Balkanik Festival debutează astăzi

Cea de-a cincea ediţie a Balkanik Festival îşi deschide porţile în acest weekend, 11-13 septembrie, la Grădina Uranus şi The Ark, din Bucureşti.

Începând de astăzi, Festivalul a pregătit 3 zile şi 3 nopţi de muzică, avându-i drept headlineri pe clarinetistul Ivo Papasov & His Wedding Band, Kocani Orkestra, Roots Revival România, Fanfare Ciocârlia şi Shantel.

Festivalul se deschide cu DOINA REVIVAL, un spectacol în premieră, cu o singură reprezentaţie, semnat de Roots Revival România, proiectul muzical iniţiat de tânărul artist iranian Mehdi Aminian, alături de Maria Casandra Hausi – voce (România) şi invitaţi din Spania, Iran şi Franţa.

Ivo Papasov

Pentru prima dată în România vine legendarul IVO PAPASOV & HIS WEDDING BAND (Bulgaria), supranumit “Miles Davis al clarinetului balcanic”, încoronat regele muzicii de nuntă (Stambolovo).

KALYI JAG (foc negru în limba Romani), un grup fondat în Ungaria de către romi vlahi originari din Satu Mare, continuă seria premierelor.

Balkanik5 îi prezintă, pentru prima dată în România, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponenţii cu tradiţie ai stilului Balkan brass band, răspândit în ţările din fosta Iugoslavie, şi descendenţi direcţi ai muzicii cândva interpretate de către fanfarele militare turceşti.

FANFARE CIOCÂRLIA, “bestia cu 24 de picioare”, “trupă de funk balcanic care a ridicat în picioare o întreagă planetă”, vine la Bucureşti pentru unul dintre foarte puţinele concerte pe care le susţine în România. Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul şi, în acelaşi timp, de a păstra viu spiritul muzicii de la Zece Prăjini.

SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR înseamnă reîntâlnirea publicului cu energia lui Shantel şi a celor 8 membri de naţionalităţi diferite ai Bucovina Club Orkestar.

Vor mai concerta Kottarashky & The Rain Dogs, Ion din Dorobanţi, Amsterdam Klezmer Band, Lemon Bucket Orkestra.

Balkanik Festival reuneşte şi o serie de expoziţii de pictură, fotografie şi sculptură care exploatează atât diversitatea şi frumuseţea culturilor balcanice, cât şi problemele lor sociale actuale ce merită relevate.

Lucrările sunt realizate de artişti români cunoscuţi, precum Paul Hitter, Eugen Raportoru, Daniel Brici, Cristian Munteanu, Silviu Gheţie.

Pictori subversivi atraşi de mahala şi de viaţa marginalilor

Expoziţia ArtBorescent vă aşteaptă în Grădina Uranus

Paul Hitter este unul dintre cei mai influenţi artişti Gipsy, co-fondator al mişcării expresioniste balcanice. S-a făcut remarcat printr-un stil personal, un univers artistic propriu, inspirat de folclorul românesc, de basmele şi legendele care circulă în Balcani. A devenit cunoscut prin show-urile sale acompaniate de muzica celor de la Gogol Bordello, Taraf de Haidouks, Rona Hartner sau Fanfare Vagabondu, o idee care i-a marcat cursul carierei şi i-a adus succesul internaţional. În prezent picturile lui sunt colecţionate de iubitori de artă dinKiev, Londra,Los Angeles,Paris, Milano sauSydney.

Eugen Raportoru este artist cu o evoluţie atipică, dar de o valoare incontestabilă. În tablourile sale regăsim – configurată cu tuşe energice şi tonuri grave – atmosfera atemporală a mahalalelor bucureştene. Pictorul are în palmares peste 20 de expoziţii înţară şi în străinătate, iar două dintre lucrările lui au participat laVatican sub egida UNESCO, în anul 2004.

Expoziţia de pictură Copiii care nu se văd a lui Daniel Brici abordează diferite aspecte ale vieţii sociale dificile în cazul unor copii din România, oferind informaţii statistice şi posibile soluţii despre copii din medii defavorizate. Începând cu 2009, dedică subiectul majorităţii lucrărilor sale „copiilor care nu se văd”, din suburbii, de la ţară, trăind printre ei, vorbind cu ei şi încercând să îi facă vizbili. Brici foloseşte o tehnică de hiper-realism, arta lui putând fi descrisă ca având un efect de „lucrare neterminată”.

