Atentat de Ziua Națională a Franței: 84 de morți (Video)

Un camion a lovit în plin mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României). Prefectura departamentului Alpes-Martimes a vorbit despre un atentat și le-a cerut locuitorilor să rămână la domiciliu. „Oamenii fug, este panică. A urcat pe Promenades des Anglais și a izbit toată lumea!”, a explicat un jurnalist al publicației Nice Matin aflat la locul incidentului. „E lume plină de sânge, fără îndoială sunt mulți răniți!”, a spus acesta.

Update: Printre victimele atentatului de la Nisa se numără cetăţeni americani, ucrainieni, germani, armeni, elvețieni. Autorităţile franceze se ocupă de identificarea victimelor străine. Până în momentul de faţă printre acestea se numără: doi cetăţeni americani, doi ruşi, un armean, un ucrainian, un elveţian, trei germani. Printre răniţi se află un cetăţean de origine ungară, care a suferit răni uşoare, informează agenţia de ştiri MTI. Guvernul belgian a anunţat că nu deţine încă informaţii legate de 20 de cetăţeni belgieni care s-ar fi aflat la Nisa la momentul atentatului.

Update: Aeroportul din Nisa a fost evacuat vineri imediat după ce a fost identificat un sac suspect lăsat nesupravegheat.Polițiștii și trupele se ocupă de verificare zonei. Zona de unde se preiau bagajele a fost evacuată, accesul a fost interzis tuturor persoanelor.

Update:„Circa 10 copii” se numără printre cei 84 de morți, a declarat primarul din Nisa, Christian Estrosi. Pe de altă parte, surse medicale au declarat că cel putin 50 de copii sunt internati în spital la Nisa.

Update: Camionul fusese închiriat în urmă cu câteva zile, a spus un oficial din poliţie pentru AFP.

Update: Numărul morților în urma atentatului a ajuns la 84, printre care și copii. Sunt, de asemenea, peste 150 de răniţi dintre care 18 în stare gravă, a transmis ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Directorul adjunct al poliţiei de frontieră a oraşului Nisa Jean-Marc Leclerc se află printre victimele atentatului, potrivit Le Figaro.

Update: Atacatorul era singur la bordul camionului și era cunoscut poliției pentru fapte de violență și utilizare de arme, conform BFMTV. (Detalii aici)

Update: Apel după atac: „Am pierdut bebeluşul nostru de 8 luni”

Update: Sunt cel puțin 80 de morți, potrivit unui nou bilanț furnizat de autorități. De asemenea sunt sute de răniți. Șoferul camionului, care a fost împușcat, este un francez de origine tunisiană.

Video

Primarul orașului, Christian Estrosi, a scris pe contul său de Twitter că sunt zeci de victime. În jurul orelor 23.20 (vineri, 00.20, ora României) un important perimetru de securitate a fost instalat în apropierea locului tragediei, în jurul pieței Massena.

Sunt cel puțin 100 de răniți si 73 de morți, era bilanțul din jurul orei 2.00 (ora României). Autoritățile franceze au spus că este vorba de un atentat și le-au cerut oamenilor să rămână în locuințe. Atacatorul, care făcea slalom printre oameni, fugărindu-i să-i ucidă cu cruzime, a fost omorât de forțele de ordine, a scris Le Parisien. Complicele atacatorului a reușit să scape și este căutat de politiști. Atacatorul avea asupra sa arme și muniție și intenționa să le detoneze, caz în care victimele ar fi fost mult mai numeroase.

Mulți români au vrut să vadă focurile de artificii. Adrian Ionuț Iliuță povestește pe pagina sa de Facebook că la început totul a fost foarte frumos. Un superb foc de artificii pe care l-a și filmat pentru prietenii săi. Apoi, imediat după ce a terminat live-ul pe Promenada, pe trotuar a urcat un TIR care a accelerat nebunește și a omorât, călcând sute de persoane. A trecut la 2 metri de Adrian si de Zied Taleb și Atrous Omar. ”Am văzut copii în cărucioare, oameni bătrâni și tineri omorâți, striviți sub rotile Tir-ului ! ACT DE TERORISM la NICE !!”, și-a anunțat Adrian prietenii. După care a încercat să își liniștească familia: ”Eu și prietenii mei suntem bine!”

Aici puteți vedea focul de artificii: http://bit.ly/29TKa5S


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.