ANSVSA, măsuri pentru depistarea E-coli în carne şi lapte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) demarează luni un Plan Naţional de Control, pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli (E-coli) verotoxigenă în produse alimentare din carne şi lapte, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul instituţiei.

Preşedintele Autorităţii, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud, se arată în comunicat.

Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte.

„Având în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră”, precizează sursa citată.

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.

„Pentru ca acţiunile ANSVSA de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă să fie eficiente, este imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educarea a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri. La fel de importantă, în acest sens, este colaborarea strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii şi responsabilităţi în protejarea sănătăţii publice”, menţionează comunicatul.

ANSVSA va face public, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui plan naţional de control.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.