Cade sau nu cade Grindeanu?

Ce s-a mai încins tabla pe care ursul politicii românești joacă de mama focului! Toată lumea se dă de ceasul morții să găsească un detaliu, o veste sau măcar un zvon despre soarta viitoare a guvernului. Este o foame nebună de viitor politic. Parcă toată țara ar fi un fel de ghicit în ghioc. Iar presa – o adunătură de marghioale care se întrec în profeții.

Cred că cititul în stele sau în primele semne ale viitorului este mai palpitant decît înțelegerea trecutului. Nu-i așa că este mult mai interesant să vedem cine va fi premier? Cine va face majoritatea? Cine va tăia și va spînzura în Piața Victoriei? Parcă toți și-ar dori un văr la atribuirea contractelor și la împărțirea banilor de la buget.

Pînă și Victor Ponta ne-a anunțat că în cazul în care moțiunea cade, de îndată Sorin Grindeanu se va duce la PSD să discute. Dar nu cu Liviu Dragnea. Și să pună la cale ce? Altă echipă din marea turmă de savanți ai PSD-ului! Și dacă va cădea Sorin Grindeanu, ce facem? Să vedeți ce trai nineacă va pica pe capul nostru cu un guvern împărțit între Băsescu, Nicușor Dan și Ludovic Orban! Și cu SRI-ul în spatele și în fața lor (căci la PSD a stat mai mult sub acoperire). Supertare și inexistent viitor! Și știți de ce? Pentru că nimeni nu s-a ostenit să afle cauza principală a situației de acum. Pentru că nu-i chiar așa de simplu. Presupune o analiză temeinică a situației. Asta implică date, seriozitate, știință, capacitatea de a identifica greșelile. Cine să facă o asemenea operațiune? Partidele? Cum să sară ele pe trecut și pe prezent, cînd tocmai le-a apărut în față un nou ciolan? Jurnaliștii? Doamne ferește! Asta presupune documentare, date, inteligență, rating mai mic.

Analizele nu permit flecăreli și nici dat cu părerea. N-ați observat că, de cîțiva ani, de cînd s-au înmulțit televiziunile de știri, plouă numai cu întrebări despre viitor, cu ipoteze și cu încercarea de a afla răspunsuri la cutare sau cutare situație? Și care, cel mai adesea, nu se petrece pentru că imaginația jurnaliștilor trece mereu pe lîngă realitate. Ghicitul viitorului și filosofia drobului de sare stau la baza tuturor discuțiilor despre politică. O analiză, o comparație, o soluție presupun muncă. O încercare de a ghici, de a întreba ceva pe seama viitorului, face politica mai palpitantă, mai ales la mahala. Și transformă toate discuțiile în flecăreli palpitante.

Întrebările jurnaliștilor și tentativele lor de a ghici viitorul fac parte dintr-un delir românesc al sporovăielii, atît de bine identificat de Lucian Pintilie într-un caiet de regie de odinioară.

Delirul politic, delirul erotic și delirul sporovăielii fac din România o țară pitorească, uneori palpitantă, dar extrem de chinuită în materie de eficiență.

Cu ce ne va fi mai ușor, mai bine, cu ce vom înregistra o altă rată de progres dacă scăpăm de Grindeanu sau dacă ne împiedicăm de el? Ce fel de PSD mai bun poate să-i ia locul celui de acum și ce fel de alianță poate face dreapta cu adormiții și bîlbîiții din noile grupări politice strecurate în Parlament?

Aceste întrebări simple și fără răspuns ne trimit automat la situația reală a României. Nu avem nici o ieșire fără o abordare temeinică a situației, fără profesioniști, fără oameni de proiect și de ideal. Adică fără oameni de stat și fără o schimbare de atitudine, de la președinte în jos. El trebuie să dea tonul în materie de comportament, el este modelul, mobilizatorul și catalizatorul unui alt fel de comportament.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.