Campania „Dreptul la memorie” continuă cu „5 poveşti din comunism”

Astăzi, la ora 19.00, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD), puteţi urmări un nou episod cu titlul: 5 poveşti din comunism – din cadrul campaniei Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti.

Paşca Alexa, ţăran din satul Aluniş, judeţul Sălaj, a scris începând din 1974 o cronică a vieţii satului său în plină eră comunistă. Sunt 14 caiete de însemnări, o cronică frustă a perioadei în care ţărănimea a încercat să se acomodeze cu noua situaţie istorică.

În 1986, în plin regim totalitar, un tânăr de 24 de ani, din Bădăcin, l-a comemorat, împreună cu un grup de prieteni, pe Iuliu Maniu. Pentru acest lucru, Ioan Pop, sau “poetul” aşa cum i se spunea, a fost bătut de miliţie şi urmărit sistematic de securitate. În1990 a plecat din ţară, apoi a revenit, dar nu a regretat nicio clipă gestul său de revoltă împotriva absurdităţii comuniste. Pentru el, Iuliu Maniu este un model de viaţă.

În 1947, tineri din trei sate, Văleni, Cristolţ şi Solona, s-au reunit sub comanda unui personaj misterios, Ion Abăciţei, cu intenţia clară de a răsturna guvernul prosovietic de la Bucureşti. Vârstele acestor tineri erau de 17 şi 20 de ani. Toţi au făcut ani grei de puşcărie. Au fost la canal, au cărat pietre cu cârca, au muncit până la epuizare.

Aceste câteva exemple arată, încă o dată, cât de nociv a fost comunismul. El a măcinat pe dinăuntru societatea românească, alterând tradiţiile, mentalităţile, relaţiile interumane.

„Nimănui nu-i plăcea viaţa grea, înglodată în lipsuri, dar supravieţuirea în aceste condiţii devenea un mod de existenţă. Eram cu toţii mult prea preocupaţi să supravieţuim, încât uitasem că oamenii au în egală măsură nevoie de libertate şi adevăr, ca şi de hrană. Noi nu milităm pentru nimic altceva decât pentru dreptul copiilor noştri de a spune «nu», pentru dreptul fiecăruia de a fi ceea ce îşi doreşte să fie, pentru dreptul nostru la memorie”, spune Ruxandra Ţuchel, realizatoarea TVR a ediţiei din această săptămână.

În data de 8 mai, Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a lansat campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti. În fiecare săptămână, de la ora 19.00, la TVR 2 poate fi urmărită o serie de şapte filme documentare realizate de TVR şi difuzate în premieră absolută, urmând ca ciclul să se încheie în 26 iunie cu o dezbatere care va rezuma concluziile acestui demers.

Actorul Constantin Lupescu este naratorul întregului serial documentar, el fiind călăuza, dar şi interlocutorul istoricilor şi cercetătorilor, personalităţi implicate în acest efort de recuperare a istoriei noastre recente: Lucia Hossu Longin, Stejărel Olaru, Cristian Vasile, Octavian Roske, Marius Oprea, Ştefan Bosomitu şi mulţi alţii.

Bucureştiul este una dintre puţinele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu au un Muzeu dedicat perioadei comuniste. IICCMER, partener al TVR, are ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu, iar TVR, ca instituţie naţională, deţinătoare a unei vaste arhive video şi martor important al comunismului românesc, are datoria de a se implica în acest demers.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.