Băsescu, lecții despre statul de drept la 2 ani de la „lovitura de stat” dată votului românilor

Președintele Traian Băsescu i-a acuzat din nou joi pe Crin Antonescu și Victor Ponta de ceea ce el numește „lovitura de stat” dată de aceștia la referendumul de demitere a sa din 2012 . În același timp, Băsescu s-a dezis și de unii dintre cei care l-au susținut atunci.

Băsescu a acuzat joi că la suspendarea sa din funcţie din anul 2012 a fost susţinut şi de „oportunişti”, care au profitat de evenimente, iar azi sunt ”în banca compromisului murdar” exact cu cei care ”au dat lovitura de stat”.

”Îmi pare rău, asta e realitatea şi poate dăm filmul înapoi şi intelegeţi de ce România are nevoie de un partid nou”, a afirmat Băsescu la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară despre statul de drept organizată pentru a marca doi ani de la suspendarea sa.

Traian Băsescu a spus că atunci a fost susţinut de PDL, dar au fost şi ”oportunişti”.

Președintele a precizat că se referă la oameni care au profitat de evenimente pentru a se afirma ca apărători ai statului de drept, dar care astăzi ”sunt în banca compromisului murdar”. ”Sunt aceiaşi care acum sunt în mizeria compromisului exact cu cei care au dat lovitura de stat”, a afirmat Băsescu.

În context, Băsescu le-a mulțumit jurnaliștilor de la Evenimentul Zilei și B1 TV că au apărat „statul de drept” la referendumul soldat cu anularea voinței a 7,4 milioane de români.

La aceeași dezbatere Băsescu a susținut că toate guvernele au încălcat libertatea și drepturile cetățeanului, ascunzând informații sub clauze de confidențialitate pe chestiuni vitale pentru populație.

„Statul de drept înseamnă dreptul la informare. Toate guvernele s-au ascuns sub clauze de confidențialitate pe chestiuni vitale pentru populație, spre exemplu cedarea explotării de resurse de petrol și gaze a României. Românii nu știu în ce condiții s-a făcut această cedare. Cum și în ce condiții se arendează toate hectarele de pământ valoros pe care le deține ADS-ul. Cetățenii români au dreptul la informare”, a afirmat președintele.

De asemenea, Traian Băsescu susține că „deja sunt foarte mulți politicieni care pronunță termenul stat de drept fără să-i înțeleagă conținutul”.

„Nu e suficient să-l afirmi, ci trebuie să fii convins de valorile statului de drept. Statul este primul care trebuie să respecte legea”, a mai spus președintele.

Atac direct la Parlament

Traian Băsescu a mai afirmat, joi, că sunt 11 parlamentari care nu au putut fi chemaţi în justiţie, arestaţi preventiv sau au beneficiat de refuzul Parlamentului de pune în aplicare hotărâri judecătoreşti, arătând că încep să aibă argumente cei care spun «Parlamentul penal».

Băsescu a spus că cea mai evidentă implicare a unei puteri în activitatea altei puteri este atitudinea Parlamentului cu privire la cei pentru care Parchetul cere investigarea lor, arestarea preventivă sau acolo unde sunt hotărâri judecătoreşti de incompatibilitate, iar Parlamentul nu le pune în aplicare.

”În ultimii ani, în ceea ce priveşte excesele puterii legislative asupra puterii judecătoreşti, avem 11 exemple de parlamentari care nu au putut fi chemaţi în justiţie, arestaţi preventiv sau care au beneficiat de refuzul Parlamentului de a pune în aplicare hotărâri judecătoreşti privind incompatibilitatea. Cei care au spus «Parlamentul penal» mă tem că încep să aibă argumente care nu pot fi contrazise”, a spus Traian Băsescu.

Atac și la Avocatul Poporului

Traian Băsescu a susținut la aceeași dezbatere că Victor Ciorbea este „cel mai fericit Avocat al Poporului”, fiind „cumpărat prin facilități de ultimă oră” și că acesta din „slugărnicie” nu atacă ordonanțele de urgență.

„Putem spune că judecătorii constituționali atunci când au avut posibilitatea au pus sub controlul Constituției legile trimise de Parlament și au aplicat corecțiile necesare, dar nu putem spune că supremația Constituției este realizată atâta timp cât guvernele abuzează de ordonanțe de urgență, atâta timp cât au un Avocat al Poporului, singurul care poate ataca OUG, dar este supus politic sau pe care îl cumperi cu facilități de ultimă oră, cum s-a întâmplat în ședința de guvern trecută. Dl Ciorbea este cel mai fericit Avocat al Poporului de la Revoluție încoace. I s-a mărit bugetul, i s-au creat facilități să construiască, atât este nevoie și veți vedea că marele sindicalist Ciorbea va fi un Avocat al Poporului docil”, a afirmat Băsescu.

El a susținut că Avocatul Poporului ar fi trebuit să atace la CCR Ordonanța de Urgență privind modificarea Legii educației.

„Orice Avocat al Poporului responsabil ar fi atacat OUG de modificare a Legii educației pe care de curând a dat-o Guvernul și care a făcut din nou din Educație un chioșc la care să se poată achiziționa diplome, doctorate cu rectori cu mandate desăvârșite și cu patrimonii ale universităților private care sunt tratate exact ca proprietate asupra unui chioșc pe care, când cel care inițiază formarea unei universități, cum avem foarte multe universități private, devine și proprietarul patrimoniului. Este nepermis ca Avocatul Poporului, îmbuibat cu noile prevederi de drepturi materiale pe care le are, să nu atace această ordonanță de urgență, mai ales că Educația este în domeniul organic”, a spus Băsescu.

„Din acest punct de vedere, cu supremația Constituției avem o problemă care ține de oameni, și nu de legi Dacă legile sunt bine controlate de Curtea Constituțională, este evident că ordonanțele de urgență, prin slugărnicia Avocatului Poporului, rămân neatacate, pentru că singurul care le poate ataca este Avocatul Poporului”, a mai acuzat Traian Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8526 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.