Băsescu şi CSAT le pun românilor pielea la saramură: cumpără avioane de luptă!

Şeful statului român a anunţat, joi, cu un zâmbet şmecheresc faptul că ţara noastră este obligată să cumpere noi avioane militare de luptă.  Băsescu vrea ca în acest fel să se achite de datoria faţă de Statele Unite ale Americii, după ce diriguitorii acesteia i-au permis, în septembrie curent, să intre prin spatele Casei Albe şi să dea mâna pentru scurt timp cu B. Obama.

La acea vreme, în trei declaraţii de presă de după întrevederea printe uşi cu ocupantul Casei Albe, acest Băsescu s-a făcut că uită de promisiune.

Sforarul vizitei la Washington, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a pus o piedică în calea uitării prezidenţiale.

Şeful misiunii diplomatice americane ieşit, la doar câteva ore după înapoierea prezidenţială de la Washington, cu o declaraţie publică şi explicită prin care i-a amintit lui Traian Băsescu care-i preţul excursiei pe care i-a obţinut-o  în America: România să cumpere avioane militare de luptă americane !

Băsescu a încercat să adoarmă, joi, vigilenţa audienţei, dând impresia că achiziţionarea avioanelor nu ar fi o chestiune de actualitate, dar numai din raţiuni financiare:

„O temă care n-a primit o decizie pentru că n-are soluţii de finanţare – capacitatea forţei aeriene.  E vorba de avioanele de vânătoare destinate să apere apaţiul aerian. În 2015 avioanele pe care le avem isi epuizează resursa, iar România nu e în pozitia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate la aderarea la NATO de a contribui cu 40 de astfel de avioane la forţele NATO şi la apărarea propriului teritoriu. România trebuie să evite să ajungă la situaţia în care alte ţări să vină să ne facă patrularea aeriană. Aceasta-i şi costisitoare şi umilitoare. Concluzia CSAT a fost că trebuie să găsim în cel mai scurt timp formule. „

Poate doar şi doar din întâmplare, preşedintele ţării noastre a vorbit, tot joi, despre două decizii care procură bucurii mari Americii sale:

# „S-a hotărât prelungirea cu un an a acordului cu SUA privind utilizarea infrastructurii noastre.”

# „Astăzi am promulgat legea pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor statice semnat la 13 septembrie 2011.”

În rest, ca mafia să înflorească şi mai tare şi stăpânirea fărădelegii să fie absolută, Băsescu anunţă noi şi noi restructurări ale Ministerului de Interne, şi aşa sub-dimensionat. Nu este exclus ca în scurt timp, cu astfel de restructurări, Poliţia să fie desfiinţată iar atribuţiile acesteia să fie transferate, ca în orice stat mafiot, către acele firme de pază care nu uită cine e stăpân în România.

Iată declaraţiile lui Băsescu pe tema noului val de aruncare în stradă a salaraţilor MAI:

# „Desfiinţarea a 35056 de posturi care erau neocupate.”

# „Au fost disponibilizaţi 9330 de angajaţi în urma selecţiei făcute de MAI.”

# „Nu a fost diminuată capacitatea operativă a Ministerului.”

# „Prioritate la disponibilizare au cei care au venit din afara structurii. Procesul va continua. Se observă promoţii mari din şcolile de subofiţeri care nu pot fi angajate. Se generează locuri de muncă pentru profesori şi se produc absolventi pe care MAI nu-i poate absorbi. I-am cerut ministrului să ia măsuri de corectă calibrare a promoţiei care va intra în 2012 în Academia „Alexandru Ioan Cuza” şi în alte şcoli ale MI. Pentru cei care au terminat şcoala în 2011 se impune găsirea unor soluţii de angajare.Am convingerea că mai pot fi găsite cadre din alte sisteme şi care pot fi trimise de unde au venit. Sper ca acest lucru să se întâmple în primele luni ale anului viitor.”


La declaraţiile de presă consecutive şedinţei de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a avizat participarea forţelor armate la misiuni internaţionale în 2012, preşedintele României, Traian Băsescu, s-a arătat din nou iritat de prezenţa mass-media, fiind pur şi simplu scos din sărite de întrebările de bun-simţ puse de două jurnaliste, dintre care una de la postul naţional public de televiziune.

Știu că aveți nevoie de un titlu, dar procesul poate merge înainte după ce se aprobă statutul polițistului pentru că se creează condițiile pentru trasnferul unor atribuții către autoritatea locală. Procesul de restructurare trebuia să atingă limita de 10.000 de persoane în acest an. Cred că până la sfârșitul anului, procesul s-ar putea să ajungă chiar pe cifră”, a spus preşedintele ţării.

Traian Băsescu a fost iritat de întrebările de bun simţ. care au fost unele strict pe teme ale deciziilor CSAT, puse pe un absolut respectuos de reprezentanta Antenei 3 şi de cea a TVR 1.

Preşedintele României a mai făcut şi alte declaraţii:

# „Azi s-a aprobat planul de forțe pentru misiuni în străinătate. Forțe ale MApN și MAI. Misiunile vor fi îndeplinite din punct de vedere al MApN de 2348 militari, deci avem o diminuare cu 177 de militari. Se menține însă participarea 1190 în Afghanistan, 64 pentru KFOR și 71 în Bosnia Herțegovina.”

# „MApN va dizloca o fregată cu elicopter cu o echipă pentru operațiuni speciale în zona golfului Aden pentru protejarea navelor comercaile de actele de piraterie.”

# „În țară vor fi gata de intervenții unități de 1200 militari, forțe dizlocabile în orice moment, la dispoziția NATO.”

# „În ceea ce priveşte forţele MAI ele au o uşoară creştere, cu 36 de persoane, vom avea poliţişti şi jandarmi, 382 de persoane, în condiţiile în care începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 101 jandarmi din zona Mitroviţa, Kosovo. Vom creşte participarea noastră la misiunile din Afganistan. Menţinem 51 de persoane în misiuni ONU. Pentru protejarea frontierelor UE vom 134 de poliţişti pe nave.”

# „Un alt subiect discutat şi stabilit a fost legat de aprobarea planului de priorităţi informative. Aici am dorit să precizez foarte clar pentru structurile de informaţii că în următorul CSAT am exigenţa extrem de fermă ca fiecare să se ocupe şi să îndeplinească misiunile pentru care a fost creat: cooperarea dintre SRI şi DGIPI, cei din urmă urmând să se concentreze şi să furnizeze informaţii legate de crima organizată, iar atunci când sesizează informaţii legate de securitatea naţională să le transfere SRI.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.