Băsescu, despre Europa şi măsuri anticriză

Traian Băsescu a vorbit, miercuri, de la Cotroceni despre probleme legate de funcţionarea Uniunii Europene în contextul ultimei reuniuni a PPE. E. Boc va conduce delegaţia PDL la Congresul Partidului Popular European de la Marsilia, care va avea loc miercuri şi joi. Acolo-i aşteptat şi T. Băsescu. Preşedintele s-a răstit la o ziaristă.

La reuniunea PPE sunt aşteptaţi 16 şefi de stat şi de guvern din ţări membre ale Uniunii Europene. Reuniunea din Franţa are loc cu doar o zi înaintea Consiliului European de Iarnă de la Bruxelles de la care se aşteaptă luarea unor decizii-cheie pentru viitorul Uniunii Europene, pe fondul crizei datoriilor suverane.

Boc şi Băsescu au prevăzută participarea la o reuniune restrânsă a liderilor de popularilor europeni de dinaintea şedinţei ordinare a Consiliului European.

Redăm mai jos principalele declaraţii ale lui Băsescu T. pe care le-a făcut în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni :

„Există un interes pentru următorul Consiliu din 9 decembrie şi populaţia vrea să ştie ce abordare vom avea cu privire la zona euro. În ceea ce priveşte creşterea încrederii în zona euro de a face faţă crizei în privinţa datoriilor suverane.”

„Prima variantă: modificarea Tratatului în baza articolului 48. Modificările pot apare la articolul 136 ori poate fi modificat şi articolul 14 al tratatului.”

„A doua variantă, nu implică modificarea Tratatului şi nu generează nevoia ca statele să îl modifice prin referendum ; amendarea Protocolului nr. 12 al Tratatului.”

„Pentru moment soluţia noastră este amendarea protocolului 12 şi într-o fază ulterioară, dacă va exista consens, se poate trece la modificarea art. 136 sau a protocolului 14.”

„Statele membre ar trebui să stabilească la nivel naţional un mecanism automat de corecţie a deficitului. În cazul în care bugetul de stat nu se încadreză în maxim (sic !) 3% din PIB să existe un mecanism automat de reducere a cheltuilelilor şi creştere a veniturilor şi la sfârşitul anului să se poate încadra în maximul de deficit. Fiecare stat trebuie sa aibe un plan public de aplicat în situaţie de criză, plan pus la punct din timp.”

„Tot în baza amendării Protocolului 12, trebuie institutit un sistem constant de raportare a datoriei fiecărui stat, pentru a se evalua îndeaproape nivelul datoriei fiecărui stat. Dacă exista solidaritatea zonei euro, trebuie să se cunoască şi nivelul datoriei fiecărui stat în parte. Aceste demersuri ar putea creşte nivelul de încredere de reducere a deficitului şi scădere a nivelului de îndatorare.”

„A doua variantă ar necesita ratificarea modificărilor la nivel naţional, în Parlamentele naţionale şi în unele state prin referendum.  Lucru care ar lua cel puţin un an şi zona euro are nevoie de decizii acum. Este necesară însă şi varianta modificării tratatelor în cazul în care ar exista concens. România ar susţine şi modificarea tratatelor. De ex: aplicarea imediată de sancţiuni. Trebuie dată mult mai multă putere Comisiei Europene şi acest lucru este posibil prin modificarea tratatelor uniunii.”

„Soluţia imediată susţinută de noi: modificarea protocolului pentru soluţii urgente şi modificarea limitată a tratatelor uniunii vizând aplicarea imediată de sancţiuni pentru statele care depăşesc deficitul maxim şi nivelul de îndatorare.”

„Susţinem deci, modificarea în trepte a tratatelor.”

„România, ca ţară care are obligaţia, prin acordul de aderare, să se pregătească pentru intrarea în zona euro, modificările şi revizuirile ne pot ajuta.”

„România este în plină implementare a deciziilor Consiliului Uniunii Europene. Atingerea obiectivelor Pactului Euro Plus a fost în linia implementării deciziilor U.E. România a aderat la pactul Euro Plus – facultativ pentru ţările din afara zonei euro – tocmai pentru a pregăti trecerea mai uşoară la zona euro. România continuă, deci, procesul de stabilitate financiară.”

„Bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării este puţin mai mare in 2012 decât în acest an şi nu include o serie de cheltuieli cu salariile: o dezinformare care este plasata în mijloacele media”.

„În condiţiile în care vorbim de o guvernanţă economică la nivel european, trebuie dată mult mai multă putere Comisiei Europene, şi noi susţinem acest lucru, iar asta se face doar prin modificarea Tratatelor Uniunii. O soluţie imediată este revizuirea protocolului 12 al tratatelor Uniunii. Asta se poate face cu simpla consultare a Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene.”

„În ceea ce priveşte creşterea ocupării forţei de muncă, obiectiv din pactul Euro Plus, susţin deschideri de investiţii, de exploatări miniere acolo unde este profitabil să o facem. Construcţiile de autostrăzi, investiţiile de la Ministerul Dezvoltării.”

„Consolidarea stabilităţii financiare. România a intrat într-un proces, a reuşit să se stabilizeze financiar.Consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice –  acele tăieri pe care nu le-a dorit nimeni.”

„România a fost foarte ancorată în aceste proiecte europene la care a aderat. Îi rog pe domnii analişti care încă nu ştiu ce face ţara lor să citească aceste documente pe care România şi le-a asumat.”

„Legat de o dezinformare plasată în mass-media legată de bugetul de 2% al Ministerului Educaţiei: acel buget nu include cheltuielile salariale, materiale, cu săli de sport, bazine de înot şi terenuri care sunt în sarcina altor instituţii decât a bugetului Educaţiei. Bugetul Educaţiei e puţin mai mare decât în 2011.”

„Aderarea României este pe ordinea de zi la Consiliu. Vom vedea cum se va putea discuta în condiţiile în care prioritatea e scoaterea din criză a Zonei Euro. România este, în momentul de faţă, grav afectată de situaţia din Zona Euro. În lunile de vară, CDS-ul nostru era la împrumuturi pe 10 în jur de 200 de puncte, la un an împrumuturile erau cu sub 100 de puncte. „

„Aceasta este prima de asigurare de împrumuturi, iar, în momentul de faţă, datorită neîncrederii generate de întârzierile pentru Grecia, de ce se întâmplă în Italia, CDS-ul României la credite pentru zece ani a depăşit 450 şi merge în sus cu toată zona. Deci suntem afectaţi. România plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în Zona Euro.”

„Aderarea la Schengen este pe ordinea de zi acest subiect, vom vedea cum se va putea discuta în condiţiile în care prioritatea este scoaterea din criză a Zonei Euro. Dar ştim că Olanda nu şi-a modificat poziţia.”

„România este grav afectată de situaţia din zona euro.”

„Suntem afectaţi, România plăteşte o factură grea a întîrzierii deciziilor convingătoare în zona euro.”

Preşedintele s-a răstit la o ziaristă, aşa cum se poate citi aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.