×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:41
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
”Mesajele naţionaliste vin prea târziu”
Bloomberg: Capitalul occidental "a colonizat" Europa de Est

Capitalul occidental a ajuns să "colonizeze" ţările est-europene, investiţiile străine jucând un rol atât de important în aceste economii încât par a fi sub control extern mai degrabă decât parteneri într-un proiect de integrare, comentează Bloomberg, observând că vremea naţionalismului a trecut.

"Încă un stat est-european riscă să aibă un guvern populist, eurosceptic şi antiimigraţie: miliardarul Andrej Babis, din cadrul partidului ANO, se bucură de o largă popularitate înaintea scrutinului parlamentar programat în octombrie în Cehia. Această ţară central-europeană se va alătura astfel Poloniei, Ungariei şi Slovaciei. Chiar dacă această perspectivă pare a fi sinistră, există cel puţin un obstacol în calea extremismului în această regiune: capitalul vest-european. Într-adevăr, investiţiile vestice joacă un rol atât de important în toate aceste ţări, încât politicienii naţionalişti par să îşi transforme naţiunile mai degrabă în colonii agresive decât în parteneri într-un mare proiect de integrare", scrie editorialistul Leonid Bershidsky într-un material publicat de agenţia Bloomberg sub titlul "Cum a fost colonizată Europa de Est de capitalul occidental - Mesajele naţionaliste ale politicienilor populişti vin prea târziu".

Într-o analiză elaborată recent, specialiştii Filip Novokmet, Thomas Piketty şi Gabriel Zucman catalogau sec naţiunile est-europene drept "proprietăţi străine".

"Proprietarii tind să fie din ţări membre ale Uniunii Europene (în special din Germania). Din acest punct de vedere, situaţia nu diferă prea mult de cea a regiunilor de periferie deţinute de zone centrale, într-un stat federal", afirmau ei. Din punctul de vedere al lui Piketty şi al colaboratorilor săi, situaţia este problematică, deoarece distorsionează formulele de măsurare a inegalităţii; cea mai mare parte a avuţiei şi veniturilor unui astfel de stat sunt sub controlul unor acţionari străini care nu fac parte din cei mai bogaţi oameni de afaceri locali, astfel că naţiunea respectivă pare a fi mai egalitară decât este în realitate. În plus, există şi implicaţii mai largi. În raport cu producţia economică, naţiunile est-europene au cei mai mari coeficienţi negativi de investiţii din UE, cu excepţia Irlandei, Greciei, Republicii Cipru, Portugaliei şi Spaniei, care au beneficiat de asistenţă financiară externă în timpul crizei financiare", notează agenţia Bloomberg.

Poziţia netă a investiţiilor internaţionale (net international investment position - NIIP) reprezintă diferenţa dintre activele financiare ale unei ţări şi datoria externă. Un coeficient NIIP pozitiv indică faptul că un stat este creditor, în timp ce o valoare negativă arată o naţiune îndatorată.

Citând datele Eurostat din anul 2015, agenţia Bloomberg prezintă situaţia naţiunilor est-europene care au coeficienţi negativi de investiţii, numindu-le "ţări proprietăţi străine" - Cehia (-31,0%), România (-50,2%), Polonia (-61,1%), Ungaria (-64,1%), Slovacia (-69,6%).

Aceste naţiuni est-europene au ajuns în aceste situaţii prin atragerea mult mai multor investiţii străine decât au exportat. Cuantumul investiţiilor străine în acest economii, raportat la valoarea PIB-ului, este mai mare decât media dezvoltării statului respectiv. Spre exemplu, raportat la PIB, cuantumul investiţiilor străine este de 39,9% în Polonia, de 46,5% în Slovacia, de 59,7% în Cehia şi de 63,7% în Ungaria.

"Aceste niveluri ale investiţiilor obişnuiau să fie o sursă de mândrie pentru aceste naţiuni, demonstrând deschiderea şi dorinţa de integrare în partea mai bogată a Europei. Dar, înainte ca UE să fie afectată de furtuni economice, aceste ţări nu conştientizau deplin că a deveni «proprietăţi străine» generează şi costuri", explică editorialistul Leonid Bershidsky.

