Arhiepiscopii de Budapesta și Milano, favoriți la succesiunea lui Benedict al XVI-lea

Publicatia elvetiana Le Temps i-a cerut istoricului si specialistului in religii Odon Vallet cateva opinii despre demisia papei Benedict al XVI-lea, dar si previziunile sale despre cine ar putea fi noul papa.

Cardinalul Péter Erdő este Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta si Primat al Ungariei. Are 60 de ani si este presedintele Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa. Odon Vallet il include pe lista favoritilor apropiatului Conclav papal.

Ati fost surprins de anuntul demisiei papei?
Nu am fost. Nu pot sa-mi aduc aminte exact ziua, dar am vazut un papa foarte obosit. Iar el insusi a vazut ceeace inseamna un papa foarte bolnav, pentru ca a stat langa predecesorul sau Ioan Paul al II-leain ultimele sale zile. Va fi fost papa timp de opt ani. Este o medie buna. Mult mai putin decat pontificatele lui Leon al XIII-lea, Pius al X-lea sau Ioan Paul al II-lea, care a fost pontiv 27 de ani. Dar octava sa pontificala este mult mai mare, pe de alta parte, decat cele trei saptamani ale papei Ioan Paul I sau cei cinci ani ai papei Ioan al XXIII-lea.

Le Temps: Ce bilant are pontificatul lui?

Odon Vallet: Toti papii de dupa Sfantul Petru, si au fost 164, au avut de a face cu problemele epocii lor. El a fost curajos pentru ca a tratat problema preotilor pedofili, probabil mai bine si mai mult decat Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea nu a avut insa succes in problemele financiare, cum ar fi transparenta conturilor. Sa nu uitam ca Vaticanul este un stat care a interzis terminalele pentru plata electronica la cererea Bancii centrale italiene…Aceasta dezordine nu poate dura, este o munca imensa de facut in materie financiara. Inainte de a pleca in Benin, in 2011, papa a cerut demisia a dfoi episcopi din aceasta tara, unul dintre ei fiind aproape un Bernard Madoff. Acum ar fi nevoie de un papa expert contabil! Insa nu este niciunul printre cardinali.

Care va fi succesorul sau?

El a fost un om al traditiei. Ma indoiesc ca ar fi urmat in curand schimbari in ce priveste celibatul preotilor sau al ordinarii femeilor-chiar daca Sfantul Duh este imprevizibil…Cred ca succesorul sau va lasa ca timpul sa rezolve problemele. Nu vor fi decizii rapide. Pentru cine va vota conclavul? Cred ca mai degraba vor alege un program, nu o persoana. Pronosticuri? Ma gandesc la cardinalii de la Budapesta, Milano sau Viena si Paris. Monseniorul Vingt Trois de la Paris a luptat fara greseala impotriva casatoriei intre persoane de acelasi sex. Numai ca exista vorba ca cel care intra in conclav ca sigur viitor papa iese tot cardinal. Trebuie analizate ultimele numiri de cardinali pentru a fi siguri…

Cotidianul El Pais publica si el o lista cu favoritii a succesiunea actualului papa. In fruntea listei se afla arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, si cardinalul ghanez Peter Turkson. Sanse are si cardinalul din Honduras, Oscar Rodriguez Maradiaga (arhiepiscop de Tegucigalpa) si cel nigerianul Francis Arinze.

La casele de pariuri, sansele cele mai mari le au cardinalul nigerian si cel din Ghana, urmati de arhiepiscopul de Milano. Tot la casele de pariuri numele dat cel mai probabil pentru viitorul papa este Petru, un nume papal care nu a fost luat decat de cativa antipapi. Suveranii pontifi s-au ferit sa-si ia numele Sfantului Petru, primul episcop al Romei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.