”, a declarat președinta lituaniană Dalia Grybauskaite, potrivit newsru.com.

„Este cel puțin o provocare. De fapt, este o absurditate juridică, morală și politică”, a declarat, la rândul său, ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius.

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat însă că nu este la curent cu o astfel de solicitare. „Nu am auzit de o astfel de cerere. Știu că avem relații diplomatice cu statele baltice, un tratat interstatal”, a declarat ministrul rus, potrivit TASS.

La 6 septembrie 1991, Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independența proclamată de Lituania, Letonia și Estonia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.