Germania, Olanda şi Franţa sunt cei mai mari investitori în Europa de Est. Avantajele investiţiilor în această regiune sunt evidente pentru firmele din aceste ţări - pot diminua costurile fără a muta producţia prea departe de pieţele tradiţionale şi fără compromiterea standardelor interne de protecţie.

"Guvernele populiste pot impune taxe speciale băncilor şi supermarketurilor străine, aşa cum a procedat Guvernul Viktor Orban şi Guvernul Poloniei, şi aşa cum probabil va face Andrej Babis dacă va ajunge la putere, dar până la un punct; dacă merg prea departe, investitorii străini ar putea să plece, abandonând aceste economii relativ mici. Guvernele din Ungaria, Polonia şi Cehia pot opune rezistenţă directivelor UE privind distribuirea refugiaţilor şi pot avea poziţii de sfidare când le sunt contestate eforturile. «Noi nu vom fi colonii», le-au transmis de mai multe ori liderilor UE premierul ungar, Viktor Orban, şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ din Polonia. Însă aceste poziţii nu vor schimba statutul naţiunilor pe care le conduc de colonii economice ale Occidentului mai bogat, dacă nu cumva guvernele populiste nu vor începe să exproprieze companii străine - o evoluţie de neconceput", subliniază editorialistul Bloomberg.

"Retorica de tip naţionalist ar putea să prostească unii alegători să creadă că liderii lor sunt într-adevăr independenţi. Însă opţiunile alternative ale politicienilor din Europa de Est sunt dure: fie se mulţumesc cu rebeliuni de faţadă, fie ridică miza, cu riscul pierderii investiţiilor de care economiile lor sunt dependente. Nu prea au o alternativă reală. Europa de Est va ajunge la un moment dat să pledeze pentru aprofundarea integrării aşa cum a pledat la început pentru aderarea la UE. Opinia mea este că la un moment dat nu va mai conta unde este sediul unei companii europene, deoarece o Europă unită va avea un buget comun, iar coeziunea economică va deveni inevitabilă. Poate că naţionalismul are momentul lui, dar este prea târziu: ţările est-europene au fost deschise prea mult timp investiţiilor străine, astfel că au pierdut prea mult controlul asupra viitorului economic pentru a mai putea exercita control politic", concluzionează editorialistul Leonid Bershidsky.

