Arestatul Ioan Bene, partener de afaceri cu clientul DNA de la Cluj din Dosarul retrocedărilor

Săptămâna trecută DNA efectua două percheziţii la Cluj în Dosarul retrocedărilor ilegale, scrie Cotidianul transilvan. Surpriză de proporţii, unul dintre cei călcaţi de DNA este partener de afaceri la mastodontul de 9 etaje de pe Tăietura Turcului cu Napocamin SRL, deţinută de Panpetrol ComSRL şi Bene Ioan (la Panpetrol acţionari fiind Ben Ben SA şi Ben Ben Company SRL).

În Dosarul retrocedărilor abuzive, DNA a cerut arestarea preventivă a deputaţilor Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, ambii PSD, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, infracţiuni de cumpărare de influenţă, folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Concret e vorba de retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier, un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro.

Cei doi clujeni implicaţi sunt Daniel Călugăr Constantin şi Ioan Gheorghe Varga. Primul a fost patron la SC I&C Transilvania Construcţii, firmă care a executat un tun pe Autostrada Transilvania, un contract de 17 milioane de euro pentru decontaminarea terenului de lângă Turda pe unde urma să treacă Autostrada, teren chipurile contaminat de cianuri, mercur şi alte deşeuri toxice. Al doilea este cunoscut ca un client al localurilor clujene de fiţe, pe unde îşi face veacul. De asemenea, despre acesta din urmă se spune că ar fi chiar finul arestatului Ioan bene. Cert este faptul că este partener de afaceri cu arestatul Ioan Bene din Dosarul de dare/luare de mită în care mai este arestat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, iar fostul preşedinte al PNL Cluj Napoca Ioan Petran este şi el acuzat, alături de unul dintre directorii UTI Grup.

Potrivit DNA, cei doi clujeni percheziţionaţi în Dosarul retrocedărilor, prin intermediul deputatului PSD Ion Adam, au luat legătura cu un descendent al familiei Sturza, care le-a dat o procură prin care clujenii urmau să solicite punerea în executare a unei sentinţe de retrocedare către descendent a 43.227 hectare de pădure, pe care apoi urmau să o vândă şi să ofere înapoi descendentului Sturza minim 68 milioane euro. Ulterior cei doi nu au reuşit să vândă pădurea şi pe fir au intrat Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, care au făcut presiuni asupra Romsilva pentru a nu se apăra corect în Justiţie.

La Cluj, Ioan Gheorghe Varga este beneficiarul unui imobil locuinţe colective şi birouri, cu regim de înălţime S+D+P+9E+E, pe strada Tăietura Turcului 24. Imobilul se tot construieşte de ani buni, din 2008, iniţial data finalizării fiind septembrie 2011. Apoi, dacă e să ne luăm după cele afişate la faţa locului, întreaga afacere a fost preluată de Napocamin, firmă deţinută de Panpetrol Com SRL şi Bene Ioan (la Panpetrol acţionari fiind Ben Ben SA şi Ben Ben Company SRL). În prezent, la faţa locului, pe Tăietura Turcului 24 flutură un panou rupt de şantier şi unul de consolidare versant. În ceea ce priveşte consolidarea de versant, unde beneficiar este Napocamin, lucrarea este executată în baza unei autorizaţii din 2013 de IMOBILIAR PENSION SRL, firma denumindu-se corect IMOBILIAR PENSIONS SRL, întrucât nu există o firmă precum cea de pe panou. Curios este faptul că Imobiliar Pensions (CUI 28144014) a avut în 2013 un profit frumuşel, de 396.704 lei, la o cifră de afaceri de puţin peste 2 milioane de lei, dar, atenţie, CU UN SINGUR ANGAJAT! Aşadar, pentru Napocamin se consolidează versantul Cetăţuii din Cluj CU UN SINGUR ANGAJAT! Parcă îl şi vedem pe acesta, cât e ziua de lungă, dând la lopată şi turnând beton pentru a consolida imensul deal care mereu dă dureri de cap locatarilor aflaţi la câteva sute de metri mai în aval. O situaţie demnă de o analiză aprofundată a organelor de control ale statului.

De altfel, reţeta aplicată de Napocamin în cazul imobilului de pe Tăietura Turcului 24 pare a fi una similară cu cea din alte afaceri păstorite de Ioan Bene, afaceri în care, din neant, apar nume absolut necunoscute care deţin firme de sute de mii de lei şi execută te miri ce lucrări. La Napoca Security, din neant, a apărut ca unic acţionar Alin Bănceu. Personaj care apoi i-a cadorisit pe părinţii directorului Aeroportului clujean, David Ciceo, cu o vilă de 300 mp, în valoare de o jumătate de milion de euro. În afacerea privind Staţiile de transfer (Gherla, Huedin, Mihai Viteazu) ale Centrului de management integrat al deşeurilor, afacere aflată şi ea în vizorul DNA, după ce câştigătoarea Confort SA Timişoara a intrat în faliment, lucrările au glisat, indirect, tot spre Ioan Bene, prin firma Euro Proconsult SRL Cluj-Napoca. Aceasta fusese deţinută Ioan Bene, Daniel Bene şi Dan Claudiu Vasile, care în 2009 şi-au cedat fiecare părţile sociale, în întregime, către Lengher Adrian. Amic bun al lui Bene, pentru care s-a sacrificat în martie 2011, când a fost condamnat cu suspendare într-o speţă privind fraudarea unor fonduri europene, în comuna Ciuruleasa, judeţul Alba, alături de fostul primar din Ciuruleasa şi de doi angajaţi ai… Ben Ben SRL. Dosarul respectiv era raportat la un proiect de investiţii din fonduri Sapard, în valoare de 3,38 milioane lei, privind modernizarea unui drum. Ben & Ben Serv SRL era executantul proiectului, iar firma „Alpro Consult”, unde Lengher era asociat, a oferit serviciile de consultanţă. Fostul primar a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012 lei, reprezentând prima tranşă de bani din contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals.

Iar dacă la toate acestea adăugăm şi afacerea Pădure Floreşti (vezi aici detalii) în care, prin intermediul Napoca Construcţii – Panpetrol – Napocamin – Lengher Adrian s-au tuns 17,5 milioane lei printr-o tranzacţie a unei păduri supraevaluate, nescoasă din circuitul forestier, dar care în 2008 primise un PUZ şi un PUD pentru ansamblu locuinţe, înţelegem deplin de ce partenerul de business al lui Ioan Bene via Napocamin, Ioan Gheorghe Varga, a fost luat la întrebări de DNA tocmai în Dosarul Retrocedărilor Ilegale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.