„Astra Film Sibiu 2015”, în liga marilor festivaluri europene

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival va avea loc între 5 şi 11 octombrie.

Un număr record de 1.500 de filme din peste 90 de ţări au fost înscrise în cele 4 secţiuni competiţionale ale festivalului, iar selecţia oficială cuprinde 130 de pelicule din toate colţurile lumii.

Cei mai importanţi regizori ai momentului: Joshua Oppenheimer, nominalizat în 2014 la Premiile Oscar, Crystal Moselle, premiată la Sundance 2015 pentru filmul The Wolfpack, care va fi expus în premieră în România la AFF, sau Justin Schein, care în cei peste 20 de ani de activitate a realizat 60 de filme şi a colaborat cu BBC, Discovery Channel sau HBO, se reunesc cu cele mai recente producţii în secţiunea Internaţional. În documentarele din secţiunea Europa Centrală și de Est se reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii.

De mai bine de două decenii, pulsul producţiei româneşti de cinema de non-ficţiune se ia la Astra Film Festival, mediul ideal pentru documentariştii români de a-şi prezenta filmele într-un context internaţional cu specialişti în domeniu din întreaga lume. Secţiunea Student propune pelicule realizate de regizori promiţători aflaţi la început de drum, studenţi la cele mai prestigioase universităţi de film din România, Austria, Olanda, Norvegia, Franţa, Portugalia, China sau Cuba.

Alături de secţiunile competiţionale, o serie de programe speciale întregesc programul oficial al festivalului.

Între 5 şi 11 octombrie 2015, la Astra Film Festival rulează 32 de documentare legate de România fie prin subiect, fie prin autor, care surprind tot atâtea viziuni despre cotidianul românesc, produse în ultimii doi ani. Filmele urmează să fie evaluate, ca în fiecare an, de specialişti în domeniu şi spectatori din toată lumea.

Dat fiind faptul că, în ultimii 22 de ani, Astra Film Festival a devenit principala arenă sau mai mult, chiar rampă de lansare a documentarelor româneşti, atât autorii, cât şi organizatorii evenimentelor cinematografice din lume, cu precădere festivalurile de profil, urmăresc cu atenţie această selecţie. Interesul sporit faţă de acest eveniment se reflectă şi în numărul din ce în ce mai mare al filmelor înscrise, în 2015 s-au înscris 98 de filme româneşti”, a declarat Dumitru Budrală, director fondator AFF.

Starea de fapt a României!

Programul AFF include documentare care întorc camera de filmat către realităţi şi fenomene sociale de actualitate. Cum arată România şi ce rămâne în urma defrişărilor? Efectul Schweighofer (regia: Alexandru Iacob, Răzvan Leucea) urmăreşte cazul unei companii austriece care exploatează pădurile din judeţul Covasna. Reţeaua (regia: Cladiu Mitcu) devoalează secretele reţelei citostaticelor formate de Vlad din dorinţa de a ajuta bolnavii să facă faţă politicilor anti-supravieţuire ale sistemului de sănătate din România. Youtube Bazaar (regia: Dan Chişu) se focusează asupra felului în care democratizarea comunicării aduce noi personaje în lumina reflectoarelor, acestea devenind emiţători în afara căilor tradiţionale ale jurnalismului: Bahoi adună milioane de vizualizări pe propriul său canal de YouTube.

Relaţiile dintre maghiarii şi românii din Târgu Mureş sunt privite prin perspectiva căsătoriilor interetnice în documentarul (Lav)Storiuri Transilvane (regia: Anna Kos).

În selecţia din 2015 sunt prezente şi filme cu o carieră festivalieră impresionantă: Toto şi surorile lui (regia: Alexander Nanău), Chuck Norris vs. Comunism (regia: Ilinca Călugăreanu), Outside (regia: Andrei Schwartz), producţii ţintite a fi lungmetraje, documentare de autor pentru platforme artistice cu circuit de cinema şi festivalier a căror producţie s-a întins pe mai mulţi ani şi care se evidenţiază prin realizare artistică matură, dezvoltarea personajelor şi ţesutul cinematografic narativ bine conturat.

Poveşti din trecut…

O altă faţă a României se conturează prin reflexiile şi creaţia autorilor literari Herta Muller – The Alphabet of Fear (regia: Albert Jansen), Lucian Blaga – Tatăl meu, Lucian Blaga (regia: Iulian Ghervaş şi Adina Popescu), Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu (într-un documentar de Alexandru Solomon) şi evocă involuntar diferite aspecte ale regimului comunist din România, subiect pe care îl tratează şi documentarele Freedom in Childshoes (regia: Joachim Stall) şi The Szekler Highwaymen (regia: Attila Zsigmond).