(R.C.)Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
3639
 | 15
 | 29
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
atenianul
+2
analiză corectă, concluzie pentru românia ce nu ţine seama de spiritul de sacrificiu şi creativitatea românilor care au supravieţuit în afara , şi între imperii. vom otrăvi fântânile , vom arde recoltele, ( furt, evaziune, muncă la negru, devalorizări, băjenii, reforme agrare,subvenţii, ajutoare ,expediţii de jaf şi cotropire cu corsarii-rromi, vom pactiza cu duşmanii lor, vor corupe demnitarii şi investitorii.... până se vor retrage din românia şi vor face ziduri . deci fu cum fu dar să vezi cum va arde.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Hadrian
+8
Ar trebui sa punem umarul si mintile cat mai multi la un Front al Revitalizarii Nationale, la sprijinirea acelor institutii care mai reprezinta cu adevarat natiunea romana, la forme de rezistenta si resurectie nationala pe o platforma coumuna de idei si tel.Din pacate suntem tot mai slabi si mai umili in fata tavalugului imperiului bicefal UE si a pecinginei sorosiste. Dar si inainte de decembrie `89 regimul lui ceausescu tot pe asta a mizat -zadarnicirea prin mijloacele ideologice si politiei politice a oricaror eforturi la rezistenta si emancipare.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Daniela
-26
Contrar vointei postacilor pro-rusi care au impanzit netul (majoritatea cu IP-uri de Moldova si de Ucraina), cel mai bun lucru care s-a intamplat Romaniei in ultima suta de ani de la Marea Unire si pana acum, este intrarea Romaniei in UE si in NATO.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Nast'y Lili Natratin Oana Ene @ Daniela
+4
Bravo, basarabeanco! Cum le stii tu pe toate! Multumim din inima partidului democrat si Carmaciului ca ni-o dat pasapoarti rumaneasti di puturam sa votam pi EBA la Parlamientsi pi dom' presedinte si acusa mai resent putem merji si noi pi pesti tat sa videm si noi Ioropa si sa fasem si seva parali, ca la noi la pi Balti e ca pi la Soroca , daca ma-nteleji matali...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Gheorghe si Ion asupriti de straini @ Daniela
+13
daca jaful resurselor tarii acaparate de straini : petrol, gaze,aur....daca jaful padurilor, ocuparea pamantului stramosesc de catre straini aparat cu pret de sange de patrioti si eroi adevarati in fata paganilor la Posada, Rovine,Calugareni. Vaslui,Plevna Vidin, Marasesti Marasti Oituz....daca dezbinara si distrugerea natiunii prin transformarea poporului in populatie controlat si manipulat prin card si cip de oculta iudeomasonica ssa) exterminat la propriu prin alimente otravite prin vaccinuri obligatorii, prin sclavie la corporatiile occidentale cate 12 ore pe zi pana la 65 de ani la adanci batraneti, prin alungarea românilor din tara lor in occident pentru a fi sclavi la aceleasi corporatii occidentale, prin hotia numita pensie privata care jefuieste pe fata pe sarmanul romån umilit si asuprit de occidentalii nelegiuiti atita amar de ani......fara resurse, fara economie, fara paduri fara pamantul stramosesc fara familie fara traditie fara identitate fara cultura fara omenie fara suflet.....daca dupa toate aceste "binefaceri" occidentale si multe altele, mai avem curajul obraznicia ignoranta indiferanta sa clamam "binefacerile" occidentului, inseamna ca propaganda iudeomasonica pentru "integrare", adica pentru indobitocire si spalare de creiere a dat roade, sau ca respectivul individ este un tradator vanzator de neam coada de topor, sau un strain in blana de oaie care si isi apara prada, profitul cu orice pret aratandu-si agresivitatea coltii prin minciuna si viclenie, prin ocuparea institutiilor statului.....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Mircea @ Daniela
+1
Se simte ca mult ai cugetat, de ai nascut o asemenea gogomanie.Pacat numele ales este frumos.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Nume sandu @ Daniela
0
Au schimbat stapinul pentru un mai hot si mai puternic
Publicat Duminică, 17 septembrie 2017
+Răspunde
Codrut
+24
