Cadou pentru Kovesi la bilanț: Un nou mandat

Ministrul Justiției Raluca Prună a anunțat joi la bilanțul pe 2015 al Direcției Naționale Anticorupție că va propune reînvestirea procurorului șef al instituției Laura Codruța Kovesi.

Ca ministru al Justiției, înțeleg să iau act de performanța susținută a DNA, să-mi asum funcția pe care o am și să aplic dispozițiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului șef al DNA„, a declarat Prună.

La finalul evenimentului, ministrul Justiției a precizat: „Voi demara imediat (n.r. — propunerea). Voi trimite, așa cum se cuvine, o scrisoare la CSM. Știți că propunerea ministrului, înainte de a o trimite președintelui, se face cu avizul CSM. Deci, primul pas este să trimit la CSM spre avizare această propunere”.

Prună a susținut totodată că nu a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis în mod special despre reînvestirea lui Kovesi.

Ministrul Justiției anunțase și la sfârșitul săptămânii trecute că toate datele pe care le are până în prezent o determină să propună reînvestirea procurorului- șef al DNA.

„Funcția devine vacantă la mijlocul lunii mai și aici aș dori să repet ceea ce prevede legea. Deci, legea prevede și posibilitatea reînvestirii persoanei și dacă legea permite acest lucru eu mă gândesc că este absolut logic să deducem că cineva care a avut rezultate care sunt cuantificabile, care sunt statistice, care reies din bilanțul instituției care se face anual, deci, în aceste situații trebuie să nu fim ipocriți și să ne jucăm de-a procedura. Eu nu am să fac asta și aștept bilanțul DNA, dar toate datele de până acum mă determină să cred că ceea ce am de făcut este un lucru simplu: să aplic legea și să reînvestesc la DNA pe procurorul șef”, a declarat vineri seara ministrul, la un post de televiziune.

Raluca Prună a făcut declarațiile după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus miercurea trecută că rezultatele DNA duc cu gândul spre ”posibilitatea destul de avansată” de reconfirmare a Laurei Kovesi în fruntea instituţiei.

”În esenţă, după ce se termină primul mandat al unui procuror-şef sau a unui procuror general există varianta de procedură nouă, de la zero sau există varianta reconfirmării în funcţie, adică ministrul Justiţiei să propună aceeaşi persoană care pe urmă să fie reconfirmată, numită de preşedinte. Aici la DNA trebuie să spun că nu sunt eu acela care va confirma sau nu că se doreşte o reinvestire, dar pe de altă parte trebuie să fiu foarte sincer. Rezultatele obţinute de DNA, care sunt văzute, sunt lăudate şi de noi şi de alţii, cu siguranţă ne duc cu gândul la posibilitatea destul de avansată a reconfirmării”, a declarat şeful statului la TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.