Astronauţii de pe Apollo 10 au auzit o muzică stranie în spatele Lunii

Se spune că aproape toţi astronauţii care au păşit pe Lună ori au făcut parte din programele spaţiale americane Mercury, Gemini şi Apollo credeau în existenţa extratereştrilor şi a OZN-urilor. De pildă, Neil Armstrong, cel care a ajuns primul pe Lună, a susţinut până la moarte (25 august 2012) că a văzut un OZN pe marginea unui crater al acestui astru. În această direcţie, a misterelor privind zborurile spaţiale, zilele trecute s-a consemnat un nou episod, după ce NASA a făcut publică înregistrarea unei „muzici bizare” pe care a auzit-o echipajul de pe naveta Apollo 10, în mai 1969, în timp ce survola faţa ascunsă a Lunii şi nu avea niciun fel de contact radio cu Pământul, mai exact cu Centrul de control de la Houston. Cei trei astronauţi, Thomas Stafford, comandantul, John Young, pilotul modulului de comandă, şi Eugene Cernan, pilotul modulului lunar, efectuau un zbor de repetiţie generală înaintea primei aselenizări, la 21 iulie 1969, în timpul misiunii Apollo 11, care a făcut din Neil Armstrong primul pământean ce a pus piciorul pe Lună. Zborul Apollo10 aavut loc între 18 mai şi 26 mai 1969 (8 zile şi 3 min).

Cazul acestor şuierături a fost prezentat duminică seara pe cunoscutul canal Discovery în cadrul unui serial intitulat „Dosarele inexplicate ale NASA”. Sunetele au durat aproape o oră, fiind înregistrate şi transmise Centrului de control de la Houston (Texas), unde au fost transcrise şi arhivate. Banda sonoră a ieşit la iveală în 2008, dar a putut fi ascultată de public doar acum.

„Voi auziţi asta, acest şuierat?”, este auzit spunând Eugene Cernan pe înregistrare. „Este cu adevărat o muzică bizară”, continuă el, în timp ce nava survola faţa ascunsă a Lunii, la 1.500 metri altitudine,fiind lipsită de orice contact radio cu Pământul. Cei trei astronauţi au apreciat că fenomenul este foarte straniu şi au discutat îndelung dacă să-l semnaleze sau nu Centrului de control şi superiorilor lor, de teamă că nu va fi luat în serios, compromiţând astfel şansele de a efectua viitoarele zboruri, după cum se arăta în emisiunea difuzată duminică de canalul Discovery.

Atât de bizare cât sunt aceste sunete, nu au o origine extraterestră, arată NASA. În timpul emisiunii a intervenit un inginer de la NASA, care a susţinut că „emiţătoarele radio din cele două module, cel lunar şi cel al comandantului (care, în acele momente, erau legate între ele), creau interferenţe între ele”. Însă explicaţia lui este pusă la îndoială de astronautul Alfred M. Worden, comandant al modulului de comandă de pe misiunea Apollo 15, care a intervenit în aceeaşi emisiune. „Logica îmi spune că, dacă ceva a fost înregistrat acolo, trebuie să fi existat ceva”, a declarat el. (Misiunea Apollo15 aavut loc între 26 iulie şi 7 august 1971; a durat 295 ore, 11 min. 53 sec).

John Young a afectuat un alt zbor spre Lună, unde a mers pe solul acesteia în calitate de comandant al misiunii Apollo 16. Zborul s-a desfăşurat în perioada 16 – 27 aprilie1972 şi a durat 265 ore. 51 min. 5 sec. John Young era la al 4-lea zbor de acest gen. În ce-l priveşte, Eugene Cernan a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultimul zbor pe Lună, fiind cel din urmă om care s-a plimbat pe acest astru (Apollo17 aavut loc în perioada 7-19 decembrie 1972, adică 301 h.51 min. 59 sec.).

De remarcat că şi Michael Collins, pilotul de pe Apollo 11, care, în iulie1969, asurvolat zona feţei ascunse a Lunii în vreme ce astronauţii Buzz Aldrin şi Neil Armstrong se plimbau pe suprafaţa acesteia, a auzit şi el „un zgomot ciudat”, „woo-woo”, dar a acceptat explicaţia interferenţelor radio. Episodul îl relatează în cartea sa, „Purtător al focului: călătoriile unui astronaut”.

Programul Apollo a fost lansat de preşedintele John F. Kennedy, la 2 mai 1961, şi avea ca obiectiv trimiterea unui om pe Lună care să fie readus sănătos pe Terra. În plin Război Rece, el trebuia să demonstreze superioritatea SUA în competiţia spaţială cu URSS după ce aceasta lansase prima un satelit în Cosmos. După zborul Apollo 17 (7 dec. 1972-19 dec. 1972), acest program a fost abandonat, preşedintele Lyndon B. Jonshon alocând fonduri mai mari pentru lupta privind combaterea sărăciei (Medicare şi Medicaid) şi conflictului din Vietnam.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.