Cristian Munteanu, expoziţia Copiii din Carcaliu

Fotograful Cristian Munteanu prezintă expoziţia Copiii din Carcaliu, pentru prima dată la Bucureşti. Cristian Munteanu fotografiază din 2010 şi a fost recompensat cu Premiul Honorable Mention Sony World Photo Awards în 2013 şi 2014. Fotografiile sale au fost publicate în National Geographic Magazine, Mediafax Foto – Best of 2013, Photo Magazine, Featureshoot, Lenscratch, Art Photo Feature Magazine, Vice, Bucureştiul meu drag.

Fotograful Silviu Gheţie, care a publicat până acum în numeroase publicaţii româneşti şi străine (de la Der Spiegel şi Kurier la Lenswork), şi a fost ales fotograful oficial de platou al filmului Aferim!, expune la festival fotografii cu poporul indigen sami din Laponia, ţinut pe care l-a vizitat alături de echipa festivalului la începutul lunii februarie.

Vernisajul primei expoziţii din seria ArtBorescent la Bucureşti are loc sâmbătă, 12 septembrie, de la ora 16.30, în Grădina Uranus, în cadrul Balkanik Festival 2015, în prezenţa sculptorilor Leontin Păun, Roberta Curcă, Adrian Preda, Valentin Soare, Lea Rasovszky, Alexandru Petre, Hellene Neagu, Ştefan Curelaru şi Mihai Ungureanu.

Proiectul ArtBorescent îşi propune să transmită un semnal împotriva defrişărilor ilegale prin valorificarea artistică a lemnului confiscat.

Pe lângă concerte şi expoziţii, la Balkanik Festival 2015 nu poate lipsi nici Târgul meşteşugăresc ce reuneşte meşteri din toate colţurile ţării.

Mesteshukar Butiq, o întreprindere socială ce revalorizează obiectele făcute de meşteşugarii romi, va aduce ibrice din cupru, platouri din lemn, coşuri împletite, bijuterii din argint, cupru şi alamă, obiecte de vestimentaţie din materiale tradiţionale rromani la modă.

Participanţii la Festival vor putea interacţiona şi învăţa meşteşugul de la argintari, sticlari, împletitori în papură, ceramişti care au păstrat tradiţia ceramicii de Cucuteni şi Gumelniţa, dar şi arta chiromanţiei şi a tarotului.

Balkanik Festival atmosfera

Astăzi, la ora 14.00, pe Scena mare din Grădina Uranus, vă aşteaptă

Lunch balcanic, ateliere mesteşugăreşti, expoziţii de fotografie, sculptură, pictură

Între 17.30 şi 19.00, Roots Revival prezintă spectacolul Doina Revival în premieră

Între 19.30 şi 21.00 – Kalyi Jag

De la 21.30 la 23.00 – Ivo Papasov & His Wedding Band

Pe scena The Ark, Afterparty

23.30 – 01.00 – Kottarashky & The Rain Dogs

01.00 – 05.00 – Dj Click

Sâmbătă, 12 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, ateliere mesteşugăreşti, expoziţii de fotografie, sculptură, pictură

17.30 – 19.00 – Lemon Bucket Orkestra

19.30 – 21.00 – Kocani Orkestra

21.30 – 23.00 – Fanfare Ciocarlia

Afterparty – scena The Ark

23.30 – 01.00 – Cumbus Cemaat

01.00 – 03.00 – Ion din Dorobanţi (Future Nuggets)

03.00 – 05.00 – Dj Sielat (Norvegia)

Duminică, 13 septembrie

14.00 – Lunch balcanic, Ateliere mesteşugăreşti, Expoziţii de fotografie, sculptură, pictură

17:30la The Ark – avanpremiera filmului Dincolo de calea ferată, în prezenţa regizorului Cătălin Mitulescu

19.30 – 21.00 – Amsterdam Klezmer Band

21.20 – 23.00 – Shantel & Bucovina Club Orkestar

Organizator: Asociaţia Culturală Metropolis, în parteneriat cu Muzeul Intercultural dinOslo, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.