Atac jihadist la centrale nucleare, posibil în mai puțin de cinci ani

Preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de către o mișcare jihadistă ar putea deveni realitate „înainte de cinci ani”, a admis coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove, în timp ce securitatea siturilor nucleare belgiene este în centrul atenției după atacurile teroriste de marți, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu aș fi surprins ca, înainte de cinci ani, să existe încercări de a utiliza Internetul pentru atentate”, inclusiv prin preluarea controlului „centrului de gestionare a unei centrale nucleare, a unui centru de control aerian sau al căilor ferate”, a estimat el, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.

„La un moment dat, va fi un tip” în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic „cu doctorat în tehnologie și informație care va fi capabil să intre în sistem”, a estimat el.

Miniaturizarea explozibililor, dar de asemenea cunoștințe avansate ale combatanților Statului Islamic în biotehnologie constituie amenințări reale pentru viitor, a avertizat responsabilul european, în opinia căruia ne-am putea trezi la un moment dat cu situația când un virus este dezvoltat „în bucătăria mamei”.

Cu toatea acestea, Kerchove a estimat că Departamentul belgian al Apărării este „destul de bun” în materie de securitate cibernetică.

„Ei (belgienii) nu au, desigur, capacitățile de reacție ale francezilor, englezilor sau americanilor, dar în caz de atac cred că Departamentul Apărării este destul de bun”, a mai spus el, precizând totuși că nu știe dacă „guvernul belgian” este „capabil să anticipeze și să rezolve atacuri majore”.

Centralele nucleare au figurat printre potențialele ținte ale celulei teroriste care a lovit la Paris și Bruxelles, potrivit presei belgiene. Teroriștii de la Bruxelles ar fi intenționat comiterea unor atacuri la centralele nucleare belgiene, dar și-ar fi schimbat țintele după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat creierul atentatelor de la Paris.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.