Daca se construiesc" in draci" cladiri de birouri din otel si sticla,mall-uri,depozite de alim si medicamente pt tot consumatorul marketizat, „pavlovizat” prin mijloacele tehnologiei media,nu conteaza unde (peste catedrale,peste parcuri,peste cimitire,peste monumente,peste orice istorie locala),daca se exporta tot profitul obtinut intre granitele RO --atunci articolul intelectualilor Bloomberg este, post factum, corespondent cu realitatile din campul operativ romanesc. Diavolul investitional international a lucrat discret mai bine de 2 decenii sau a fost grijuliu camuflat de fanariotii locului prin saloanele de protocol. Acum ne transmite prin presa de mare tiraj ca exista, ca are niste investitii pe la noi, are niste guverne marioneta,ca e nevoit sa plateasca tot felul de pretorieni care sa-i protejeze circulatia capitalului samd. E ca o scena din filmul “Negutatorul din Venetia” dupa Shakespeare,cu Al Pacino,cand bancherul venetian trebuia sa-si primeasca dobanda de la debitor,o bucata din corpul omului. Cam asa e businessul intre marele Capital c,habsburg,rus...)si RO „tradusa” in colonie economica si politica. Diavolul ne transmite live, today, ca nu mai avem autonomie ala; avem numai obligatii de partener comercial,dobanzi de platit la termen... Comunistii au exterminat valorile umane ale RO incurajati de hegemonii de la Rasarit. In ultimele 2 decenii procesul a fost intermediat de lobbystii de la Apus, iar el s-a numit re a tuturor oamenilor de valoare,a persoanelor verticale,a oricaror masuri legislative protectioniste, a oricaror organizari sindicale si promovarea tuturor amoralilor si aservitilor la varful societatii. Asa ne-au ajuns e,Munca sufocate de obscuri parveniti locali aflati pe statele de plata ale machiavelicilor internationali...
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
IUST
+31
Colonizatorii au început propaganda și pe linie economică, încurajați că cea pe linie ideologică a dat rezultate, la fel ca și cea pseudojuridică ( care le-a reușit de minune, în România, așa cum am spus într-un alt comentariu, zilele trecute pe acest site). Se iluzionează coloniștii și susținătorii lor fervenți din rândul trădătorilor români. Nu cred că întreaga Românie va mai suporta mult timp umilința care i-a fost administrată în ultimele 3 decenii, de toți cei care au condus destinele și instituțiile acestei țări, conaționali trădători ordinari care ne vând „circ” mediatic, zilnic, pentru că „pâinea” o dau cu „țârâita”, pentru că de atâta extorcat prin corupție adusă de partenerii strategici în ultimele 3 decenii nu mai sunt bani pentru noi, ci numai pentru categorii „speciale” (salarii speciale, pensii speciale ș.a.m.d.). Trădătorii care ne-au condus și ne conduc au decis ca să-i scutească pe COLONIZATORII ECONOMICI de plata contribuțiilor sociale către stat, trecându-le exclusiv în sarcina angajatului, refuzând să țină seama că angajatorul are și el obligația să plătească, pentru că se folosește de o resursă. Așa cum pentru resursa subsolului plătește o redevență, substanțială în alte prărți ale lumii dar în România modică, așa trebuie să plătească, pe lângă salariul plătit angajatului, și contribuția sa, ca angajator, către stat.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Gheorghe si Ion asupriti de straini
+27
pentru ca toate institutiile statului sant ocupate de straini ca lupii la oi ! lupii imbracati in blana de oaie au dat navala in stana ! daca nu alungam aceste fiare nu ne vom elibera !
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Speranta moare ultima
+29
Ne trebuie un guvern patriot, care sa rupa maimuta in doua cu orice risc. Romani cum ar fi Corneliu Zelea Codreanu care i-ar spune oricui razand, citez: "Cu ce vrei sa ma corupi pe mine cand eu sunt gata oricand gata sa-mi dau viata pentru tara?" Aceasta "colonizare" nu ar fi fost posibila fara tradarea tarii, a interesului national, a compatriotilor, a inaintasilor nostri, a eroilor nostri si nu in ultimul rand a copiilor nostri pe care-i vom lasa pe drumuri, bantuind prin lumea larga. Distrugerea industriei romanesti, a agriculturii, instrainarea pe degeaba a resurselor, a pamantului agricol, a padurilor, cedarea obiectivelor economice de importanta strategica, distrugerea delibereata a firmelor romanesti nu sunt simple achizitii ale capitalului strain, ci reprezinta acte de tradare nationala. Se impune renegocierea de urgenta a apartenentei la UE. De asemenea se impune LIMITAREA COLABORARII CU PARTENERUL STRATEGIC PE TEME MILITARE - fara ingerinte in justitie si economie. Masuri urgente: Cresterea redeventelor la cel putin 20 % pentru petrol si gaze. Impozitarea companiilor straine cu cel putin 2% pe cifra de afaceri. Crearea de banci cu capital romanesc de stat sau privat, astfel incat capitalul bancar romanesc sa fie majoritar. Orice santaj economic din partea acestor companii se poate anula prin deschiderea relatiilor comeciale cu cea mai mare putere economica mondiala: China. In 10 ani se poate salva Romania, dar in momentul de fata lucrurile nu arata deloc bine.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay @ Speranta moare ultima
