ANI cere judecarea urgentă a dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis

Președintele ANI, Horia Georgescu, a trimis conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție o cerere prin care solicită acestei instanțe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare în care a acuzat situații de incompatibilitate, printre care se află și cel al președintelui PNL, Klaus Iohannis.

„Avem în vedere faptul că emiterea unor decizii prin care să se soluționeze litigiile ce au ca obiect incompatibilitățile de tip ‘RAJA’ prezintă o importanță deosebită, dat fiind faptul că, în prezent, din punctul de vedere al ANI, în toate aceste situații exercitarea atribuțiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică, nu este una conformă cu legea și cu valorile statului de drept. De altfel, această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă și la nivelul opiniei publice și a factorilor politici, generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenței stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici”, se arată în solicitarea ANI, citată de Agerpres.

Agenția subliniază că „fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfășoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerității, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.20212010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proceselor”.

„Menționăm și faptul că interpretarea instanțelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluționarea în regim de urgență a acestor dosare de către Înalta Curte de Casație ar avea ca efect o unificare a jurisprudenței curților de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenției într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curțile de Apel București, Ploiești, Oradea, Craiova și Constanța au menținut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze”, mai declară ANI.

Pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constata că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a contestat decizia iar dosarul a ajuns la instanța supremă, care însă nu a fixat un termen de judecată.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, pe motiv că deține simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA. O astfel de situație a mai fost reclamată de ANI și la alți aleși locali.

ANI a pierdut la Curtea de Apel Alba Iulia, dar nu se lasă.

„PNL nu are nicio emoţie în privinţa sentinţei Inaltei Curţi, pentru că Iohannis a primit decizie favorabilă de la Curtea de Apel Alba Iulia. Inalta Curte va verfica doar dacă Curtea de Apel a respectat procedura şi nu se va intra pe fondul cauzei. E dreptul justiţie să stabilească termeni în acest dosar”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului Alina Gorghiu, la B1 TV.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.