… şi de peste hotare!

Pelicula The Wolfpack a fost premiată anul acesta la Sundance

Focusul documentariştilor se îndreaptă şi către situaţia romilor plecaţi din România. Spartacus & Cassandra (regia: Ioanis Nuguet) este o incursiune în periferia Parisului, unde doi copii romi de origine română au de luat o decizie crucială: fie o viaţă pe străzi alături de familie, fie opţiunea educaţiei şi a unui acoperiş alături de o familie adoptivă. Cici (regia: Yann Betant) prezintă absurdităţile sistemului administrativ elveţian de care se loveşte Petru atunci când încearcă să obţină o licenţă pentru a putea performa pe străzile din Lausanne.

Alţi autori se preocupă să descopere poveştile de succes ale unor români stabiliţi în China – Stories of Romanians in China (regia: Zhi Wang), dar şi încercările românilor care trăiesc pe străzile din Paris de a duce o viaţă mai bună – Storm is Coming (regia: Daniel Nicolae Djamo).

Este de remarcat numărul tot mai mare de filme româneşti înscrise de la un an la altul, tot mai mulţi tineri autori experimentează formele de exprimare ale cinemaului documentar: Bondoc (regia: Mihai Mincan, Mihai Voinea, Cristian Delcea), Fraţii Dabija (regia: Cătălin Drăghici).

România rurală necunoscută!

Drumul spre şcoală la ASTRA Junior

Dincolo de realitatea brutală demnă de ştiri, filmele din programul Astra Film Sibiu prezintă România rurală aşa cum este ea: cotidianul pescarilor din Delta Dunării – Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas), forţa şi rolul magic al dansului Căluşarilor, dincolo de spectacolul expus pe scenă – Căluşarii from Bârla (regia: Adrian Oprea), dansuri de iarnă străvechi adaptate de junii din Braşov – Boriţa (regia: Lorand Lorincz), povestea mitică a unui bătrân dintr-un sat transilvănean care a făcut pact cu diavolul pentru aur şi bani – Dracula revizuit (regia: Ioana Joca), un ritual de iarnă care mobilizează un întreg sat din Maramureş – Viflaim (regia: Bjorn Reinhardt) sau moştenirea pasiunii pentru arta olăritului – Cu ochii în lut (regia: Hadrian Gavriluţiu).

Play, No Matter What! (regia: Kim van Haaster) ne îndreaptă către un sat din Moldova, unde o organizaţie de caritate din Anglia demarează timp de 1 an de zile proiecte dedicate copiilor defavorizaţi. Într-un alt colţ al României, în Bistriţa, câţiva tineri îşi petrec ultimele zile de vacanţă reflectând la prezent şi viitor – Sfârşitul verii (regia: Alina Manolache).

În 2015, Astra Film Festival se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României ca o garanţie a produsului cultural de cea mai înaltă clasă. În cei 22 de ani de existenţă, AFF a devenit unul dintre principalele festivaluri de cinema documentar din lume şi a ajutat la consolidarea şi ascensiunea cinemaului românesc de non-ficţiune dincolo de graniţele României.

Judeţul Sibiu, poarta de sud a Transilvaniei

Astra Film Festival este un proiect de importanţă strategică naţională, iar de-a lungul timpului prin prezenţa celor mai de seamă regizori, producători, jurnalişti, organizatori de festivaluri sau reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din ţară şi străinătate, oraşul Sibiu a devenit un punct de întâlnire între cultură şi oameni de pretutindeni.

De asemenea, ediţia din 2015 se află sub egida EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, o distincţie acordată celor mai remarcabile festivaluri europene de către un juriu internaţional format din experţi în domeniu.

Toate eforturile depuse pentru a menţine Astra Film Festival pe harta marilor festivaluri internaţionale sunt apreciate la nivel înalt în fiecare an. Faptul că ediţia din 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida EFFE este o dovadă clară a importanţei şi amplorii evenimentului, un produs cultural 100% românesc menţinut la standarde internaţionale pentru care girează atât experţi internaţionali cât şi cea mai înaltă autoritate din România”, mărturisea Dumitru Budrală, director fondator Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.