Care este legătura dintre Vasile Blaga, Pinalti, RCA și companiile din energie

În urmă cu câteva zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparație, același număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 – 2 săptămâni. CEDAM este o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României, în care poate fi verificată existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un vehicul, poate fi vizualizată societatea de asigurare care a emis polița și pot fi identificate prejudiciile asociate polițelor valabile începând cu anul 2008. În CEDAM se pot verifica și daunele plătite în baza unei polițe de asigurare. Această bază de date a fost realizată de către firma Romsys care apare în dosarul lui Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan Pinalti. Conform DNA, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ștefan, pe atunci vicepreședinte PDL, l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma celui de-al treilea suspect în acest dosar, Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor. “Astfel, în perioada 2011 – 2012, suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT. În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Berdilă, urmărit penal pentru cumpărare de influenţă în dosarul DNA amintit, este în prezent advisor la firma Business Consulting Contractor, după ce timp de șase ani, până în ianuarie 2015, a condus Romsys, care în luna martie 2016 a intrat în insolvenţă, potrivit ZF. Berdilă a mai fost arestat preventiv 30 de zile în acest an, într-un alt dosar în care procurorii au descoperit că ar fi prejudiciat statul cu 4 milioane de euro, potrivit Libertatea.

Conform Profit.ro, firmele de asigurare care vând RCA în România au plătit contribuții de peste 53 milioane de euro pentru monitorizarea propriei activități și pentru gestionarea programului care înregistrează situația șoferilor cu asigurare RCA în România. Aceste contribuții, arată Profit.ro, la baza de date CEDAM au fost incluse, de-a lungul timpului, în prețul RCA. CEDAM a devenit funcțional în 2006. Potrivit publicației amintite, sistemul a avut moment în care nu a funcționat corect, în special în perioadele cu multe interogări, așa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână. „Aș spune că în 90% din cazuri CEDAM funcționează foarte bine. Cei 10% rămași, însă, nu înseamnă puțin. Pe mine, ca broker, mă afectează destul de mult, pentru că erorile apar în perioadele cu foarte multe interogări, în decembrie, de exemplu, iar în decembrie noi facem 30% din cifra anuală de afaceri”, a declarat recent Viorel Vasile, președintele Safety, cel mai mare broker din România, citat de Profit.ro.

Romsys, companie controlată de austriecii de la New Frontier Holding, a câștigat mai multe contracte cu Hidroelectrica în perioada 2011-2012, în valoare totală de 26 milioane de lei, cu Electrica și cu sucursala Electrica Distribuție Transilvania Nord, în valoare cumulată de aproape 12,5 milioane de lei, și cu Transgaz, două contracte care au totalizat 2,6 milioane de lei.

Mărirea și decaderea politică a lui Blaga

Parlamentar și membru de partid

  • În 1990 Vasile Blaga a ocupat funcţia de preşedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) Ştei şi ulterior vicepreşedinte al CFSN Bihor până în anul 1991 dată la care a devenit preşedinte al FSN Bihor.

  • După alegerile din 20 mai 1990 a devenit deputat de Bihor pe listele Frontului Salvării Naţionale, fiind membru în Comisia Comisiei pentru apărare şi asigurarea ordinii publice din Camera Deputaţilor.

  • La 14 februarie 1992 a demisionat din Parlament și a devenit prefect al județului Bihor, funcție pe care a deținut-o până în 1993.

  • între 1993 și 1996 Blaga a fost director general la Direcţia Regională Vamală Oradea

  • La alegerile din octombrie 1996 a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat al cărui membru fondator este și la care a fost șef al organizației Bihor de la înființare, în 1991, până în 1997.

  • Între 1996-2000 ca parlamentar a făcut parte din Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului, precum şi din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului.

  • Pe linie de partid a fost între 1997 și 2000 Secretar General al PD.

  • Între anii 2000-2004, cât PD-ul nu a intrat în parlament, Blaga a lucrat ca expert parlamentar. Iar în cadrul partidului a fost ales în 2001 vicepreşedinte cu probleme organizatorice al PD şi preşedinte al PD Bucureşti. Tot în această perioadă a fost și șeful de capmanie electorală a lui Traian Băsecu, atât la alegerile pentru Primăria Capitalei , câț și la prezidențialele din 2004.

  • După câștigarea alegerilor, Băsescu l-a numit pe Blaga consilier prezidenţial în probleme de apărare, securitate şi siguranţă naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

  • În paralel a fost între 2004 și 2008 și senator de Bucureşti pe listele Partidului Democrat, calitate în care devine din februarie 2007 membru al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

  • Din anul 2004, este şi membru în Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei PNL–PD. Un an mai târziu este ales și în funcţia de secretar general al Partidului Democrat.

  • Între noiembrie 2011 și iulie 2012 a fost Președinte al Senatului României.

  • A avut în total patru mandate de senator din 1996 până în 2016 și unul de deputat între 1990 și 1992.

Ministru de interne

  • A ocupat funcția de ministru de interne în Guvernul Tăriceanu după ce a demisionat de la Adminsitrația Prezidențială, după o lună, în decembrie 2004. Este schimbat din această funcție imediat după ieșirea PD-ului de la guvernare la 5 aprilie 2007.

  • revine în funcție în decembrie 2009 în guvernul Boc 2 și conduce ministerul de interne până în septembrie 2010 când demisionează.

  • O altă funcție ministerială a fost cea de ministru al Dezvoltării regionale între decembrie 2008 și decembrie 2009.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.