+13
N-ai citit ca este cam tirziu,iar cei de la putere indiferent care or fi ,cinta dupa partitura altora?
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Ralu @ Speranta moare ultima
+26
Cozile de topor care au condus Romania din 1989 incoace ar trebui sa plateasca scump pentru tradare de tara!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Pesimistul fost Optimist @ Speranta moare ultima
+5
Prea tarziu.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
ROMANIA , SI TOTUSI ROMANIA
+34
Cand e vorba de soarta unor tari a unor popoare NICIODATA NU E PREA TARZIU ! iSTORIA A DEMONSTRAT-O MEREU. Nu exista solutii ? Exista ! Daca nu se poate altfel, solutia e NATIONALIZAREA, INDEPENDENTA adica DECOLONIZAREA. DACA EST EURPOENII RAMAN PREA MULT TIMP COLONII , VOM AJUNGE CA-N AFRICA. DACA EI "STAPANII INVESTITORI'' SPUN SINGURI CA NE-AU ADUS LA STADIUL DE COLONIE CE MAI E DE FACUT DECAT SA TRECEM LA ACTIUNI. CREDETI CA PLEACA INVESTITORII DIN POLONIA, UNGARIA, CEHIA, SLOVACIA! NU ! CACI NU MAI AU UNDE SA SE DUCA ! SA-SI TINA BANI LA SALTEA SAU IN PROPRIILE BANCI NU RENTEAZA, ASA CA VOR FI NEVOITI SA ACCEPTE CONDITIILE EST-EUROPENILOR. NU VOR SI VOR PLECA ? NICIODATA. AU PLECAT DIN RUSIA, DIN CHINA? NU. SI DACA AR PLECA AR PIERDE SI MAI MULT CACI EST-EUROPENII AR NEGOCIA CU CHINA CONDITII MAI BUNE SI ATUNCI TOT VESTUL VA PIERDE. DECI NEPRODUCTIV AR FI DACA AM PASTRA POZITIA GHIOCELULUI IN CONTINUARE.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Matei
+22
Romania este una dintre putinele tari europene care, debarasandu-se de lipitorile straine, ar putea trai in autoarhie. Nu va ajunge la o bunastare excesiva, insa va scapa de mizeria materiala in care traieste o mare parte dintre cei fara de venituri mari. Partea proasta este ca cei putini, afisand o bunastare sfidatoare, se resurseaza din saracia celor multi. Acestia nu vor accepta niciodata de buna voie sa redevina saraci si ii vor decima pe cei ce li se opun. Asa ca o schimbare nu va putea fi facuta decat cu sange.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay @ Matei
+5
Daca pleaca lipitorile ,raminem cu slugile lor,asa ca nu prea vad alternative faorabile pentru noi.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Bigbang
+24
E cam adevarul crunt! In prostia lor post comunista toti esticii s-au vandut ca niste fetite de pe centura: adica pe nimic. Iar aderarea la UE a fost Fata Morgana cu care au fost ademeniti sa-si dea fustitle jos: eliminarea, in ciuda diferentelor de competitivitate intre firmele estice si cele vestice, a taxelor vamale, cu efect devastator, dublata de urgenta "privatizarilor" cu prioritate a bancilor, marilor intreprinderi si mai ales a resurselor ( cine avea). Abia acum incep esticii sa vada ce tampenie au facut. Din pacate e greu sa repari dar nu imposibil. Contrar parerii celor de la Bloomberg, care par mai degraba pesimisti sau chiar defetisti ca sa nu zic ca par fericiti sa "ameninte voalat". Uite ca Polonia, constienta de ce importanta are capacitatea financiar bancara proprie pentru procesul de dezvoltare economica, a reusit sa rascumpere deja peste 50% din capitalul social al bancilor poloneze. Iar Orban face acelasi lucru in Ungaria. In Romania fetisul apartenentei la UE e atat de puternic incat nu vrea nimeni nici macar sa se gandeasca la asa ceva. UE nu e la ora actuala decat un nou imperiu in care unii ii exploateaza pe altii, de data asta insa cu acordul entuziast al celor exploatati ba chiar la rugamintea fierbinte a acestora. Atat si nimic mai mult. De aceea si sunt occidentalii atat de deranjati de ce fac Polonia Cehia Ungaria. Iar perspectivele, prin mentinerea lui Merkel la putere, sunt nu sumbre ci negre pur si simplu. Singura solutie dezvoltarea unei strategii coerente si asocierea cu altii. Poate si vrea Dragnea si PSD sa faca asa ceva? Ca PNL USR si Klaus nici o speranta.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
gmbplay @ Bigbang
+5
In vremea cind ilici cistiga cu 85,60% alegerile, polonezii aveau 10-15 ani inaintea noastra plus ca la ei n-am auzit de bancorex si alte asemenea tepe.
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
România pune piedici întreprinzătorilor
Publicat acum 3 ore şi 2 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 21 minute
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 59 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 33 minute
Vinovatul de serviciu - Generalul Iulian Vlad
Publicat acum 7 ore şi 10 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi un minut
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 38 minute