Băsescu: Cer revocarea lui Motoc din funcția de ambasador

Președintele României, Traian Băsescu, a susținut, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, prima declarație oficială de presă de la încheierea alegerilor prezidențiale din acest an. Alegeri încheiate prin plasarea lui Klaus Iohannis – de la Alianța Creștin-Liberală Partidul Național Liberal-Partidul Democrat Liberal – drept candidatul care a înregistrat mai multe voturi decât Victor Ponta. Dacă pașii juridici se vor derula conform uzanțelor, Iohannis urmează să fie desemnat ca președinte al României, după validarea alegerilor de către Curtea Constituțională și, mai apoi, după depunerea jurământului de credință în fața plenului reunit al Parlamentului României. Miercuri, conform anunțului oficial al Administrației Prezidențiale, urma să aibă loc ceremonia depunerii jurământului de credință față de țară, de către cei doi noi miniștri: cel al culturii, cultelor și patrimoniului cultural și cel al afacerilor externe. Până la ora începerii declarației de presă nu avusese loc această ceremonie și nici nu fusese anunțată progrmarea ei.

Principalele declarații ale lui Băsescu:

Despre numirea lui Mihnea Motoc

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea față de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea, prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este si ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Acest decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Moniorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului.

Despre numirea numirea ministrului Culturii

Nu pot avea obiecţii cu privire la propunerea ministrului Culturii. CCR mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere. Responsabilitatea este a celor care au făcut a doua propunere. Imediat ce vor fi îndeplinite condiţiile asupra domnului Motoc, le voi trimite pe amândoua la MO.

Despre mărirea numărului de militari în Afganistan

Apoi, în cursul zilei de astăzi, la solicitarea MaPN, a ministrului Fianţelor, a Bugetului şi a prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015, România îşi măreşte contribuţia în Afganistan cu maximum 450.000 de militari. În total, se măreşte prezenţa noastră începând din martie cu 450.000 de militari.

Despre Cristian David

Vreau să vă spun că un alt subiect este legat de solicitarea pe care am făcut-o astăzi, de începere a urmăririi penale a lui Cristian David. Dânsul ar fi suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro. Decizia mea nu înseamnă că domnul Cristian David este vinovat. El va merge în faţa procurorilor.

Despre neregulile de la vot

Am văzut împiedicarea datorită organizării a exercitării dreptului de vot a unui număr mare de români la Londra, Paris, Torino şi Spania. De la momentul închiderii voturilor, am cerut informaţiid e la toţi ambasdorii. Am primit în copie toate solciitările pe care le-au făcut premergător campaniei, în campenie şi între tururi. Toţi ambasadorii au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare. Ambasadorii au informat corect. Aş vrea ca românii să ştie că dacă este ceva de reproşat nu este către ambasadorii noştri.

Despre urgența adoptării Bugetului

Fac un apel la Guvern, bugetul este o urgență majoră. Dincolo de priorităţile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea pentru România este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetăţenii, nu ştiu cum să-şi proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului şi a lipsei de informaţii, dacă cresc sau nu taxele.Faptul că premierul nu este în București, nu este o scuză. Fac un apel la Guvern, inclusiv la premierul Gabriel să prezinte proiectul de buget.

Despre respingerea amnistiei și grațierii

Vreau sa salut procesele de accelerare a respingerii grațierii și amnistiei, dar si arestarea sau perchezițiile unor membri ai Parlamenului. Dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent, România ar fi fost în spaţiul Schengen. Mă bucur că în urma votului din 16 noiembrie, parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor. Mă bucur mult ca in urma votului de pe 16 noiembrie, parlamentarii au înțeles că nu ei sunt stăpânii legii. Este un regret al meu ca in 10 ani de mandat nu a reușit să îi conving de asta. ” Sursa transcrierii: REALITATEA.NET

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.